2024. május 20., hétfő

Rattenberg

0 az 5-ből

„Egyutcás” városka. A városkép a 17. század óta gyakorlatilag semmit sem változott, ez Ausztria legzártabb műemlékegyüttese.

A krónikák szerint a rómaiak alapították, de a 15. és 16. században szorgalmas hajós- és bányászvárosként élte fénykorát. Miután a bányái kimerültek, nem építették tovább, így maradt meg mára, a régi állapotában Rattenberg, amelyet gondosan meg őriztek az utókornak.

Rattenberg egykori várbörtönében tizenhét évet töltött ártatlanul Zrínyi János Antal, az összeesküvés vádjával lefejezett Zrínyi Péter fia.

A kisváros lakói napjainkban főleg az idegenforgalomból élnek. Emellett a tiroli ólomüvegipar központjaként és a művészi lakatosipar egyik fontos ausztriai centrumaként is emlegetik.

Rattenberget télen soha nem éri napfény, mert azt a fölötte meredeken magasodó 910 méter magas Stadtberg elfogja előle. Ezért pár éve kitalálták, hogy a tükröző gyerekekhez hasonlóan eltérítik a napsugarakat, hogy az egy meredek szikla következtében a téli hónapokban ráboruló sötétséget eloszlassa. A kritikus hónapokban 60, számítógéppel vezérelt óriástükörrel – amelyek követik a nap mozgását – a fényt a szomszédos, napsütötte Kramsach faluból egy, a Stadtbergen található várra szerelt fix tükörre vezérlik, amely azt a falu központjának tíz különböző pontjára szórja.

A merész terv azonban sohase került megvalósításra.

Üvegművészet

Rattenberg lakosai ma üvegcsiszolásból élnek. A Kisslinger Kristall-Glas üvegcsiszoló műhelyben hétfőtől péntekig meg is lehet nézni, hogyan készülnek a rattenbergi üvegtárgyak.

Ágoston Múzeum

A múzeumban őrzik a legendás szabadsághős, Andreas Hofer tubákos szelencéjét. A szelencén az 1808-as évszám olvasható és így néma tanúja lehetett annak az ütközetnek, amelyben Andreas Hofer 1809-ben legyőzte Napóleon túlerőben levő csapatait. A szelence nagy utat tett meg: a szabadsághős 1810-ben bekövetkezett halála után Hofer titkárának, Kajethan Swethnek tulajdonába került. Ezután hosszabb időre nyoma veszett. Csak 1930-ban tűnt ismét fel Salzburgban egy plébános tulajdonában. 1975-ben került azután annak a személynek a tulajdonába, akitől 1992-ban megvásárolta a múzeum.

A múzeum kilátótornyából pazar kilátás nyílik a tájra.

Infobox
részletes adatok

Ausztria
Tirol
Rattenberg

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók