2024. május 20., hétfő

Pula

0 az 5-ből

Pula, az ősi város Horvátország északi részén, évente több mint 2300 napsütéses órával vonzza a látogatókat.

Az Isztriai-félsziget déli csücskében fekvő Pula mindent kínál, amire a szívünk vágyik: napsütést, kristálytiszta tengert, lenyűgöző kulturális látnivalókat és mediterrán természetet varázslatos környezetben. A város 50 000 lakosával a legnagyobb az isztriai régióban.

A tengerparti városba látogatók az olyan látnivalók mellett, mint az ókor egyik legszebben fennmaradt amfiteátruma, pihentető helyeket is találnak az óvárosban, a tengerparton vagy a varázslatos környező vidéken.

Pula történelme több mint 3000 évre nyúlik vissza. Pula különösen fontos szerepet játszott a római korban. Még ma is számos ókori épület tanúskodik az Adria északi partján fekvő város jelentőségéről.

Az aréna – az amfiteátrum

A lenyűgöző amfiteátrum, amelyet Horvátország Colosseumának is neveznek, a kultúra szerelmeseinek kötelező látnivaló. A jól megőrzött római aréna, amelyet az első században, Augustus császár idején építettek, nemcsak lenyűgöző betekintést nyújt a múltba, hanem ma is rendkívül impozáns épület, amelyet nagy rendezvényekre használnak.

A lenyűgöző amfiteátrum évente több ezer látogatót szórakoztat különféle rendezvényekkel.

Régen gladiátorviadalokat rendeztek az ókori falak között, ma pedig szupersztárok lépnek fel a történelmi környezetben. A látványos környezetben mintegy 5000 nézőnek van hely, akik koncerteket, operaesteket és sporteseményeket élvezhetnek. A nyári hónapokban, júniustól szeptemberig minden évben hetente egyszer megrendezésre kerül a Spectacvla Antiqva az ókori gladiátorharcok stílusában – ekkor autentikus jelmezekben harcolók uralják az arénát.

Kaštel erőd

A dombon álló erőd a 17. századból származik, és Pulának az akkori tengeri közlekedés szempontjából betöltött jelentőségét hangsúlyozza. Ma az Isztriai Történelmi Múzeumnak ad otthont.

Kis római kori színház

A színház története az első századra nyúlik vissza. Akkoriban a színház 5000 látogatót tudott befogadni. A felújítás után a színház 1250 fő befogadására alkalmas, és ismét kulturális helyszínként használják. Ma is a régió egyik leglátványosabb koncert-, színház- és előadáshelyszíne.

Rendezvények

Pulát egész évben érdemes meglátogatni, tavasztól kezdve pedig a város számos rendezvényt is kínál – sok közülük szabadtéri rendezvény.

A Gyere a parkba fesztivál áprilisban hétvégenként a három parkba, a Mornarički, a Franjo Josip I. és a Monte Zaro parkba invitálja a látogatókat. Délelőtt élő klasszikus zenei koncerteket hallgathatnak kávé és édes harapnivaló mellett, este pedig koktélok és jazz várják az érdeklődőket.

Júliustól minden héten megrendezésre kerül a Pula Gourmet Tour. A háromórás túra a városnézést hagyományos isztriai ételek és borok kóstolásával kombinálja.

2024. szeptember 21. és 23. között a látványos fényinstallációkat felvonultató Visualia a tizenkettedik fordulójába lép. A fesztivál minden évben mintegy 10 000 látogatót vonz, amelynek során Pula kiemelkedő helyszínei fényárban úsznak.

Séta kilátással

A tengerparti sétány pihentető sétákra invitál festői kilátással. A Pula körüli tengerparti terület mintegy 30 kilométer hosszan húzódik, és kerékpárral is felfedezhető.

A várost körülvevő erdőövezetben számos, különböző nehézségű futó- és kerékpárútvonal is található. És természetesen a sportok kedvelői élvezhetik a kajakozást, a búvárkodást, a szörfözést, a vitorlázást és a vízben vagy a vízen való úszást.

Természeti szépség és szabadtéri szórakozás

Pula közvetlen közelében olyan természetvédelmi parkok találhatók, amelyek a természet szerelmeseinek örömet szereznek. A 14 szigetből álló Brijuni Nemzeti Park nemcsak lélegzetelállító tájat kínál, hanem történelmi látnivalókat is, például egy római kori villa maradványait. A híres Odüsszeusz Színház 2001 óta minden nyáron kibontakoztatja varázsát.

Emellett egy egzotikus állatokat bemutató szafaripark is elkápráztatja a kicsiket és nagyokat egyaránt.

A Kamenjak Natúrpark a természetjárók paradicsoma: több kilométernyi tengerparti ösvény, rejtett öblök és tiszta, azúrkék víz hívogat elidőzésre.

Kulináris élvezetek

Pula történelmi központja hangulatos sikátoraiban kávézók, üzletek és éttermek vonzzák a látogatókat, ahol megkóstolhatják a helyi finomságokat.

Az isztriai konyha híres a finom szarvasgombáról, a friss tenger gyümölcseiről és a kiváló borokról – különösen a Malvazija, a jellegzetes isztriai fehérborról. Számos étterem nyeri el a vendégek tetszését autentikus konyhájával és hangulatos környezetével. A kávéházi kultúra is illusztris – nem csoda, hiszen az Osztrák-Magyar Monarchia egykori kikötővárosaként a kávé és az édes sütemények Pulában a mindennapok részei.

Háziállatok

Pula számos állatbarát szálláshelyet és éttermet kínál. A speciális kutyaparkokban vagy a zöld nyílt területeken a négylábúak más háziállatokkal együtt tobzódhatnak. A kutyákat a strandon is szívesen látják. Ha tehát utazás közben sem szeretnéd nélkülözni szőrös családtagodat, ideális feltételeket találsz. Az állatorvosok, klinikák és fodrászok sűrű hálózata is rendelkezésre áll.

Négylábú barátainkat a Pulában és környékén található számos strandon is szívesen látják.

Infobox
részletes adatok

Horvátország

Pula

Ezt mindenképpen látnod kell!

Ha az előzőeket láttad és még van időd!

Ha több napot töltesz itt, ezekre is szánj időt!

Hírek az országból