2024. május 20., hétfő

Großglockner Hochalpenstraße

0 az 5-ből

Az osztrák Hohe Tauern Nemzeti Parkban található Grossglockner Magashegyi út az Alpok egyik leglátványosabb útvonala. Hossza 48 kilométer, és Bruck és Heiligenblut között húzódik.

Kiemelt látnivalók: Fuscher Törl, Kaiser-Franz-Josephs-Höhe és Pasterzen-gleccser.

A hágóutat kezdettől fogva kirándulóhelynek tervezték.

Ezen az autós túrán garantált az állandó panoráma és a vezetési élmény. Évente több százezer nyaraló érkezik ide a világ minden tájáról. Megpihennek az út mentén, megcsodálják a hegyvidéki tájat, és megcsodálják az elhaladó klasszikus autókat, a sportkocsikat és kabriókat. A Magas-Alpesi út olyan, mint egyfajta szabadtéri múzeum.

Az utat ma évente több mint 1 millió autós keresi fel, így Ausztria egyik leglátogatottabb turista célpontja. 2016. augusztus 9-én üdvözölték a 65 milliomodik látogatót az Großglockner alpesi út 1935-ös megnyitása óta.

Három tucat hajtűkanyaron át vezet a Salzburger Landban található Brucktól a karintiai Heiligenblutig, hegyi rétek és jéggel borított csúcsok, tehenek és juhnyájak, vízesések és hegyi kunyhók mellett. Edelweissspitze a neve a majdnem 2600 méter magasan fekvő kilátópontnak, amelyhez macskaköves úton lehet feljutni.

Großglockner Hochalpenstraße: Blick auf den Großglockner und die PasterzePasterze gleccser (c) Großglockner Hochalpenstrassen

A Hohe Tauern Nemzeti Park a mormoták paradicsoma, szaladgálnak a lejtőn egy képeslapszerű táj előtt – erre a mormota átkelésre figyelmeztető táblák emlékeztetnek. Ha szerencsénk van, még egy kőszarvast is láthatunk.

A Fuscher Lacke hegyi tónál a Wegmacherhaus dokumentálja a Grossglockner magashegyi út fáradságos építését. 1930 és 1935 között több mint 4000 munkás építette a Salzburg és Karintia közötti összeköttetés.

Amint az alpesi út elkészült, az első versenyekre is sor került. A Glockner egyre népszerűbb kirándulóhely lett. Az 1950-es évektől az utat több méterrel kiszélesítették, hogy a szűk kanyarokban az autóbuszok is átférjenek.

Ma már akár károsanyag-kibocsátás nélkül is át lehet jutni a természetvédelmi parkon: az elektromos autók tulajdonosai szívesen látják és kedvezményes útdíjat kapnak. Az útvonal mentén három töltőállomás kínál ingyenes áramot; Fuscher Törlben, de Bruckban is bedughatja e-autóját. Ausztria legmagasabb töltőállomása a Kaiser-Franz-József-hegyen található, hogy a csúcson ne fogyjon ki a töltőanyag.

Közben érdemes a Pasterzen-gleccser mentén túrázni, ahonnan a Glockner-csúcsra nyílik kilátás. Egy óra alatt alagutakon keresztül és a hegyoldalon végigsétálva juthatunk el egy kilátóhoz.

A völgybe vezető úton gleccsertavak mellett haladunk el, és a hegyoldalakon a fény játékát figyelhetjük. A kanyargós úton ezer métert ereszkedünk le Heiligenblutba. A karintiai üdülőhely a magasból tárul elénk, a templom tornya kiemelkedően emelkedik a levegőbe.

Útdíj (2024): 43 euró/autó. Elektromos autókra 35,50 euró/autó.

Infobox
részletes adatok

Ausztria

Hasonló látnivalók

Zotter csokoládégyár

A csokoládégyárban bepillantást nyerhetünk a csokigyártás kulisszatitkaiba. A kóstolóexpedícióhoz magyar nyelvű Audio Guide áll a látogatók rendelkezésére.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

Közeli látnivalók