2024. május 20., hétfő

Sforza-kastély, Milánó

0 az 5-ből

Olaszország egyik legnagyobb múzeumi gyűjteménye az egyik legfontosabb hely, amit meg kell látogatnia, ha a régióban jár.

Francesco Sforza, Milánó hercege építtette a 15. században. A herceg érdeme, hogy ebben az időben nemcsak a képzőművészetek, de az irodalom, a zene és a tudományok is virágzásnak indultak. A kor számos zseniális művésze közül itt dolgozott Leonardo da Vinci, valamint Bramante és még sok más kiváló művész is.

A 20. század fordulóján Luca Beltrami által végzett felújítást követően a város számos ikonikus múzeumának nagyszabású tárháza lett.

A régió egyik legszebb művészeti galériája a Pinacoteca, amely több mint 230 műalkotással büszkélkedhet, többek között Pisanello, Tiziano és Coreggio műveiből. A termek két korszakra vannak osztva: az egyik a 15. és 16. századi vallásos festményekre koncentrál (köztük Andrea Mantegna Trivulzio Madonnájára), a másik pedig a 16. és 18. század közötti időszakra (Tiepolo, Canaletto és Tintoretto műveivel).

A Museo d’Arte Antica-ban is sok csodálnivalót talál. Szobrok, fegyverek (a középkortól a 18. századig) és freskók (köztük Leonardo Sala dell’Asse című, a Sforza-korszakot ábrázoló alkotása) szép gyűjteménye található itt.

Az Egyiptomi Múzeumban hét csodálatos részleg foglalkozik az egyiptomi történelemmel, beleértve a fáraókról, az ősi írásokról, az istenségekről és kultuszokról szóló részlegeket, valamint a múmiákat, szarkofágokat és halotti maszkokat is.

A Hangszermúzeumban több mint 700, a 15. és a 20. század közötti hangszer látható: zongorák, orgonák, fagottok és fából készült hangszerek, mint az oboa, kürtök és fuvolák.

A Sforza-kastélyban található további nevezetes múzeumok és gyűjtemények a következők: a Milánói Iparművészeti Gyűjtemény (amely a régmúlt idők legszebb kerámiáit, ékszereit és művészi üveg relikviáit, például a Gonzagna-kupát és a 17. században Lodiban és Milánóban készült kiváló minőségű majolika darabjait tartalmazza) és a Milánói Antik Bútor- és Faszobrászati Múzeum, amely a 14. századtól napjainkig sorakoztatja fel a bútorokat. Nevezetes a Griselda-terem, amely a Párma melletti Roccabianca kastélyban található eredetijének rekonstrukciója – 15. századi leválasztott freskókkal.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lombardia
Milánó
20121 Milánó, Piazza Castello, 3

Hasonló látnivalók

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Bernini útikalauz Rómában

Bernini a barokk korszak zsenije volt, aki kitörölhetetlen nyomot hagyott Róma művészeti és építészeti örökségén.

Orvieto

Orvieto egy tökéletes kirándulási célpont Rómából.

Közeli látnivalók

Milánói dóm

A milánói dóm római Szent Péter-bazilika után Olaszország második legnagyobb temploma.

Santa Maria delle Grazie

Santa Maria delle Grazie-templom és -kolostor legfőbb nevezetessége, hogy itt látható Leonardo da Vinci Az Utolsó vacsora c. freskója.

Lago d’Iseo

Azúrkék víz és lenyűgöző hegyi panoráma: Az Iseo-tó egy bennfentes tipp Észak-Olaszországban.