2024. május 20., hétfő

Firenze

0 az 5-ből

Firenze, Toszkána fővárosa és a reneszánsz sokat ünnepelt bölcsője olyan, mint egy nagy szabadtéri múzeum. Az Arno-parti metropolisz minden sarkán van valami felfedeznivaló.

Firenze egész történelmi központja az UNESCO Világörökség része.

A legfontosabb látnivalók:

Santa Maria del Fiore: a világ legnagyobb kupolája

A fehér, zöld és vörös márvánnyal burkolt Santa Maria del Fiore székesegyház Firenze jelképe. Kupolája gigantikus, foglyul ejtett léggömbként áll a város cseréptetői fölött. A 114 méter magas építményt, amely 42×45 méteres átmérőjével ma is a világ legnagyobb kupolája, Filippo Brunelleschi reneszánsz építőmester tervezte.

1418 és 1436 között maga Brunelleschi vezette a munkásokat, akiknek biztonság nélkül kellett a téglákkal és a malterral bánniuk. A kupola belsejét Giorgio Vasari reneszánsz művész freskói színesítik. Már csak ezért is kötelező felmászni a kilátóba. Ha megmásztad a 463 lépcsőfokot, Firenze csodálatos panorámájában is gyönyörködhetsz.

A székesegyházban található Giotto harangtornya, a székesegyházi múzeum, a kripta és a keresztelőkápolna. Világhírűek Lorenzo Ghiberti bronz domborművei, a keleti portálon látható Paradicsom kapuja.

Uffizi Képtár

Olaszország legjelentősebb festménygyűjteményét azért hívják Uffizi Galériának, mert az épületet eredetileg irodának (olaszul uffizio) tervezték. Cosimo de’ Medici firenzei herceg a 15. század közepén hivatalnokai számára a közigazgatási komplexumot. A Mediciek később a termeket magánfestménygyűjteményük számára használták. Az Uffizi Galéria 1789-ben nyílt meg a nagyközönség előtt.

A közel 90 teremben reneszánsz művészeti kincseket mutatnak be: a csúcspont a Botticelli-terem a „Tavasz” és a „Vénusz születése” című képekkel. Ne hagyja ki: a tetőtéri kávézó, már csak a fantasztikus kilátás miatt is.

Palazzo Pitti: látogatás a Medicieknél

A nagyhatalmú Medici családnak több hatalmi székhelye is volt. A Palazzo Pitti a legmonumentálisabb – még Bonaparte Napóleon francia császárra is nagy hatással volt, és a palotát magánrezidenciaként használta Itália feletti uralma idején. A kívülről meglehetősen józannak tűnő reneszánsz komplexum több érdekes múzeumnak ad otthont, köztük a Galleria Palatinának, amelyben Tiziano, Raffaello és Rubens művei láthatók.

Az Ezüstmúzeumot a „Medici kincstáraként” is ismerik. Ékszerek, elefántcsont, drágakövek – csillogó pompa. A Porcelánmúzeumot Európa egyik legjobb gyűjteményének tartják. A viseletmúzeum szintén megér egy látogatást. A ruhák és divatkiegészítők 6000 kiállítási tárgya a 18. századtól a 20. századig illusztrálja a viselet történetét. Meglátogathatod a csodálatos Medici lakosztályokat is.

Boboli kertek: A Palazzo Pitti kertje Európa egyik legszebb parkja

Még ha a múlt pompája kissé megfakult is, a Palazzo Pitti Boboli kertjei még mindig Európa egyik legszebb városi parkjai közé tartoznak. Romantikus barlangok, árnyas sétányok, rejtett lugasok, egy tó és márványszobrok százai – mindez 45 000 négyzetméteren terül el. Még egy amfiteátrum is található. Állítólag itt tartották a történelem első operaelőadásait. A kertből gyönyörű kilátás nyílik Firenzére is.

Palazzo Vecchio: ahol a Mediciek uralkodtak

A Palazzo Vecchio, amelynek építése 1314-ben fejeződött be, a Medici-kormány palotája volt. Ma ez a Piazza della Signoria téren található fontos firenzei nevezetesség a városi parlament székhelye. A hatalmas palota a közel 100 méter magas Arnolfo-harangtoronnyal, különösen a Sala dei Cinquecento teremmel érdemes megnézni. Az 54 méter hosszú, 22 méter széles és 17 méter magas velencei stílusú terem sokat elárul a Medici-rezidencia hatalmáról és pompájáról.

A Piazza della Signoria szintén megér egy látogatást, és nem csak Michelangelo Dávidjának világhírű szobra miatt. A tér Olaszország egyik legszebb tere. A közel négy méter magas Dávid csak másolat. De Michelangelo éppen ezen a helyen alkotta meg 1504-ben. Bartolomeo Ammanati csodálatos Neptunusz-kútja és Donatello Judit és Holofernész szobra is népszerű fotómotívum. A Loggia dei Lanzi-ban még több szobor található a római és görög mitológiából.

Galleria dell’Accademia: Michelangelo Dávidja

Ha Michelangelo Dávidját eredetiben szeretnéd látni, akkor a Galleria dell’Accademia-t kell meglátogatnod. Michelangelo legfontosabb műveit is ott csodálhatod meg. De más fontos olasz mesterek, például Sandro Botticelli és Andrea del Sarto művei is megtekinthetők.

Érdekesség: az épület, amelyben a galéria található, egykor kórház volt.

Santa Croce: Firenze Pantheonja

A Santa Croce-t „Firenze Pantheonjának” is nevezik, mivel olyan híres személyiségek síremlékei találhatóak itt, mint Galileo Galilei.

A legenda szerint Assisi Szent Ferenc rakta le az első követ a Santa Croce-bazilika építéséhez a 13. században. A gótikus ferences templom különleges gyöngyszem az amúgy is pompás épületekkel teli Firenze belvárosában. Hatalmas belső terében, az oldalhajók falain Galileo Galilei, Machiavelli, Michelangelo és a világtörténelem más személyiségeinek síremlékei állnak. Egy üres síremlék, egy úgynevezett cenotáfium, Dante Alighieri költőnek van szentelve.

A templom padlójába közel 300 sírkő van beágyazva a 14-19. századból. Ezért nevezik a Santa Croce-t „Firenze Pantheonjának” is. Giotto és Taddeo Gaddi csodálatos freskói díszítik a templom falait. Donatello 1425-ből származó feszülete szintén remekmű.

Palazzo Strozzi: modern művészet nemes falak között

A 15. században a gazdag bankár, Filippo Strozzi a Medici épületeit akarta túlszárnyalni palotájával. Ez sikerült is neki, amint azt a történelmi központban található Palazzo Strozzi lenyűgözően bizonyítja. A reneszánsz építészet e remekműve a firenzei hercegi palota kiváló példája, gyönyörű belső udvarral. Még ma is lenyűgöző: így éltek akkoriban Firenzében a feudális emberek! A Palazzo Strozzi ma a modern művészet időszakos kiállításainak ad otthont.

Mercato Centrale: toszkán specialitások

A Mercato Centrale minden érzékszervet megmozgat. A 19. századból származó történelmi piaccsarnokban reggel 8 órától egész Olaszországot bejáró kulináris utazásra indulhatsz. A piaccsarnok vas- és üvegszerkezete önmagában is megér egy látogatást. Jó száz kereskedő van a helyszínen. A gyümölcsök, zöldségek, tészták, olívaolaj, borok, halak és húsok mellett rengeteg más toszkánai helyi specialitást is kínálnak. Aki kulináris szuveníreket keres, itt biztosan megtalálja, amit keres.

Tipp: A Mercato szintén jó hely az étkezésre. A bódékban és a kis éttermekben éjfélig kiválóan lehet étkezni.

Piazzale Michelangelo: álomkilátás Firenzére

Ez a tér különösen szép kora reggel, alkonyatkor és naplementekor: a Piazzale Michelangelóról nyíló kilátás a városra és a meleg fényben fürdő látnivalókra, például a dómra, az Arno folyóra és a Ponte Vecchiora egyszerűen lélegzetelállító. Minden Firenzébe utazónak látnia kell a tágas teret a környező bárokkal és éttermekkel. Michelangelo Dávidjának másolatát is megcsodálhatjuk.

Tipp: A Piazzale Michelangelo alatt található egy gyönyörű kert, a Giardino delle Rose, ahonnan szintén remek panoráma nyílik Firenzére.

Farmacia di Santa Maria Novella: Európa legrégebbi gyógyszertára

A gyönyörű, boltíves mennyezetű Santa Maria Novella gyógyszertárat 1221-ben domonkos szerzetesek építették. Így Európa legrégebbi gyógyszertárának mondhatja magát. Fából készült burkolataival és freskókkal teli csodálatos boltozataival olyan, mint egy kincsesbánya. A vitrinek és polcok, amelyeken értékes üvegcsékben, palackokban és kerámiaedényekben tárolt esszenciák találhatók, rendkívül lenyűgözőek. A kínálatban ősi receptek alapján készült parfümök, gazdagon csomagolt szappanok és színes pasztillás tasakok találhatók.

Infobox
részletes adatok

Olaszország

Firenze

Ezt mindenképpen látnod kell!

Ha az előzőeket láttad és még van időd!

Ha több napot töltesz itt, ezekre is szánj időt!

Hírek az országból