2024. május 20., hétfő

Lago d’Iseo

0 az 5-ből

Az Észak-Olaszországban található tó kevesebb turistát vonz, és megőrizte olasz idilljét.

Bár Olaszország egyik legnagyobb tava, mégis viszonylag ismeretlen: az észak-olaszországi Lago d’Iseo. Szinte pontosan Bergamo és Brescia között fekszik, olyan idilli és békés környezetre számíthatsz, mint egyetlen más nagy tónál sem Olaszországban. Míg a legtöbb turista a Comói-tóhoz, a Garda-tóhoz vagy a Maggiore-tóhoz özönlik, az Iseo-tónál a tömeg még mindig korlátozott.

A természet érintetlen, mindenütt festői kis fürdőöblök találhatók, és az olasz báj töretlen. Itt nem találsz szállodaláncokat, bevásárlóközpontokat vagy éjszakai klubokat, inkább egy kis pizzériát vagy haléttermet.

Az Iseo-tó legnagyobb városa Iseo, amelyről a tó a nevét kapta. A kisváros a tó déli partján fekszik, kávézók, éttermek és üzletek, valamint egy tóparti sétány várja a sétálókat.

Ha a vidéki hangulatot kedveled, érdemes ellátogatnod Sarnico faluba. Itt a karibi és az alpesi hangulat keveredik: a Lago d’Iseo partján fehér homokos strand található, mögötte pedig az olasz Alpok hatalmas hegyi panorámája magasodik. Érdemes felkeresni Lovere és Pisogne településeket is.

A tó egy másik, Dél-Európában egyedülálló látványossága vár rád: a Monte Isola. A sziget autómentes, helyenként akár 400 méter magas, így Dél-Európa legmagasabb tavi szigete. Monte Isola szigetére komppal lehet eljutni, amely a Lago d’Iseo több helyéről is indul. A szigeten kilenc kis falu található, amelyek közül a leghíresebb Peschiera Maraglio.

Monte Isolán ötévente, szeptemberben rendezik meg a Santa Croce fesztivált. Carzano falut ilyenkor papírvirágokkal díszítik fel. A fesztivál célja, hogy megemlékezzenek a történelem egy sötét időszakáról, amikor az egész országot pestisjárvány sújtotta. Carzano kivételével. A legenda szerint egy anya, akinek gyermekét a carzanói falusi asszonyok meggyógyították, hálából virágokkal díszítette fel az egész falut. A következő Santa Croce a tervek szerint 2025-ben kerül megrendezésre.

Az Iseo-tónak két másik szigete is van, az Isola di Loreto és az Isola di San Paolo. Ez utóbbi azonban a Beretta fegyvergyártó cég magántulajdonában van.

Az Iseo-tó közelében kirándulni lehet a régió egyik legszebb borútján, a Franciacorta-úton. Az Iseo-tó körüli dombok jellemzik az itteni tájat, és a borút mentén fekszenek Timolini, Nigoline, Borgonato és Colombaro falvak. Mindenütt kolostorokkal, templomokkal és villákkal találkozhatsz, megkóstolhatod a pincék fehér- és vörösborait, és élvezheted az idilli lombardiai tájat.

A tó körbejárása autóval nem okoz gondot, még ha a meredek lejtőkkel tarkított hegyvidéki táj kezdetben mást is sugall. Sok helyen az utat egyszerűen a sziklába vájták. Ha a nyugati parton Bergamo felé kanyarodunk le, egy kisebb tóhoz, a Lago d’Endine-hez érünk. Ez mindössze hat kilométer hosszú, és számos falu és közösség veszi körül. Monasterolóban találsz egy aranyos strandfürdőt étteremmel, egyébként a turisztikai látnivalók itt korlátozottak.

A Lago d’Iseo egyébként egykor a világhírű művész, Christo alkotóbázisa is volt. A csomagolásokról ismert művész 2016. június 18-án nyitotta meg „The Floating Piers” című művét az Iseo-tavon. Az installáció 16 méter széles úszó mólókból állt, amelyeken a látogatók Sulzanóból a Monte Isola szigetére sétálhattak. A sétányokat sárga szövet borította, és megkerülték Isola di San Paolo szigetét is. A stégeken való gyaloglásnak olyan érzést kellett keltenie, mintha vízen járnának. A műalkotást mindössze 16 nap után lebontották.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lombardia
Iseo

Hasonló látnivalók

Zotter csokoládégyár

A csokoládégyárban bepillantást nyerhetünk a csokigyártás kulisszatitkaiba. A kóstolóexpedícióhoz magyar nyelvű Audio Guide áll a látogatók rendelkezésére.

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Közeli látnivalók

Milánói dóm

A milánói dóm római Szent Péter-bazilika után Olaszország második legnagyobb temploma.

Santa Maria delle Grazie

Santa Maria delle Grazie-templom és -kolostor legfőbb nevezetessége, hogy itt látható Leonardo da Vinci Az Utolsó vacsora c. freskója.

Sforza-kastély, Milánó

A Castello Sforzesco Milánó egyik legjelentősebb építészeti alkotása. A 15. századi kastély egykor a milánói hercegek rezidenciája volt, ma múzeumoknak ad helyet.