2024. május 20., hétfő

Velence

0 az 5-ből

Az olasz lagúnaváros világszerte ismert műkincseiről. Velence városképét sikátorok, csatornák, terek és paloták labirintusa jellemzi. Velencében néhány négyzetméteren több látnivaló található, mint a világ szinte bármely más városában. A világ egyik legfontosabb turisztikai célpontja, és a lagúnával együtt az UNESCO Világörökség része.

Velence 117 kis szigetre épült, amelyeket csatornák választanak el egymástól, és hidak kötnek össze.

A Canal Grande, a város fő vízi közlekedési folyosója reneszánsz és gótikus palotákkal szegélyezett. A központi Piazza San Marco fő látványosságai közé tartozik a bizánci mozaikokkal kirakott Szent Márk-bazilika, a Campanile harangtorony, ahonnan kilátás nyílik a város vörös tetőire, és a Dózse-palota, a dózse egykori rezidenciája, az egykori Velencei Köztársaság legfelsőbb hatósága.

A legjobb időpontok Velencébe látogatni

Velencébe a legkellemesebb április, május, június, szeptember és október hónapokban látogatni. Ugyanakkor általában ezek a legforgalmasabbak is. Ne feledje, hogy Velencébe évente körülbelül 20 millió turista érkezik; sokan közülük egynapos kirándulók, akik a tengerjáró hajókról szállnak le.

Velence a téli hónapokban a legcsendesebb, kivéve az ünnepek (különösen a szilveszter körüli napok) és a karnevál idején, amely általában februárban van. Télen azonban a város hideg és párás, és időnként előfordulhat acqua alta, azaz árvíz (de ne aggódjon, a dohányboltokban könnyen találhat esőcsizmát), és a legforgalmasabb tereken magasított járdákat állítanak fel. Szezonon kívül az árak alacsonyabbak és a sorok rövidebbek; a látnivalók korábban bezárhatnak.

Belépőjegy Velencébe

Velence 2024. január 16-án megkezdte a turistáknak szóló napijegyek árusítását. Az 5 eurós belépődíjat idén először a főszezonban vetik ki. A kötelező jegyváltást április 25-től vezetik be egyelőre kísérleti jelleggel.

A díjat azoknak a turistáknak kell megfizetniük, akik az április végétől július közepéig tartó főszezonban 29 pontosan meghatározott napon reggel 8.30 és délután 4 óra között szeretnék meglátogatni a csatornáiról és történelmi épületeiről híres olasz várost. A 29 nap többsége hétvégére esik.

A belépődíjat 2024-ben összesen 29 napon kell majd fizetni: április 25-30., május 1-5. és minden más hétvégén (szombaton és vasárnap) július 13-14-ig. Ez nem vonatkozik a Köztársaság napi hétvégére (június 1-2.).

A többnyelvű platform 2024. január 16. óta működik. A látogatók itt egy QR-kódot hívhatnak le, amelyet az ellenőrzések során fel kell mutatniuk. Ez igazolja a díj megfizetését vagy a mentességet. A belépési díjat a 14 év feletti turistáknak kell fizetniük. A velencei lakosoknak és a Velencében született személyeknek, az ingatlantulajdonosoknak (még akkor is, ha nem ott laknak), a diákoknak és az alkalmazottaknak nem kell belépési díjat fizetniük.

A 14 év alatti gyermekek, a fogyatékkal élők és a kísérő személyek belépőjegyet kötelesek foglalni, de nem kell fizetniük. Az óvárosban található szállodákban és nyaralóházakban megszálló személyek szintén mentesülnek a díjfizetés alól. Aki nem fizet, annak 50 és 300 euró közötti bírságra kell számítania.

Utazás Velencébe – hogyan juthat el oda

A velencei repülőtér (VCE), amelyet a velencei felfedező emlékére Marco Polónak neveztek el, a szárazföldön, Velencétől mintegy hat kilométerre északra található, és több mint 40 légitársaságot szolgál ki.

A repülőtér összeköttetésben áll a közeli, a szárazföldön található Velence Mestre vasútállomással.

Egy másik, Velence területén található repülőtér, a Treviso Airport, amelyet néha Velence – Treviso néven is jelölnek, főként fapados légitársaságokat, például a Ryanair-t szolgálja ki.

Velence vasútállomása Santa Lucia, ahová naponta több száz vonat közlekedik, köztük a Frecciarossa és az Italo nagysebességű vonatok. Az állomás a lagúna túloldalán, közvetlenül a Canal Grande mellett, Velence Cannaregio kerületében található. Az állomás bejáratához közeli Ponte dei Scalzi híd a Nagycsatornán át vezet a Santa Croce negyedbe; a Szent Márk térre 20-30 perc alatt lehet eljutni. A Ponte della Costituzione hid összeköti az állomást a Piazzale Roma parkolójával és a hajóállomással. A vaporetto (vízi busz) megállója is közvetlenül az állomás előtt található.

Infobox
részletes adatok

Olaszország

Velence

Ezt mindenképpen látnod kell!

Ha az előzőeket láttad és még van időd!

Ha több napot töltesz itt, ezekre is szánj időt!

Hírek az országból