2024. május 20., hétfő

Tivoli

0 az 5-ből

Tivoli 30 km-re Rómától található. Az ókori rómaiak óta népszerű nyaralóhely, Hadrianus császár, Maecenas, Augustus és Horatius villái sorakoztak itt. A reneszánsz idején a legnagyobb presztízsű arisztokraták is itt vásároltak maguknak villákat.

Hadrianus villája

Hadrianus római császár palotakomplexuma a Rómához közeli Tivoliban Olaszország egyik leglátogatottabb régészeti látványossága. A Rómától mindössze 30 kilométerre északkeletre fekvő Hadrianus-villa 1999 óta az UNESCO világörökség része.

A Tiburtini-hegység lábánál fekvő 120 hektáros komplexum az ókori Görögország, Egyiptom és Róma építészetét ötvözi. A Villa Adriana területén szétszórt szobrokat egykor puszta díszítésnek készítették, ma azonban mesteri műalkotásoknak tekinthetők.

A császár személyesen segített a komplexum megtervezésében, amely több mint 30 római és görög stílusú épületből állt. Szökőkutak, kertek, medencék és fürdők tarkították a tájat, és a birtok ugyanazokat a vízvezetékeket használta, amelyek Rómán keresztül futottak.

Az i. sz. 120 körül épült komplexum eredetileg azért készült, hogy a császár visszavonulhasson a római Palatinus-hegyi palotájából, de kilenc évvel megépülése után Hadrianus ide helyezte át uralkodói központját és innen kormányzott.

A túrák a villa mindössze 40 hektáros területére korlátozódnak. A területnek ezen a kis részén azonban fürdők, pavilonok, kertek, nimfák és lakóépületek fedezhetők fel szerte a területen.

A víz fontos jellemzője volt Hadrianus villájának. Ez az igény magyarázza a császár helyszínválasztását, és a komplexumon belüli legfőbb látványosságok lényeges eleme. A Tengeri Színház egyike ezeknek a látványosságoknak. A kör alakú építményben egy központi átrium található, amelyet egy vizesárok véd. A vízen való átkelésre egykor egy behúzható fahíd szolgált, amelyet azonban azóta egy betonhídra cseréltek, így a látogatók bejuthatnak a szigetre.

Hadrianus villájának másik fontos eleme a Canopus. A Canopus egykor Hadrianus császár grandiózus partijaira használták, és egy nagy, 119 x 18 méteres medencéje van, amely a Nílust Alexandria városától elválasztó csatornára emlékeztet. Az oszlopos medence egy nimfához vezet, ezt a területet egykor étkezésre használtak. Ehhez a hosszú medencéhez kapcsolódnak a római fürdők. Ezek a nagy és kicsi termálfürdők évtizedek óta vonzzák a látogatókat.

Nyitva tartás

Február hónapban hétfőtől vasárnapig, 08.30-18.00 óráig tart nyitva.

Márciusban és októberben is minden nap 08.30-18.30 között tart nyitva. Számítson arra, hogy ezek az időpontok minden hónap utolsó vasárnapján változnak.

Március utolsó vasárnapjától augusztus 31-ig minden nap 08.30-19.30 között tart nyitva.

Október utolsó vasárnapjától január 31-ig minden nap 08.30-17.00 óráig nyitva, kivéve december 25-én és január 1-jén. Ezeken a napokon a villa egész nap zárva tart.

Utolsó belépés: másfél órával a villa esti zárása előtt.

Hogyan juthat el Rómából Tivoliba

Vonattal: Roma Termini és Tivoli között a közvetlen vonatok körülbelül fél órát vesznek igénybe. A kerülősebb útvonal a Ponte Mammolo B metróállomásról a Cotral busszal Tivoliba vezet.

Autóval: Rómától kb. 35 km-re keletre az A24-es úton. Az út körülbelül egy órát vesz igénybe.

Jegyek

  • Felnőttek: 10 € a Hadrianus-villába; 12 € a Hadrianus-villába és a Victor Hercules szentélybe szóló integrált jegyekért.
  • Kedvezményes jegy (18-25 évesek): €2
  • Gyermekek (18 év alatt): Ingyenes
  • Online jegy: 2 € elővásárlási díj
  • A hónap első vasárnapjain (októbertől márciusig): Ingyenes
  • A hónap első hétfői (májustól decemberig): Ingyenes
  • Múzeumi hét (március első hete): Ingyenes
  • Nemzetközi nőnap (március 8.): Nők ingyenesen léphetnek be

Villa d’Este

A 16. században, a reneszánsz virágkorában épült a város azóta is leghíresebb épülete, a 2001 óta világörökségi védettség alatt álló Villa d’Este, az olasz építészet egyik mesterműve, világszerte különösen nevezetes a szökőkútjairól.

Liszt Ferenc az 1870-es években gyakran időzött barátja, Gustav Hohenlohe bíboros nyári lakában, a Villa d’Estében. A park pompás szökőkútjai inspirálták Lisztet A Villa d’Este szökőkútjai című zongoradarab komponálására, amely 1877-ben készült el és a Zarándokévek (Années de pèlerinage) harmadik ciklusának része lett. Ezt a darabot tartják az első impresszionista zeneműnek.

Mintha csak egy mesevilágba csöppennénk – árnyas fák, lugasok és lila akáccal futtatott loggiák, rengeteg szökőkút, vízköpő, hidraulikus orgona, rafináltan elhelyezett szobrok, bájos mesterséges grották és az ókori antikvitást dicsérő nimphaeumok. A Villa d’Este – mint a reneszánsz építészet és az itáliai reneszánsz kerttervezés kimagasló példája. 2001 óta az UNESCO Világörökségének része.

Rocca Pia

1461-ben II. Piusz pápa rendelte el a Rocca Pia („Piusz sziklája”) nevű erődítmény építését a város feletti pápai hatalom biztosítására, az Aniene folyó völgyének ellenőrzésére.

Villa Gregoriana – Tivoli vízesése

A meredek esésű, bővizű folyó áradásai a történelem során gyakran okoztak nagy károkat. 1826-ban egy újabb katasztrofális áradás után új mederbe és alagutakba terelték a vizet a további károk megakadályozása érdekében és így egy új, száz méteres esésű vízesést alakítottak ki XVI. Gergely pápa rendeletére az ugyancsak általa építtetett Villa Gregoriana közelében.

A reneszánsz idején Európában minden sikerekre vágyó festőnek feltétlenül el kellett zarándokolni Itáliába, és az ottani tanulás során megfesteni a klasszikus, „festői” témákat. Közéjük tartozott a tivoli mesterséges, több mint száz méter szintkülönbségű vízesés is.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lazio
Tivoli

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Bernini útikalauz Rómában

Bernini a barokk korszak zsenije volt, aki kitörölhetetlen nyomot hagyott Róma művészeti és építészeti örökségén.

Közeli látnivalók

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Circus Maximus

A Palatinus-dombon még ma is állnak az ókori Circus Maximus grandiózus romjai, ahol ókorban kocsihajtóversenyeket rendeztek.