2024. május 20., hétfő

Rab sziget

0 az 5-ből

A kavicsos és sziklás strandok országában az apró Rab közel két tucat homokos stranddal rendelkezik, amelyek többsége a Lopar-félsziget széles öblei mentén húzódik.

Rab a Kvarneri-öböl szigetvilágához tartozó, az Adria-tenger északi részében lévő sziget. Hosszúsága 22 kilométer, szélessége pedig 3 és 10 kilométer között váltakozik.

Rab városán kívül a szigeten hét további települést találunk: Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga és Lopar.

A szigethez tartozik továbbá egy sor kisebb sziget, illetve 27 szirt és zátony: a Lukovac nevű kissziget, a lakatlan Dolin sziget, Sv. Grgur, Sv. Juraj, Veli i Mali Laganj, Trstenik, Veli i Mali Dolfin, Goli otok és mások.

Mivel a szigetet a Kamenjak-hegy védelmezi az esetleges viharos szelektől, a hőmérséklet gyakorlatilag sohasem süllyed 0 fok alá. Rab a napfény szigete, évente 2.470 napos órát számlálnak.

Ha a Jablancból induló komppal utazunk a Rab-szigeti Mišnjakba, akkor elsőként a sziget kopár kövekkel borított része tárul elénk, és olybá tűnik, mintha itt nem is lenne élet, csak kövek halmaza. A Mišnjakban lévő kikötőből vezető úton továbbhaladva azonban a táj lassanként változáson megy át, a követ buja délszaki növényzet, tölgyesek, fenyvesek, és ciprusligetek váltják fel. Rab város legnagyobb zöld kincse az Adria egyik legszebb parkjának tartott Komrčar.

Rab város

A több mint 120 éves idegenforgalmi hagyományokkal rendelkező Rab városa az azonos nevű észak-adriai sziget központja, leginkább homokos strandjai miatt közkedvelt.

Rab város a sziget kulturális és történelmi központjaként nagy múlttal rendelkezik. Már i.e. 10-ben említés történik róla egy római dokumentumban, amelyben az akkor regnáló Octavianus Augustus császár municípiummá nevezi ki és önállósággal ruházza fel. A várost a kiváltságos Felix (boldog, szerencsés) tiszteletbeli jelzővel is felruházzák, ami azt tanúsítja, hogy már akkoriban fejlett és civilizált város volt. A város óvárosi részét a 12-13. században hatalmas kövekből épített középkori városfal veszi körbe. Az óvárost négy harangtorony és több templom uralja. Az egyik legjelentősebb rabi műemlék a 12. századból származó Szűzanya-templom (egykori püspöki bazilika). A bazilika várost uraló harangtornya, amelyet a 12. században különítettek el a templomtól, a legszebb horvátországi késő-román építmények között tartják számon.

A Rab szigeti Dundo erdő

A Kalifront-félsziget területén lévő legnagyobb kiterjedésű erdőség különálló része a Dundo erdő, azaz Dundovo, amelyet 1949-ben nyilvánítottak az erdei vegetáció különleges rezervátumává. A Mediterráneum egyik különlegesen jó állapotban fennmaradt, s egyben Rab szigetének legjelentősebb erdője.

Paradise Beach

A sziget legszebb és legnépszerűbb strandja. Lopar Horvátország legjobb homokos strandjaival büszkélkedhet, köztük a legnagyobb, a másfél kilométer hosszú Paradise Beach évek óta a nyáron megtartott homokszobor fesztivál színhelye.

Kamenjak csúcs

Hegyi ösvényen Rab városától a legmagasabb, Kamenjak csúcsig (410 m), másfél óra alatt oda lehet érni. Egyébként a csúcsról nyílik a leglélegzetelállítóbb kilátás a Velebitre.

Rapska fjera: Lovagi torna és középkori vásár

Egyedülálló, lovagi tornával egybekötött középkori hangulatú vásárt rendeznek nyaranta a Rab városában.

A fjerát, vagyis a város napjait a Rabot a velenceiek uralma alól felszabadító Nagy Lajos király tiszteletére 1364. július 21-én hirdette ki a város tanácsa. A rabiak az ünnepséggel egyúttal a város védőszentje, Szent Kristóf előtt is tisztelegnek, akinek csodatévő hatalma mentette meg a várost a helyi legenda szerint.

A középkori ünnepnapok hagyományát 2002-ben elevenítették fel először Rab városában. Azóta az esemény alkalmanként több tízezer turistát csalogató látványossággá nőtte ki magát.

Az eredetihez képest rövidített, háromnapos modern kori fjera idején a zegzugos óvárost múltidéző kosztümökbe öltözött kézművesek, iparosok népesítik be, akik a részben ma is élő hagyományos mesterségeket mutatják be. A mesterek mellett korhű ruhákba bújik a város apraja-nagyja is, este kilenc és éjfél között sajátos, középkori „életképekkel” várják a látogatókat a hangulatos utcákon, udvarokon.

A rendezvény leglátványosabb eleme a muzsikusokkal, zászlóvivőkkel tarkított felvonulás és a lovagi torna, amelyen a „vitézek”, helyi hagyományőrző számszeríjászok a „rabi főúr” által adományozott díjért küzdenek.

Rab megközelítése

Rab szigetére Stinicából komp visz át (de megközelíthető Krk felől is).

Infobox
részletes adatok

Horvátország
Horvát szigetek

Hasonló látnivalók

Zotter csokoládégyár

A csokoládégyárban bepillantást nyerhetünk a csokigyártás kulisszatitkaiba. A kóstolóexpedícióhoz magyar nyelvű Audio Guide áll a látogatók rendelkezésére.

Großglockner Hochalpenstraße

Ausztria legmagasabb csúcsa a Großglockner (3.797 m), a Großglockner Hochalpenstraße pedig Ausztria legszebb panorámaútja.

Ausztria leghosszabb szánkópályája

A világ leghosszabb szánkópályája 14 kilométer hosszú.

Közeli látnivalók

Hvar sziget

Hvar szigetet több ízben is a világ legszebb szigetei közé választották.

Brač sziget

A szőlők és olajfák szigetének is nevezett Brač Dalmácia legnagyobb, és az Adria 3. legnagyobb szigete.

Vis sziget

Vis szigetén található a legszebb horvátországi strand. A szigeten forgatták a Mamma Mia 2. részét.