2024. május 20., hétfő

Procida

0 az 5-ből

A Nápoly partjaitól durván 45 percre, kompjáraton keresztül található Procida, a kis olasz sziget, amely látszólag kevésbé lakott, mint szigetszomszédai.

Miközben a turisták a szomszédos Caprira és Ischiára özönlenek, a kisebb Procida csendesebb, a helyiek kis, egymásra épülő közösségéből áll, sokan főleg földművesek és hajósok.

A strandokkal és burjánzó kilátással tarkított Procida tökéletes hétvégi kiruccanás azok számára, akik egyedi szigetélményre vágynak. A Nápolyi-öböl legkisebb szigete három-négy óra alatt gyalog is könnyen bejárható.

Történelem

A sziget történelmileg gazdag múlttal rendelkezik. Az ókori Rómáig visszanyúlóan arisztokrata villák szegélyezték a sziget partvonalát. Később a sziget „terra murata”, vagyis a fallal körülvett földnek köszönhetően menedék és menekülési hely lett. Ma a sziget népszerű olasz turistacélpont, ahol a városból érkezők általában naphosszat a tengerparton pihennek, naplementés aperitivót fogyasztanak, és tengerparti vacsorákat rendeznek.

Procida régészeti szempontból is fontos, hiszen eredete a görög időkre, mintegy 3000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Számos ásatás zajlik ma is, a feltárt maradványokat érdemes megtekinteni.

Procida történelme elsősorban a Terra Murata, az ófalu és a Corricella, a sziget délkeleti részén lévő halásztelepülés köré fonódott. Itt található a középkori Szent Mihály apátság, emellett Corricella káprázatos panorámájáról és csodás, színes házakkal övezett kikötőjéről is híres, melyek a sziget jelképeivé váltak. Nem véletlen, hogy A tehetséges Mr. Ripley és az Il Postino című filmeket is itt, Corricellán forgatták.

A mediterrán térségre jellemző színes házai írókat is megihlettek – az ókori római költőktől, mint Vergilius, az olyan modern szerzőkig, mint Elsa Morante, akinek Arturo szigete éppen Procidán játszódik.

Megközelítés

Procidára eljutni nagyon egyszerű. Egy rövid taxi vagy metróút (3 megálló az L1-en) a Napoli Centrale (Nápoly központi pályaudvar) állomásról közvetlenül a nápolyi kikötőbe visz. Onnan mutassa be az előre megvásárolt jegy QR-kódját a megfelelő komptársaságok standjánál, vagy vásároljon jegyet közvetlenül az irodában. A kikötőben a komptársaságok jegypénztárainak sorát találja, mindegyikben egy-egy táblán feltüntetve az indulási időpontokat és azt, hogy a komp melyik „molo”-ból vagy dokkból indul.

A társaság egyik alkalmazottja röviddel az indulás előtt kinyitja a kaput, és a beszállás előtt beolvassa a jegyét. Nápolyból két fő társaság, a Caremar és a Snav közlekedik Procidára. A jegyek mindkét társaságnál 17- 24 euró között mozognak, időponttól függően, de szezontól függetlenül.

Figyelmeztetés: a nápolyi kikötőben óvatosan a zsebtolvajok miatt.

A kikötőből tipikus olasz szigeti taxik viszik el a vendégeket a szálláshelyre. Általában csak készpénzt fogadnak el, azonban a kompkikötő közelében bankok is találhatók. Vannak tömegközlekedési buszok is, amelyek viszonylag gyakran járják a szigetet.

 

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Campania
Nápoly

Hasonló látnivalók

Zotter csokoládégyár

A csokoládégyárban bepillantást nyerhetünk a csokigyártás kulisszatitkaiba. A kóstolóexpedícióhoz magyar nyelvű Audio Guide áll a látogatók rendelkezésére.

Großglockner Hochalpenstraße

Ausztria legmagasabb csúcsa a Großglockner (3.797 m), a Großglockner Hochalpenstraße pedig Ausztria legszebb panorámaútja.

Ausztria leghosszabb szánkópályája

A világ leghosszabb szánkópályája 14 kilométer hosszú.

Közeli látnivalók