2024. május 20., hétfő

Polignano a Mare

0 az 5-ből

Baritól alig 30 kilométerre délkeletre fekvő dél-olasz település a bronzkorban is vonzó volt. A régészeti leletek igazolják, hogy ez a hely már akkoriban is lakott volt. Görög telepesek és a rómaiak követték, mindannyian itt hagyták nyomukat, és még ma is Polignano a Mare varázsát alkotják.

Polignano a sziklaugrókról is jól ismert, akik néha 20 méternél is magasabban vetik magukat.

A Polignano környéki sziklák a csak a tenger felől látható, csipkézett sziklafalak alatt valójában egy sor felfedezésre váró tengeri barlangot rejtenek, ahol a tenger játszik a napfénnyel, látványos fénytörési jelenségeket produkálva.

De hogyan lehet meglátogatni a Polignano a Mare-i barlangokat? Csónak, kenu vagy vízibicikli bérlésével: néhány, a városhoz közelebb eső barlangot úszva is el lehet érni. A legismertebbek közül ne hagyjuk ki a Grotta della Rondinellát, a Grotta Palazzese-t, Polignano a Mare exkluzív barlangi éttermét, a Grotta dell’Arcivescovado-t és a Grotta delle Monache-t.

A Lama Monachile-n található Ponte Borbonico (Bourbon-híd), amelyet a 19. század első évtizedeiben épült. Ez Polignano egyik legpanorámásabb pontja, különösen naplementekor, amikor a horizont rózsaszínűre változik, egy fotó elengedhetetlen.

Lama Monachile, más néven Cala Porto Polignano talán egész Puglia leghíresebb strandja. Hangulatos fekvése és az óvároshoz való közelsége miatt a nyári szezonban meglehetősen zsúfolt: ha néhány órát szándékozik ott tölteni, azt tanácsoljuk, hogy kora reggel érkezzen. Mindenesetre a központtól távolodva, különösen északi irányban, más, kevésbé zsúfolt, de még mindig gyönyörű homokos strandokat talál.

Nem lehet úgy áthaladni Polignanón, hogy ne tisztelegjünk az egyik leghíresebb polgára, Domenico Modugno előtt, akit az olasz énekes-dalszerzők atyjának tartanak.

Domenico Modugno, a világhírű olasz énekes-zenész-színész itt született, leghíresebb dala a Volare. A város által neki szentelt Modugno szobor a nevét viselő polignanói sétányon áll: a szobor bronzból készült, három méter magas, Hermann Mejer szobrászművész alkotása, és folyamatos zarándoklatok tárgya. Azt mondják, hogy ha néhány pillanatra megállunk, és szemléljük a Maestro képét, amelyet Polignano végtelen égboltja keretez – ahogy ott áll, kabátját és haját fújja a szél, karjait a város egyfajta szimbolikus ölelésében kitárva -, szinte halljuk, ahogy újra énekel: Volare, oh oh oh.

Polignanót a költészet városának is nevezik: messze földön, a falakon, az óváros lépcsőin, sőt még az ajtókon is találhatsz kézzel festett verseket és szavakat híres költőktől és íróktól. Ezek egy helyi utcai művész, Guido Lupori, más néven Guido a Flâneur munkái, aki különleges küldetést vállalt magára: „közelebb hozni a fiatalokat az irodalom szépségéhez”.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Puglia
Polignano a Mare

Hasonló látnivalók

Zotter csokoládégyár

A csokoládégyárban bepillantást nyerhetünk a csokigyártás kulisszatitkaiba. A kóstolóexpedícióhoz magyar nyelvű Audio Guide áll a látogatók rendelkezésére.

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Közeli látnivalók

Lecce

Lecce városa a "Dél Firenzéjeként" is ismert, és igazi bennfentes tipp Olaszországban.