2024. május 20., hétfő

Milánói dóm

0 az 5-ből

Lombardia és egész Olaszország egyik leghíresebb látnivalója a milánói dóm. Ez az ikonikus műemlék egészen a 14. század második feléig nyúlik vissza, és történelmi tárgyak és műalkotások hatalmas gyűjteményét tartalmazza.

A dómot 1396-ban kezdték el építeni, 1418-ban V. Márton pápa szentelte fel az épülő templom főoltárát. A dómot 1572. szeptember 20-án Borromeo Szent Károly Szűz Mária születésének emlékére szentelte fel. Ezután még évszázadokig építették, és csak 19. században fejezték be. 1890-ben, fél évezreddel építésének megkezdése után, a téren már nagyjából a mai dóm állt.

A dóm az itáliai gótika jelképes műemléke: a tornyokon kívül 2000 szobor díszíti. A Lago Maggiore tó környéki bányákból származó jellegzetes, rózsaszín árnyalatú márványból épült. Legmagasabb tornya a Guglia Maggiore, rajta Szűz Mária szobrával.

A főoltár fölötti boltozaton, egy mélyedésben elhelyezett medaillon ereklyét rejteget: a Krisztus keresztjéből származó Szent szöget, amelyet Szent Ambrus püspök talált meg és állítólag Nagy Konstantin hagyatékából származik. Minden év május 3-án megmutatják a nagyközönségnek.

A kripta a lombardiai történelem nagy alakjának, Borromeo Szent Károlynak síremlékét rejti magában.

A kiállított tárgyak némelyike még a székesegyháznál is régebbi, egészen az 5. és a 9. század közötti időszakra nyúlik vissza (elefántcsont diptichonok). A faliszőnyegek szintén emlékezetes részét képezik ennek az élménynek. Ezek közé tartozik a Mózes történeteit ábrázoló hat alkotás és a Putti táncát ábrázoló kárpit. Megtekinthető, hogy mi maradt meg három klasszikus gobelinből, amelyek sajnos egy 1906-os tűzvészben megsemmisültek: a Zsidó húsvét, a Mózes a fáraó előtt és a Manna összegyűjtése.

Az itt található számos festmény többnyire a 15-16. századból származik, köztük Michelino da Besozzo 15. századi klasszikus Madonna dell’Idea című műve. Szintén megtekinthető Giovan Battista Crespi A szülés csodája és Tintoretto korai műve, amely Jézus vitája az orvosokkal a templomban címmel készült.

Látogatás a tetőn

A dóm tetejére is fel lehet menni, ahonnan felejthetetlen panoráma nyílik a városra.

Egy keskeny, meredek csigalépcsőt kell megmásznunk, miközben előttünk és mögöttünk is további türelmetlen turisták toporognak. Szerencsére van lift is, így kicsit könnyebben is feljuthatunk a dóm tetejére.

Belépő 2024-ben

Felnőtt: 10 euró (érvényes a dómmúzeumba is), 5 euró kedvezményes jegy

Tetők: lifttel 16€ (teljes ár); 7,50€ (kedvezményes ár).
Megközelítés gyalog – 14€ (teljes ár); 6,50€ (kedvezményes ár).

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lombardia
Milánó
Duomo di Milano

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók

Santa Maria delle Grazie

Santa Maria delle Grazie-templom és -kolostor legfőbb nevezetessége, hogy itt látható Leonardo da Vinci Az Utolsó vacsora c. freskója.

Sforza-kastély, Milánó

A Castello Sforzesco Milánó egyik legjelentősebb építészeti alkotása. A 15. századi kastély egykor a milánói hercegek rezidenciája volt, ma múzeumoknak ad helyet.

Lago d’Iseo

Azúrkék víz és lenyűgöző hegyi panoráma: Az Iseo-tó egy bennfentes tipp Észak-Olaszországban.