2024. május 20., hétfő

Chioggia

0 az 5-ből

Chioggia egy tengerparti város Velencéhez közel. Chioggia miniatűr változata Velencének, így Velence kishúgaként is emlegetik.

A város főutcája, a Corso del Popolo a történelmi óváros szívében helyezkedik el, ahol elegáns üzletek, hangulatos kávézó- és étteremteraszok várják a turistákat.

A főutca végén gyönyörű, fehér márványból készült hidat találunk, amely a város központi csatornáját, a Canale Venát szeli át.

Átkelvén a hídon Chioggia legszebb építészeti remekművével, a San Domenico templommal találjunk szemben magunkat, amely egy külön kis szigeten található. A középkori templom a város legnagyobb kincseinek, Capraccio, Tintoretto és Bassano gyönyörű festményeinek ad otthont.

Chioggiaban egyébként több középkori templom található. A S. Maria templom, 11. században építették, 1110-ben lett katedrális, majd 1623-ben Baldassare Longhena vezetésével újraépítették. A Szent András templom harangtornya 11-12. században épült: a Torre dell’orologio a világ legrégebbi működő toronyórája.

Chioggiában érdemes a halpiacra is ellátogatnunk, amely minden hétköznap reggel friss áruval várja a látogatókat. A helyi éttermekben felszolgált tengeri ételek első osztályúak, és a fogások ára is jóval kedvezőbb, mint Velencében.

SOTTOMARINA

Chioggia városának egyik kerülete. Sottomarinát egy híd köti össze Chioggiával, de történelmileg két különálló város. Egész Olaszországban ismert a strandjáról. A partot nagyon finom homok borítja.

Széles, finom homokos strandok, tiszta tenger, számos strandfürdő és szórakozási lehetőség: Sottomarina strandja tíz kilométer hosszan húzódik, és hosszú vízpartja tökéletes sétákhoz és a gyerekek szórakozásához. A terület kék és zöld zászlóval büszkélkedhet, medencéket, szórakozási lehetőségeket, játszótereket (vidámpark, vízipark), kutyás strandokat, nagy parkolót és számos ristobart kínál.

A parttól néhány mérföldre búvárkodni is lehet, hogy felfedezzük a Tegnùe-t, az Adria legfontosabb természetes zátonyát, amelyet a meszes vörös algák munkája épített fel. A nevet, amelynek jelentése „megtartott”, az ókorban a halászok választották, akiknek hálóit a tengerfenéken lévő sziklaalakzatok tartották meg. A tegnúk az egész Adriai-tengeren elterjedtek, de a Chioggia-ban a legnagyobbak és leglátványosabbak, olyannyira, hogy Adria-zátonyokként is ismertek, a biológiai sokféleség igazi oázisai, páratlan növény- és állatvilággal.

Tudtad, hogy Sottomarina strandjain a leggyorsabban barnulhatsz le? Ennek okaa homok különlegessége. Összetétele ugyanis olyan ásványi anyagokban gazdag, mint a kvarc, az augit és a szilikátok, amelyek a lehető legjobban visszaverik a napsugarakat, garantálva az egyenletes és tökéletes barnulást, amihez az enyhe éghajlat és a lágy szellő is hozzájárul, amely a tengerparton töltött pihenés pillanatait kellemes órákká változtatja, távol a város nyüzsgésétől és káoszától.

Az állandó tengeri szellőnek köszönhetően ez az egyik legjóddúsabb strand is, amely hihetetlen jótékony hatással van a hörgőkre és a tüdőre, így ideális a helioterápiás kezelésekre vágyók számára. Itt lehet megtapasztalni a homokfürdőzést is, amelyet számos, elsősorban reumatikus betegség gyógyítására javallottak.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Veneto
Chioggia

Hasonló látnivalók

Zotter csokoládégyár

A csokoládégyárban bepillantást nyerhetünk a csokigyártás kulisszatitkaiba. A kóstolóexpedícióhoz magyar nyelvű Audio Guide áll a látogatók rendelkezésére.

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Közeli látnivalók

Padova

Ha csak egy napod van Padovára, itt van öt dolog, amit nem szabad kihagynod..