2024. május 20., hétfő

Hvar sziget

0 az 5-ből

A bulizók néhány évvel ezelőtt Hvar városát Horvátország Ibizájává változtatták, ami óvatos időzítést igényel, ha látogatást tervez.

A tagolt tengerpartjáról, kristálytiszta strandjairól és a szikrázó napfényről, érintetlen természeti szépségeiről, a levendula illatáról, az olíváról és borról elhíresült Hvar évi 2700 napsütése órájával Európa legnapsabb szigete, amelyet az idetelepült görög kolónia fontos stratégiai és hajózási központként választott lakhelyéül.

A sziget neve görög eredetű, a „Pharos” szóból származik, amelynek jelentése világítótorony. Ebből a szóból ered a sziget latin formája, a „Pharia”. A dalmáciai rómaiak a szó formáját „Fara”-ra tovább változtatták. A középkor elején itt letelepedett horvátok változtatták a hely nevét a jelenleg is használatos „Hvar”-ra.

Hvar, a leghosszabb adriai sziget gazdag strandokban, így minden vendég megtalálhatja a neki tetsző fürdőhelyet. A kisgyermekes családok részére a Soline, Grebišće és Mina, nagyobb társaságok és a szórakozás kedvelőinek a Petarčica, Mlaska, Palmižana, Ivan Dolac, illetve a Laterna és Banj városi strandok, míg a turbékoló párok részére az Európa legszebb strandjai közé sorolt Bonj az ideális. A naturisták a Glavica, Zečevo, Stipanska és Šćedro fürdőhelyeken hódolhatnak szenvedélyüknek.

Hvar-sziget területén tilos a víz alatti halászat, a búvároknak a Vodnjak szigetecskénél és a Stambeder-foknál ajánlatos a merülés. A Hvar és Brač közti csatorna ideális a szörfözéshez, míg Hvar déli részén egy sziklamászó központ várja a mászás rajongóit. Hvaron a hegyi túrázás szerelmesei is jól fogják érezni magukat, hiszen a Szent Miklós-domb 626 méteres csúcsára egy szőlőkön és olívaültetvényeken áthaladó meredek emelkedő vezet fel.

Hvar szórakozóhelyeiről és pezsgő éjszakai életéről is ismert, világhírnevét az olyan felkapott kluboknak köszönheti, mint a felső tízezer által favorizált Carpe Diem, Club Veneranda, Beach bar Hula Hula, Nautica bar, Kiva bar, Splash Beach bar és Vertigo klub.

A partmenti turisztikailag fejlett helyek ellenpontjaként a sziget belsejében Hvar egy másik arcát fedezhetjük fel. Ez a jellegzetes vidéki architektúrájú, apró terekkel, kacskaringós sikátorokkal, kőházakkal, apró udvarokkal és domináns templomharangokkal csábító kis falvak elbűvölő világa. 20 kilométeres körzetben sorjáznak Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj és Dol települések.

Szigorú szabályozások a Hvar-szigeten

A szigeten szigorúan büntetik a meztelenkedést és helytelen viselkedést. Táblákon képekkel illusztrálják, mit nem szabad a szigeten. Hiányos öltözetben sétálni a városban 500 euró büntetéssel jár. Amennyiben a hiányos öltözet bikinit vagy úszónadrágot takar, a büntetés 600 euró. A legszigorúbb pénzbírságot, 700 eurót azokra szabják ki, akik közterületen fogyasztanak alkoholt és ételt.

A táblán egy rendesen felöltözött, kézen fogva sétáló pár is látható, a kép mellett pedig az a szövet olvasható, hogy Spórolj a pénzeddel és élvezd Hvar szigetét (Save your money and enjoy Hvar).

Hvar-sziget települései 

Hvar

Hvar városka nevezetességei közül kiemelendő a Pjaca, azaz Szent István tér. Ez a tér Dalmácia egyik legszebb és egyben legnagyobb köztere. A Pjaca északi részében van a hvari katedrális, melyet a pápának és Szent István vértanúnak, a püspökség és Hvar város patrónusának szenteltek. A fegyvertár, a hajógyár és a hajóraktár együttese a 16. században épült, s a Mediterráneum legjobb állapotban fennmaradt ilyen jellegű építménye.

A Benedekrendi-kolostor múzeumával a 17. században épült. Az agavé csipke készítéséről vált világhírűvé, melynek hagyományát a mai napig ápolják.

A 13- 14. sz. fordulóján épült városfalak veszik körbe a település legősibb részét, s egészen a középkori fellegvár helyén a 16. században épült Fortica erődig terjednek.

Hvar városában 1612-ben épült meg Európa egyik legrégebbi közszínháza.

Stari Grad

Horvátország legrégebbi városát a Paros-szigeti görögök alapították i.e. 384-ben, abban az évben, amelyben Thrákiában világra jött Arisztotelész, a görög filozófus. Ott emelték, ahol a tengeri öböl betorkollik a termékeny szigeti területekbe, így már az ókorban is szőlő- és olívaültetvények sorjáztak errefelé. Évszázadokon keresztül volt a tengerészek menedékhelye, míg napjainkban kellemes sétákra és a Lanterna fürdőzőhelyen történő kellemes lubickolásra csábít. A múzeum, a Domokosrendi-kolostor és több temploma csupán egynéhány a Stari Gradban felkeresésre érdemes helyek közül, ám legismertebb látványossága kétségtelenül a Tvrdalj kastély, azaz Petar Hektorović horvát reneszánsz költő és patrícius 16. századból való reneszánsz nyaralója. Noha a török időkben védelmi célt szolgáló épületként emelték, a kastélynak egy romantikus halastava és díszparkja is van.

Hektorovic-kastély Stari Gradban. A Hvar-szigeti kastélyban építészetileg a rusztikus és az erőd-jelleg keveredik. A 16. században a horvát reneszánsz költő, Petar Hektorovic tervezte és építtette. A kastélyban több tucat latin, olasz és horvát nyelvű felirat látható, ezek közül az Omnium Conditori azt jelzi, hogy az épületegyüttest „a mindenség teremtőjének” szentelték. Más feliratok arra utalnak, hogy Hektorovic önmaga és barátai számára, illetve utazók és szegények vendéglátására építette a kastélyt. Az épületkomplexum legkülönlegesebb eleme a pér halakkal benépesített sós vizű tó, mely mögött csodás, gondosan őrzött parkot találunk. A feltételezések szerint a halastó egy ókori díszmedence vagy kikötői berendezés alapjaira épült.

Stari Grad-i síkság. Az adriai szigetek legnagyobb és legtermékenyebb földdarabja, a Stari Grad-i síkság hat kilométer hosszan terül el a Vrboska-öböltől a Stari Grad-i-öbölig. Az UNESCO 2008-ban vette fel a Világörökségi kincsek közé. A síkságot a görögök mértani pontosságú parcellákra osztották fel, melyeket szárazfalakkal határoltak, s ez az eljárás a görög kultúra Földközi-tengeri térségének egyik legnagyszerűbb alkotása, amely a viharos történelmi események és az utólagos többszöri felosztások ellenére jellemzően változatlan formában maradt fenn egészen napjainkig. A terület az ösvények és a hatalmas parcellák elrendezését a görög Faros (i. e. 4.sz.) idejétől őrzi, s mint ilyen a világ legjobb állapotban fennmaradt ókori felparcellázott földdarabja. A Stari Grad-i síkság területe mintegy 120 régészeti lokációt számlál az őskortól egészen a középkorig terjedően. A görögök a területet 75 parcellára szabták fel, amelyek nagyjából 900-szor 180 méteresek. A terület jellegzetességei közé tartoznak az ókori kőfalak és faragások, amelyek máig tanúsítják az ókori geometria és földmérési technika fejlettségét.

Jelsa

Jelsa a sziget központi részének északi felén lévő, változatos kínálattal rendelkező fontos üdülőhely. Jelsa az ősidőktől remek boráról híres, vendéginek ezen felül színvonalas szállást, remek kulturális-szórakoztató programokat és változatos sport-rekreációs lehetőséget kínál. Nevezetességei közül figyelemreméltó a 17. századi Szent János-templom, a koragótikus Szent Szűz Mária-templom, a pjaca tér, és a tengerparti sétány, a riva, amely mögött 1870-ben a mocsár lecsapolásával hozták létre a köztéri kertet, a perivojt, amely Dalmácia egyik legnagyobbik és legszebb parkja.

Vrboska

A település egy hosszúkás, kanyargós, fjordra emlékeztető öbölben telepedett meg. Az öböl végében van a csatorna egy kis szigettel. Számos hídja miatt Vrboskát „kis Velencének” is nevezik. Itt található az egyik legkülönlegesebb dalmáciai templom és egyben a hely védjegye, az Irgalmas Miasszonyunk erődtemplom, valamint a halászati múzeum, amely lenyűgöző lenyomatát adja a sziget leginkább halász jellegű településének gazdag hagyományainak.

Dubovica

Kedvelt hvari kirándulóhely, kiterjedt aprókavicsos fövennyel és lenyűgöző tengeralatti világgal. Régen is számos nyári lakot építettek itt.

Pakleni szigetcsoport

Aki egy nem mindennapi élményre vágyik, az hajózzon el a Hvar város előtt sorjázó Pakleni szigetcsoporthoz, amelynek egyik fő attrakciója a homokos strandjáról nevezetes Palmizana-öböl.

Hvar városának legtöbb látogatója a Pakleni-szigetek (Pakleni otoci) kristálytiszta vizét, rejtett strandjait és elhagyatott lagúnáit is felkeresi, amely egy gyönyörű, 16 erdős szigetekből álló lánc, amely közvetlenül a város előtt húzódik. Bár a nevet gyakran „Pokol szigetei”-nek fordítják, úgy gondolják, hogy a paklina nevéből ered, egy fenyőgyantából, amelyet egykor a hajók vízszigeteléséhez gyűjtöttek itt.

A szigetek közül a Hvarhoz legközelebbi a nudista Jerolim. Marinkovac leginkább a Stipanska-öbölben található, zajos strandklubjáról ismert. Ždrilca és a lagúnás Mlini szezonális éttermekkel és egy maroknyi kőházzal rendelkezik.

A szigetek közül a legnagyobb a Sveti Klement, amelynek 5 négyzetkilométeres területén három falu van. Palmižana egy gyönyörű patkó alakú öbölben fekszik, forgalmas kikötővel, szálláshelyekkel, éttermekkel és egy apró homokos stranddal.

A szigetek egyikét legegyszerűbben taxihajóval lehet elérni Hvar városából.

Érdekességek

A Hvarból származó Ivan Vučetić, rendőri tisztviselő a világon elsőként fejlesztette ki a daktiloszkópiát, azaz az ujjlenyomatok alapján történő azonosítás tudományát.

A Hvar-szigeti Jelsához tartozó Humac település kapta Horvátország első Csillagoségbolt-közösségének címét a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetségtől (International Dark-Sky Association). Csillagoségbolt-közösség címet olyan települések kaphatnak, amelyek kivételes elkötelezettséget tanúsítanak az éjszakai égbolt megőrzését illetően.

Infobox
részletes adatok

Horvátország
Horvát szigetek

Hasonló látnivalók

Zotter csokoládégyár

A csokoládégyárban bepillantást nyerhetünk a csokigyártás kulisszatitkaiba. A kóstolóexpedícióhoz magyar nyelvű Audio Guide áll a látogatók rendelkezésére.

Großglockner Hochalpenstraße

Ausztria legmagasabb csúcsa a Großglockner (3.797 m), a Großglockner Hochalpenstraße pedig Ausztria legszebb panorámaútja.

Ausztria leghosszabb szánkópályája

A világ leghosszabb szánkópályája 14 kilométer hosszú.

Közeli látnivalók

Rab sziget

Rab a napfény szigete.

Brač sziget

A szőlők és olajfák szigetének is nevezett Brač Dalmácia legnagyobb, és az Adria 3. legnagyobb szigete.

Vis sziget

Vis szigetén található a legszebb horvátországi strand. A szigeten forgatták a Mamma Mia 2. részét.