2024. május 20., hétfő

Santa Maria delle Grazie

0 az 5-ből

A Santa Maria delle Grazie (Kegyelmes Szűz Mária) templomban található Leonardo da Vinci vitathatatlanul leghíresebb remekműve, Az utolsó vacsora. A Jézusnak az apostolokkal együtt elköltött utolsó vacsoráját ábrázoló kép a kolostor refektóriumában található, és ez az egyik ok a sok közül, amiért érdemes megnézni ezt a lenyűgöző épületet.

A templom és domonkos kolostor a 15. századból származik. Az épület keletkezése I. Sforza Francesco, Milánó hercegének idejére nyúlik vissza, aki parancsot adott egy domonkos kolostor és templom építésére egy korábbi, a Kegyelmes Szent Mária Mária tiszteletére szentelt kápolna helyén. A kolostor 1469-re felépült (a tervezésért Guiniforte Solari építész volt a felelős), a templom pedig végül a Sforza család nyughelyeként működött.

Az épület 1980 óta az UNESCO világörökség része.

Az utolsó vacsora

Ludovico Sforza kérte fel 1495-ben Leonardo da Vincit a híres evangéliumi jelenet megörökítésére. A kép 1497-re el is készült, de alig 20 évvel utána már kétségessé vált, hogy képes lesz-e ellenállni az időnek. Leonardo ugyanis eltért a freskófestészet addig ismert technikájától: erős temperát használt, amelyet csirizzel és gipsszel preparált falrétegre vitt fel. Nem tudni biztosan, az eljárás helytelensége vagy egyszerűen a fal nyirkossága miatt, a 16. században a nagy mű állapota egyre romlott és a század végére már menthetetlennek ítélték. Ráadásul a falba egy ajtót is vágtak, amelynek a festmény egy része áldozatul esett.

Két évszázadon át nem túl sokat tettek megmentésére. A 20. század elején többször neki fogtak a restaurálásnak, ekkor sikerült a színek reprodukálásával egyidejűleg elszigetelniük a képet a nyirkos faltól. 1943. augusztus 15-én angol-amerikai légicsapások miatt bombatalálat miatt a refektórium beomlott, de Leonardo alkotása sértetlen maradt. A terem újjáépítése során sikerült a korábbi helytelen restaurálási kísérletek nyomait eltüntetni, s helyreállítani freskót. Ekkor akadtak rá legfelső réteg alatt Leonardo saját kézjegyére.

Az utolsó vacsora restaurálása

2019-ig elvégezték Leonardo da Vinci freskóján a legkorszerűbb megőrzési munkálatokat, és új szellőzőrendszert is kialakítottak.

A restaurációs munkák mellett megtisztították a levegőt is milánói Santa Maria delle Grazie kolostor refektóriumában, ahol a remekmű található. A kolostor mikroklímájának szabályozásával nemcsak a freskó időtállóságát javították, hanem azt is lehetővé tették, hogy ezután több látogató csodálhassa meg a művet.

Eddig egyszerre legfeljebb 25 látogatót engedtek be a freskóhoz, és mindenki csak 15 percet tölthetett a remekmű előtt, tehát a látogatási időben mintegy 1300 ember tekinthette meg naponta, ráadásul jó előre kellett foglalni. A korlátozások miatt eddig évente legfeljebb 400 ezer ember tekinthette meg a reneszánsz zseni egy főművét.

Az új szellőzőrendszer napi 10 ezer köbméter levegő cseréjét teszi lehetővé a 3500 köbméterrel szemben. A különleges szűrőrendszer beépítésével Leonardo halálának 500. évfordulójára, 2019-re készültek el.

Belépő

Mivel a látogatók száma és a tartózkodás időtartama művédelmi okokból korlátozott, a jegyek korai lefoglalása szükséges.

A műalkotások további védelme és megőrzése érdekében szigorú korlátozások vonatkoznak arra, hogy hányan láthatják egyszerre: csak 25 fős csoportok 15 percenkéntNaponta legfeljebb 1300 látogatót engednek be a refektóriumba.

Az Utolsó Vacsora keddtől vasárnapig, 8.15-19 óráig látogatható. Utolsó beengedés 18.45-kor.

Január 1-jén, december 25-én és május 1-jén zárva.

A jegyeket előre, online kell megvásárolni. Enélkül nagyon kicsi az esély, hogy meg tudjuk tekinteni az alkotást.

ÁR: 10,00 € (+ 2,00 € foglalási díj)
KEDVEZMÉNYES: 5 00 € (+ 2,00 € foglalási díj)

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lombardia
Milánó
20123 Milánó, Piazza Santa Maria delle Grazie, 2,

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Közeli látnivalók

Milánói dóm

A milánói dóm római Szent Péter-bazilika után Olaszország második legnagyobb temploma.

Sforza-kastély, Milánó

A Castello Sforzesco Milánó egyik legjelentősebb építészeti alkotása. A 15. századi kastély egykor a milánói hercegek rezidenciája volt, ma múzeumoknak ad helyet.

Lago d’Iseo

Azúrkék víz és lenyűgöző hegyi panoráma: Az Iseo-tó egy bennfentes tipp Észak-Olaszországban.