2024. május 20., hétfő

Linz

0 az 5-ből

A Felső-Ausztriában található, Duna-parti város gazdag történelmével hívja fel magára a figyelmet. Iskolapéldája lett annak, hogyan válhat egy ipari városból új, turistákra épülő európai desztináció, az építészeti örökség, a modern épületek, a kultúra és a természet remek összjátékának segítségével.

A 2009-es Európa kulturális fővárosa cím jelentős lökést adott a városnak, ami mind a mai napig érezteti hatását. A kultúra és a turizmus összefonódása még erősebb lett, aminek köszönhetően Linz meghatározó tényezővé vált Ausztriában a kultúra, a művészet és a kreativitás terén.

A linzi szálláshelyeken 2023-ban 1,1 millió vendégéjszakát számláltak, amely minden idők legjobb eredményének számít. A város különösen népszerű a belföldi látogatók körében, a küldőpiacok rangsorában pedig Németország, Lengyelország, Olaszország és Magyarország következik.

A várost kettészelő folyó két partja pihenőoázis és kulturális központ is egyben: napközben parkok és bárok várják a pihenni és feltöltődni vágyókat, éjszaka a múzeumok megvilágított, futurisztikus homlokzatai ejtik ámulatba a bámészkodókat. Akárcsak a kiállítások, ahol a kínálat a Lentos Szépművészeti Múzeumban látható kortárs művektől az Ars Electronica Centerben megvalósuló innovatív fejlesztésekig és projektekig terjed. A jövő múzeumában a technológiai vívmányok és a látnoki médiaművészet találkozásának eredményét csodálhatják meg a látogatók.

Néhány kilométerrel folyásiránynak lefelé egy teljesen másfajta művészeti projekt látható: a Mural Harbor kikötő Európa legnagyobb graffiti- és közösségi falfestő galériája, amelyben több mint 100 alkotás látható. A közeli iparterületen található voestalpine Acélvilág egyedülálló bepillantást enged a kulisszák mögé.

2024-ben a „kultúra szuperéve” zajlik Felső-Ausztriában. Elindult az Európa Kulturális Fővárosa program Salzkammergutban, Linzben pedig Anton Bruckner felső-ausztriai zeneszerzőt ünneplik majd, születésének 200. évfordulóján.

Infobox
részletes adatok

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók