2024. május 20., hétfő

Hum: A világ legkisebb város

0 az 5-ből

Két rövid sikátor és három házsor – ez a világ legkisebb városa. A horvátországi Isztria szigetén található aprócska faluban, Humban mindössze 30 ember él.

Jelenlegi kinézete a 11. századra nyúlik vissza, amikor a vár és az első házsor épült. Humban még ma is minden évben új tiszteletbeli polgármestert választanak a lakosok, akik személyes kedvencük fapálcájába vésnek rovátkákat. Akinek az év végén a legtöbb rovátkája van, az lesz a „polgármester”, és végül ő elnököl a tiszteletbeli önkormányzati tanács megválasztásakor.

Hum a 11. századtól kezdve a horvát glagolita szerzetesek legismertebb központja volt. A horvát glagolita írást itt még a 20. század elején is használták, de ma is gyakran találkozhatunk vele – nemcsak a régi glagolita emlékeken, de a mai emléktáblákon is.

Amióta a 100×35 méteres falu a világ legkisebb településeként bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, a nyári hónapokban turisták tömegei tolonganak a két rövid sikátoron keresztül. A város könnyen felfedezhető, a középkori városfalakon belül rengeteg felfedeznivaló akad, például az öt márványoltárral ellátott barokk templom vagy a kétszárnyú városkapu.

Mindenképpen kóstolja meg a híres fagyöngyös pálinkát, a „Biska”-t, amelyet az egyetlen kocsmában szolgálnak fel.

Infobox
részletes adatok

Horvátország
Isztria
Hum

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók

Rabac

Rabac szép öbölparti fekvése miatt népszerű nyaralóhely.