2024. május 20., hétfő

Medve-szurdok, Bärenschützklamm

0 az 5-ből

A stájerországi Bärenschützklamm-szurdok (Medve-szurdok) a magyarok körében is népszerű kirándulóhely, Ausztria egyik legnagyobb szurdokvölgye, 24 vízesése révén Ausztria legszebb vizes szurdoka.

A szurdok Ausztria egyik legszebb vízelvezető sziklaszorosainak egyike, amelyet 1978-ban egyedülálló természeti kincsénél fogva természeti emlékké nyilvánítottak.

A kirándulókat a szurdoktúra többek között a Schüsserlbrunn zarándokkápolnához, vagy a Hochlantschra is elvezeti, amely 1720 méteres magasságával a grazi hegyvidék legmagasabb csúcsa.

Túra a vad vízesések és a meredek sziklák között minden túrázó számára egy felejthetetlen élmény.

A túrák kiindulópontja Mixnitz. Közel egy óra alatt érünk fel a szurdok bejáratához. A 350 m szintkülönbségű, egyirányú túra zömmel keskeny fahidakon, 2900 m falépcsőn vezet, másfél óra alatt mászható meg. Így juthatnak csak el a 492 méteren található szurdok bejáratáig. Útközben egy kis kilátóhelyen érdemes megpihenni, ahol első élményként fantasztikus látványt nyújt a sziklafalak közé szorult Mixnitzbach patak.

A szurdok bejáratánál álló faházban lehet megvásárolni a belépőt.

Csak jó kondícióban lévőknek ajánlott nekivágniuk az emelkedőkkel teli útnak, a teljes szintkülönbség a parkolótól a csúcsig 750 méter. A szurdokban csak egy irányban lehet haladni. Visszafordulásra csak egy-egy ponton van lehetőség.

A szurdok végén, a sziklák közül kiérve még 10 perc és kb. 1 km emelkedőn lehet eljutni az 1209 méter magasan fekvő Guter Hirte menedékház-fogadóig. Ezután egy 1,5 kilométer hosszú, többnyire köves út vezet a 189 méterrel magasabban fekvő Steirischer Jokl menedékház-fogadóig.

Mivel a szurdokban a közlekedés egyirányú, a visszaút a hegy másik oldalán, egy fenyvesek között kanyargó ösvényen vezet a Teichalm-tóhoz. Egy másik útvonalon további másfél óra alatt érünk vissza a parkolóba.

Lehet még feljebb menni: a Hochlantsch csúcs 1722 méteres magasságban található, ahonnan csodálatos, 360 fokos körpanoráma tárul a környező hegyekre és völgyekre.

Egy 2020-as sziklaomlás óta zárva van, ünnepélyes újranyitása a tervek szerint 2024 júniusában lesz.

Addig a zárt szurdokba belépni tilos és életveszélyes!

A Bärenschützklamm évente mintegy 40 000 látogatót fogad.

2020. július 8-án a szurdok egyik gyalogos hídjánál egy fotópontnál több szikla is a látogatókra zuhant. Három ember életét vesztette, köztük egy magyar áldozata is volt a sziklaomlásnak. Az ügyészség a nyomozást megszüntette, mert „előre nem látható természeti eseményről” volt szó, de a hatóság az újranyitás előtt intézkedéseket írt elő.

Infobox
részletes adatok

Ausztria
Stájerország
Pernegg-Mixnitz

Hasonló látnivalók

Zotter csokoládégyár

A csokoládégyárban bepillantást nyerhetünk a csokigyártás kulisszatitkaiba. A kóstolóexpedícióhoz magyar nyelvű Audio Guide áll a látogatók rendelkezésére.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

Közeli látnivalók