2024. május 20., hétfő

Thesszaloniki

0 az 5-ből

A jeges kávétól kezdve az élénk színekben pompázó történelmi utcákon át a vad bulikig és a belvárosi régészeti lelőhelyeken át – Thesszaloniki mindent kínál.

A város nevét Thesszaloniké (i. e. 352 vagy 345 – i. e. 295) makedón hercegnőről, II. Philipposz király lányáról, Nagy Sándor féltestvéréről kapta.

Thesszaloniki, Görögország második legnagyobb városa gyakran észrevétlen marad. Méghozzá helytelenül. A mintegy 325 000 lakosú kikötőváros minden utazást megér. Itt pezseg az élet, és számtalan látnivaló közül választhatunk. Az ételekről nem is beszélve. Szaloniki felkerült a Time magazin „A világ legjobb helyei” listájára, nem utolsósorban gasztronómiai színtere miatt.

Kulináris Thesszaloniki

A város keresztény, muszlim és zsidó kultúrájának különböző hatásai a város étlapján is megmutatkoznak. Miután Thesszaloniki 2021-ben az UNESCO elismerte a „Gasztronómia Városa” címet, a Time magazin egy évvel később a „Világ Legszebb Helyei” közé sorolta a várost, szintén a gasztronómiai kínálatra hivatkozva.

A történelmi belvárosban található Modiano piacon nagy választékban találhatók finomságok, bárok és tavernák. A piac, amely csúcskategóriás üzletek csoportjából áll, egy 2022-ben felújított épületben kapott helyet. Egy másik hely, ahová friss élelmiszerekért érdemes menni, a nyüzsgő Kapani piac, ahol az emberek hangosan alkudoznak.

Az édesszájúak is jó helyen vannak Thesszalonikiben. Szinte minden sarkon kínálnak édességeket. Például ragacsos-édes galaktoboureko, egy édes töltött rétes tészta, vagy krémmel töltött leveles háromszögek. A város számos kávézójában ezeket a kalóriadús finomságokat jeges kávéval kombinálhatjuk.

Ennyi desszert láttán nem meglepő, hogy a thesszaloniki gyalogosoknak szánt táblák némelyikén külön jelzés szerepel: nemcsak a következő látnivaló távolsága szerepel ott, hanem az útközben elégetett kalóriák mennyisége is.

Thesszaloniki éjszakai élete és fesztiváljai

Thesszaloniki egy diákváros. Az Arisztotelész Egyetemnek, Görögország legnagyobb egyetemének mintegy 80 000 hallgatója van. Az éjszakai élet ennek megfelelően pezsgő.

Thesszalonikiben a tolerancia is szerepet játszik. Giannis Boutaris korábbi polgármester például nagyszabású kampánnyal népszerűsítette a kozmopolita együttélést. A szexuális szabadságért folytatott küzdelemben a meleg büszkeség felvonulást támogatva 2017-ben, 70 évesen meztelenül pózolt egy magazinnak, hogy ezzel is kifejezze véleményét. „Demokratikus társadalomként kötelességünk elismerni a sokszínűséget” – idézte őt a Deutsche Welle.

A városban megrendezett fesztiválok is sokszínűek. Az évente megrendezett Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál 1960 óta kulturális esemény, és a dokumentumfilm-fesztivál is több mint 25 éve szerves részét képezi a kulturális életnek. A művészetkedvelők a Fotóbiennálét látogatják, a Dimitria Fesztiválon pedig zenei és színházi programokat kínálnak.

A Ladadika negyed

A Ladadika negyed színes homlokzatokkal és menő hangulattal büszkélkedhet. Az olajbogyókereskedők egykori otthona ma a város éjszakai negyedének számít. Aki szórakozni szeretne, automatikusan ebben a környéken köt ki, Thesszaloniki kikötőjének környékén, amely bárokkal és klubokkal tarkított.

A területet különleges építészeti megoldások is jellemzik: mivel a környéket nem érintette az 1917-es nagy tűzvész, az utcák történelmi helyszínnek számítanak, és műemléki védettséget élveznek.

A Ladadika negyedben egyébként Szaloniki zsidó negyedének utolsó fennmaradt emlékeit találjuk.

Látnivalók és múzeumok

Az esti órákban Szaloniki népszerű vízpartja a forró délutáni órák után újra életre kel. Itt található a város nevezetessége is: a Fehér Torony, amely a 15-16. században épült, és csodálatos kilátást biztosít az egész városra, tiszta időben még az Olümposz-hegy is látható a horizonton. A Fehér Torony a 15. századi építése óta erődítményként és börtönként szolgált – ma a város történetét bemutató múzeumként működik.

A 7. századból származó Hagia Sophia templomot szintén különösen mozgalmas történelem és megjelenés jellemzi. Miután az idők folyamán mecsetként, majd ortodox templomként használták, az átalakítás nyomai láthatók rajta, és belül 8. és 9. századi mozaikokat láthatunk. Az épület az UNESCO Világörökség része, és a keresztkupolás templomok elődjének tekinthető.

A 7. századi Aigos Dimitrios bazilikát Thessaloniki védőszentjének szentelték. Az épület évszázadokig mecsetként működött, amiben a korábbi freskókat lefestették. A festmények 1913-ban kerültek újra napvilágra. Az alkotások között még ma is találni 8. századi freskódarabokat. Szintén az UNESCO Világörökség része.

A Régészeti Múzeumban Macedónia őskori, hellenisztikus és római kori történelme elevenedik meg. A tárlaton a régió legnagyobb régészeti felfedezései tekinthetők meg.

Egy másik kihagyhatatlan látnivaló: a török államalapító Kemal Atatürk szülőháza a városközpontban. A belépés ingyenes.

A modern művészetet viszont a kikötőnél a szabadban lehet megtekinteni: 1997-ben Giorgos Zogolopoulos görög művész közvetlenül a sétányon esernyőkből alkotott műalkotást. Az „Esernyők” szobor népszerű fotómotívum, amely mögött festői módon nyugszik le este a nap. Az esernyőket éjszaka megvilágítják.

Panorámapontok

Thesszalonikiben a legkülönbözőbb helyekről csodálatos kilátást élvezhető. Jó kezdés a Fehér toronyból nyíló kilátás, amely 92 lépcsőfok megmászása után vár rád. Még látványosabb a kilátás a város felett trónoló épületekből.

Ezek közé tartozik a Heptapyrgion erőd, ahonnan a város háztetőire és a Földközi-tengerre tekinthetünk. Maga az épület nem különösebben látványos, de naplementekor aligha van jobb hely, ahonnan nézhetjük a naplementét. A Heptapyrgiontól sétatávolságra található festői bizánci Vlatades kolostorból szintén álomszerű kilátás nyílik a metropoliszra.

A lenyűgöző Platia Aristotelous, vagyis az Arisztotelész tér is látható fentről. Thesszaloniki legfontosabb és legnagyobb terét neoklasszicista, oszlopcsarnokos épületek szegélyezik, és egyik oldalán a tengerre nyílik.

Bolyongás Thesszalonikiben

Szalonikiben sétálva régi és új, csendes gyöngyszemeket és nyüzsgő sarkokat fedezhet fel. A 14. században alapított Vlatades kolostor kertjében például nyugalmat és csendet találhat. Sétáljon végig a városfal mentén a Trigon-toronyig, amely az oszmán erődítmény része, és szintén gyönyörű kilátást kínál. Ez a hely is népszerű hely egy naplemente megcsodálására.

A másik csúcspont mindössze néhány perc sétára található: a gyönyörű Szent Pál apostol templom. A pompás épület elvarázsol vörös tetőszerkezetével, és mindenképpen érdemes bepillantani a belsejébe. A falakat művészien kialakított és freskókkal díszített freskók díszítik.

Mi mást lehet még felfedezni? Számtalan dolgot. Ano Poli felsővárosában sétálva macskaköves utcák, szűk sikátorok és oszmán építészet árasztja egy másik korszakból származó kisváros báját; a Galerius impozáns rotundája, amely kívülről egyszerű kupolás épület, belülről lenyűgöző falmozaikokat tár elénk.

A régi és az új tökéletes ötvözete pedig a római fórumon látható. Lakóépületekkel körülvéve található a római fórum ásatási helye, amelyet 1966-ban építési munkálatok során fedeztek fel.

Infobox
részletes adatok

Görögország
Thesszaloniki

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók