2024. május 20., hétfő

Top 5 ezen a héten

Kapcsolódó hírek

Velence nagyszabású kiállítással ünnepli Marco Polo halálának 700. évfordulóját

Velence egy nagyszabású kiállítással emlékezik meg leghíresebb polgáráról, Marco Polóról (1254-1324) halálának 700. évfordulója alkalmából. A napokban megnyílt, ásatási leletekből, térképekből és könyvekből álló tárlat 2024. szeptember 29-ig tekinthető meg a Dózse-palotában. A tárlaton számos olyan országból származó kölcsönzött tárgyak szerepelnek, amelyekbe az olasz lagúnaváros kereskedője beutazott, Örményországtól Mongóliáig és Kínáig.

Az „I Mondi di Marco Polo” („Marco Polo világai”) című kiállítás a teljes velencei Marco Polo év egyik csúcspontja. A város, amelynek ma már kevesebb mint 50 000 állandó lakosa van, a tömegturizmussal járó összes probléma ellenére igyekszik még több látogatót vonzani Velencébe. Az idei karnevált is „Keletre – Marco Polo csodálatos utazása” mottóval rendezték meg.

Antonio Vivaldi, a máig talán leghíresebb velencei zeneszerző valószínűleg 1254-ben született egy kereskedőcsaládban. Apja és nagybátyja ekkor már a Távol-Keleten üzletelt. Velük együtt indult el Marco Polo 1271-ben – mindössze 17 évesen – egy olyan útra, amely egészen Ázsiáig vezetett. Csak majdnem negyedszázaddal később tért vissza szülővárosába.

Kalandjairól egy széles körben olvasott könyvben számolt be, amely végül az „Il Milione” címet kapta. Csaknem 70 éves korában, szülővárosában halt meg. Utazásairól szóló egyes beszámolóival kapcsolatban kétségek merültek fel, de összességében megbízható korabeli tanúságtételnek tekintik.

Népszerű