2024. május 20., hétfő

Bracciano

0 az 5-ből

A Lazio régió dombjai között, Rómától északra, rövid autóútra fekszik a festői Bracciano városa.

A Bracciano-tó Róma víztározója, ezért tisztaságát nagyon szigorúan szabályozzák és ellenőrzik, ez Olaszország egyik legtisztább vizű tava. A motorcsónakokat kitiltották a tó területéről, de a vitorlások, kenusok, kajakosok számára paradicsomiak a körülmények.

A tó csupán 15 km-re fekszik a tengertől és a fővároshoz is közel van, a turisták térképére mégis csak nemrég került fel. A partmenti házak többsége rómaiaké, akik hétvégente és nyáron járnak le ide pihenni, ahogyan tették azt őseik is már több mint 2000 évvel ezelőtt. Aki megteheti, márciustól októberig itt tölti az év egy részét.

Bracciano jól megőrzött középkori várától kezdve idilli tóparti környezetéig arra hívja az utazókat, hogy merüljenek el időtlen varázsában, és fedezzék fel a macskaköves utcáin rejtőző titkokat.

Egy középkori csoda: Castello Orsini-Odescalchi

Bracciano szívében áll az impozáns Castello Orsini-Odescalchi, egy középkori erődítmény, amely pompát és történelmet sugároz. A 15. századból származó építészeti remekmű félelmetes bástyákkal, fenséges tornyokkal és gazdagon díszített belső terekkel büszkélkedhet, amelyek bepillantást engednek egykori lakóinak nemesi örökségébe.

Fedezze fel a kastély pazar, freskókkal, faliszőnyegekkel és korhű bútorokkal díszített termeit, és másszon fel a tornyokra, ahonnan panorámás kilátás nyílik a környező vidékre és a csillogó tóra.

Tóparti nyugalom: Bracciano-tó

A város peremén lankásan elnyúló Bracciano-tó nyugodt vizével, buja partvonalával és érintetlen természeti környezetével ejti rabul a látogatókat. Induljon el egy kényelmes csónakkirándulásra, hogy felfedezze a tó rejtett öbleit, eldugott strandjait és bájos tóparti falvait, vagy béreljen kajakot vagy evezőlapátot, hogy testközelből ismerkedjen meg a tó festői szépségével.

A horgászok a tavat benépesítő halfajok sokaságában gyönyörködhetnek, míg a madarászok a tó partjait otthont adó madárfajok sokaságát figyelhetik meg. Akár kikapcsolódásra, kalandra vagy egyszerűen csak egy pillanatnyi nyugalomra vágyik a természet közepette, a Bracciano-tó mindenki számára idilli pihenést kínál.

Régi világ bája: Történelmi központ és Piazza

Sétáljon végig Bracciano történelmi központjának kanyargós utcáin, és fedezze fel az építészeti csodák, furcsa üzletek és hívogató kávézók kincsesbányáját. Csodálja meg az évszázados épületek elegáns homlokzatát, amelyet élénk bougainvillea és illatos jázmin díszít.

A Piazza IV Novembre tér, Bracciano lüktető szíve, ahol a helyiek összegyűlnek, hogy ismerkedjenek, vásároljanak a heti piacon, vagy élvezzék a kényelmes étkezést a számos szabadtéri trattoriák egyikében.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Bracciano

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.