2024. május 20., hétfő

Catania

0 az 5-ből

Catania Szicília egyik legfestőibb városa, tájképét az Etna uralja.

Szicília második legnagyobb regionális fővárosa a Földközi-tenger közlekedési hálózatának fontos része, exportkikötője és nemzetközi repülőtere is van.

De Catania nemcsak az üzleti öltönyökről és aktatáskákról szól, hanem a lenyűgöző kultúra, történelem és hagyományok nagyszerű keverékéből áll, amelyet minden látogatás alkalmával megtapasztalhatsz.

A szeretetteljes nevű Mamma Etnát a helyiek egyszerre tekintik áldásnak és átoknak, a termékenység szimbóluma, annak ellenére, hogy a történelem során többször is elpusztította a várost, de lehetőséget adott Cataniának arra is, hogy a maga pazar szicíliai barokk stílusában újjáépítse magát. Az aktív vulkán által létrehozott termékeny táj bőséges mezőgazdaságot, egy gyönyörű nemzeti parkot a városon kívül, a világ legjobb borai közé tartozó borokat és fantasztikus ízekkel átszőtt, ínycsiklandó konyhát eredményezett.

1) Szent Ágota

Catania szeretett védőszentjét a világ egyik legnépszerűbb vallási ünnepén ünneplik, a város megelevenedik a helyiek hitével, szuggesztív körmenetekkel, tűzijátékkal, díszes fényekkel.

Február elején (3. és 5. között) tanúja lehetsz annak, hogy a catanaiak milyen odaadással tisztelik ezt a Szicíliában született fiatal keresztény vértanút, aki megmentette a várost, többek között a pestistől és a vulkánkitörésektől.

Sant’Agata szobrát augusztus 17-én körmenetben is kiviszik annak a napnak a tiszteletére, amikor ereklyéit Konstantinápolyba vitték, majd visszatértek a városba, így ha nincs kedved télen meglátogatni, nyáron is tanúja lehetsz a hasonló ünnepségeknek.

2) Szent Ágota-templomok

Ha el akarod kerülni a tömeget és a zűrzavart, az év bármely szakában bármikor felkeresheted a Szent Ágotához kapcsolódó főbb helyszíneket, és szó szerint a nyomdokaiba léphetsz a neki szentelt templomok látogatásával. A Sant’Agata székesegyházban látható a szent díszes arany mellszobra és ereklyéi, amelyek a főünnepségek középpontjában állnak. Míg a Badia di Sant’Agata-templom lenyűgöző díszes kupolájából a városra nyílik a legjobb kilátás, a Sant’Agata al Carcere-templom pedig az eredeti börtöncellára épült, ahol Ágota be volt zárva.

3) Museo Diocesano di Catania

A Museo Diocesano di Catania közvetlenül a Dómmal azonos téren található és számos értékes egyházi tárgyat őriz, amelyek Szent Ágota kultuszához kapcsolódnak. A múzeum teraszairól csodálatos kilátás nyílik a város főutcájára, az Etna-hegy felé, közvetlenül a Via Etnea és a Porta Uzeda, a város gyönyörű bejárati ajtaja felé, amelyet 1695-ben építettek az 1693-as nagy földrengés után, amely Szicília délkeleti részén számos várost elpusztított.

4) Le Terme Achilliane 

Ahogyan az Olaszországban oly gyakori, a történelem különböző részeinek elképesztő mennyiségű rétegződése figyelhető meg. A XVII. századi földrengés volt az, amely lehetővé tette, hogy a Le Terme Achilliane (Achilliane fürdő) újra felszínre kerüljön, ezek a Római Birodalomból fennmaradt egyik legfontosabb építményei Cataniában. A kiterjedt földalatti római kori termálfürdők sorát a katedrális, a szeminárium (a Museo Diocesano jelenlegi helye) és a Palazzo Sentorio (a városháza) alatt fedezték fel, mindez Catania történelmi központjának szívében.

5) Teatro Romano

Az ókori római Catania másik értékes darabja a Teatro Romano, egy szabadtéri amfiteátrum. A Kr. e. 300-ból származó színház kivételesen jól megőrzött klasszikus stílusú, 7000 néző befogadására volt alkalmas, zenekari árokkal kiegészítve. Ma a Teatro-t részben elönti az Amenano folyó vize, amelyet az 1669-es vulkánkitörés borított el. A római korban a föld alatti vízforrás az amfiteátrum vízellátását szolgálta, és a színház számára szükséges díszletek és egyéb felszerelések mozgatására használták.

A nyugati oldalon található az Odeon, egy szintén a római korból származó kisebb színház, amelyet feltehetően a főszínház próbatermeként használtak.

6) Teatro Massimo Bellini

A Teatro Massimo Bellini egy pazar barokk színház, amelyet a catanai operaszerzőnek, Vincenzo Bellininek szenteltek. A színház látogatható, és egész évben élénk eseménynaptárral rendelkezik, amelyben a balettől kezdve a klasszikus zenén és a színházi előadásokon át az operáig minden megtalálható. A közvetlenül a színház előtt található Piazza Vincenzo Bellini téren a Teatro által szervezett egyedülálló szabadtéri nyári előadások a lehető legjobban kihasználják a hűvös nyári éjszakákat és a gyönyörű tér és szökőkút lenyűgöző hátterét.

7) Teatro Stabile Catania

A színház szerelmeseinek a Teatro Stabile Catania a cataniai kulturális élet pezsgő része. 1969 óta játszik a modern Teatro Verga színházban, egy átalakított moziban, a via Giuseppe Fava 39. szám alatt. Egész évben kortárs olasz színház, klasszikus előadások, nemzetközi színházi előadások keverékének ad otthont, a legismertebb szicíliai színészekkel, és olyan szicíliai drámaírókra összpontosít, mint a huszadik századi Nobel Luigi Pirandello.

8) Castello Ursino

A Castello Ursino egy középkori vár, amelyet a normannok, a Szicíliát a 13. században uraló francia keresztes lovagok hagytak hátra, és amely a legkiemelkedőbb látnivaló. A középkor normann korszakából származó épületekből nem sok maradt fenn, így ez az uralkodó építmény közvetlenül Catania központjában lenyűgöző látványt nyújt. A nagyközönség számára naponta látogatható, és múzeumként is működik, lenyűgöző régészeti gyűjteménnyel.

9) Fontana dell’Elefante

Közvetlenül a Sant’Agata székesegyház előtt, a Piazza Duomo téren található a Fontana dell’Elefante, amely egy bazaltból faragott római kori elefánt szobor, amelyet a város jelképének tartanak. Maga az elefánt meglehetősen rejtélyes, mivel senki sem tudja igazán, hogy miért, mikor és hogyan vált Catania jelképévé, egyesek szerint az elefánt a Nagy Hannibálra való utalás, mások egy híres helyi nemesember és egy helyi püspök összecsapására utalnak. A 9-11. századi szicíliai muszlim uralom idején Catania már arabul Madinat al-fīl vagy az elefánt városa néven volt ismert.

A piazza ma a város társadalmi központja, a helyiek találkozóhelye, tele üzletekkel, bárokkal és éttermekkel, körülötte a város legfontosabb épületeivel, palotáival, templomaival és a városházával.

10) Università degli Studi di Catania

Az Università degli Studi di Catania Szicília legrégebbi egyeteme, amelyet V. Alfonz aragóniai király (aki egyben I. Alfonz szicíliai király is volt) alapított 1434-ben. Az egyetemi negyed a város élénk része, tele könyvesboltokkal, kávézókkal, éttermekkel, és az egyetemet alkotó történelmi paloták általában látogathatók.

A székesegyháztól tíz perc sétára található a San Nicolò l’Arena kolostor, a késő szicíliai barokk stílus ékköve, Európa egyik legmasszívabb bencés épülete.

Az 1500-as években épült épület az UNESCO Világörökség része, és a Cataniai Egyetem DiSUM (Bölcsészettudományi Tanszék) otthona, belül egy római domus, kerengő és egy gyönyörű tetőkert található.

11) Palazzo Biscari

A Palazzo Biscari a város legfontosabb palotája, és a catanai barokk építészet legkülönlegesebb példáját képviseli.

Az épületet az 1700 körüli földrengés után Ignazio Paternò Castello III, Biscari ötödik hercege építtette újjá, aki tudós, régész és műkedvelő volt, és ő hozta létre Catania első nagy múzeumát, amely a nagyközönség számára is nyitva állt. A belső dekoráció rokokó stílusban készült, látványos díszítésekkel, elegáns bútorokkal, kristálycsillárokkal, amelyek a versailles-i palotára emlékeztetnek.

12) Bencés kolostoregyüttes

A város központjában található a San Nicolò l’Arena bencés kolostoregyüttes, amely a maga nemében az egyik legkritikusabb és legjelentősebb példa Európában.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő kolostor az építészet lenyűgöző darabja, és eredetileg 1558-ban épült. Számos stílus ötvözeteként a komplexum egy sor építményt foglal magába, köztük a márványkerengőt, a Vörös Csarnokot és a Szent Nicolò-bazilikát.

A barokk Catania szimbóluma, amelyet a Via Crociferi felé nyíló, díszes ív emel ki. Állítólag egyetlen éjszaka alatt épült, és összeköti a csodálatos apátságot, amely magában foglalja a San Benedetto templomot, a catanai barokk építészet gyöngyszemét, a kis kolostorral. A kolostor ad otthont a MACS-nek – a Szicíliai Kortárs Művészeti Múzeumnak -, amely egy újabb kiváló példa arra, hogy a város hogyan képes ötvözni történelmét a modern funkcionalitással és művészettel.

13) Boutique hotelek

Catania az elmúlt évtizedben egyfajta reneszánszát élte: a történelmi központban és a környező területeken számos régi palotát restauráltak, és ennek köszönhetően számos butikhotel jelent meg a városban és környékén.

14) Kioszkok

Catania tökéletesen alkalmas arra, hogy gyalogosan fedezd fel, simán eljuthatsz a palotáktól a templomokig, régészeti helyszínekig, éttermekig, terekig. Pihenésképp állj meg az egyes tereken és mellékutcákban található dekoratív kioszkoknál, ahol a helyiek napközben egy gyors kávét vagy harapnivalót fogyasztanak. Mindenképpen vegyél egy frissen facsart vérnarancslevet (spremuta d’arancia rossa) vagy egy frissítő citromos granitát, amely mind a helyben termesztett citrusfélékből készül.

15) Piacok

Egy látogatás bármelyik olasz nagyvárosban sosem lenne teljes a helyi szabadtéri piacok meglátogatása nélkül. Catania híres a Piazza Duomo mögötti napi hagyományos halpiacáról, a la Pescherie-ről, amely tele van a látvány, a hangok, az illatok és az ízek egy vibráló hagyományával.

A Piazza Carlo Alberto téren naponta megrendezésre kerülő Fera o’luni piacokon az utcai ételektől kezdve a helyi kézműves termékeken és régiségeken át a friss gyümölcsökig és zöldségekig minden megtalálható.

Milyen helyi terményeket érdemes megkóstolni és beszerezni a város környéki helyi élelmiszerpiacokon?

A brontei zöld pisztácia a helyi édességekben való felhasználásáról híres.

Az Etna alma- és körteültetvények, az őszibarack, a cseresznye, a málna, a dió és a gesztenye ültetvényei széles körben elterjedtek, főként Ragalna, Pedara, Nicolosi és Trecastagni területén; a malettói eper kiváló minőségű, és ha szezonban van, meg kell kóstolni Az OEM olívaolaj termelése főként Santa Maria di Licodia, Biancavilla, Belpasso és Ragalna területére koncentrálódik. Ne hagyd ki az Etnáról származó egyedülálló mézet és a tipikus csokoládéval bevont kekszet, a biscotti dello sciatore-t (síelős keksz), amelyet a téli hónapokban a Zafferana Etneában állítanak elő.

16) Vásárlás

A via Etnea főutca a helyi vásárlások elsődleges központja. Kint a külvárosokban néhány hatalmas bevásárlóközpont is található. Ezek közé tartozik a Centro Sicilia, a Porte di Catania, a Centro Commerciale Catania La Rena, a Centro Commerciale Auchan Misterbianco és az Etnapolis.

17) Catania ízei

Cataniában számos kötelezően megkóstolandó jellegzetes étel van, köztük a Vincenzo Bellini híres, azonos című operája sikerének tiszteletére kitalált pasta alla norma, amely alap paradicsomszószból készül, sült padlizsánnal körítve és reszelt ricottával borítva. Aztán ott van a caponata, egy köret, amelyben szintén sült padlizsán, hagyma, paprika, cukkini, sárgarépa, kapribogyó és zeller található.

Catania kikötőváros lévén a legfantasztikusabb tenger gyümölcsei, beleértve a Nero di seppia (tintahal tintával), Pesce Spada (kardhal) és sarde beccafico (szardíniás tekercs) tésztát.

És persze a szicíliaiak mindig is édesszájúak voltak, ezért mindenképpen vegyen egy cannolo-t vagy egy granita jeges italt édes briós kenyérrel vagy egy hagyományos szicíliai Cassata-val és a helyi Frutta Martorana marcipánból készült, finoman kidolgozott szobrokkal.

18) Ágota édességei

Szicília leghíresebb desszertjei közül sokan a kolostorok falai mögött születtek, így minden vallási ünnephez általában kapcsolódik egy-egy finomság vagy édesség. A szokásos calia e simenza (vagy az utcák szélén felállított standok által utcai ételként felszolgált diófélékből álló rágcsálnivaló-választék mellett, amelyek között van szárított csicseriborsó, tökmag, mogyoró, pisztácia és sok más) vannak olyan egyedi desszertek is, amelyeket kifejezetten Szent Ágotának szenteltek.

A minne di Sant’Agata (Sant’Agata mellek) vagy Cassatella di Sant’Agata egyszerű tésztaburokból készül, amelyet friss kecsketejből készült ricottával töltenek meg, cukorral, kandírozott gyümölcsökkel és étcsokoládéval édesítve. Miután megsült, a Cassatelle-t fehér mázzal vonják be, és kandírozott cseresznyével díszítik, amely apró fehér mellek megjelenését adja, ami a szentek kínzásának borzalmas formáját jelképezi.

Aztán ott vannak az Olivette di Sant’Agata, kis olajbogyó alakú édességek, amelyeket marcipánból készítenek, és zöldre színeznek, hogy olajbogyóra hasonlítsanak.

19) Borászatok

Az Etna vulkanikus talaja miatt a cataniai borok a világ legjobb borai közé tartoznak. Cataniától nem messze, az Etna alatti termékeny völgyben több tucat borászat van.

Az Etnai borút északról Randazzóig, az északkeleti oldalon Piedimonte Etneóig húzódik, majd délre Viagrande-ig tart. Az egész terület tele van hangulatos borospincékkel, ahol megkóstolhatod a jó Etna OEM borokat, tipikus helyi termékekkel kísérve.

20) Etna

Az Etna-hegy szó szerint a város fölött magasodik, és az Etna Regionális Park szívében található. Sokféleképpen lehet felfedezni ezt a gyönyörű aktív vulkánt és a környező természetvédelmi területet. Maga a vulkán nem veszélyes, eltekintve a rendszeres kisebb lávafolyásoktól, hamutól és füsttől a 3327 méteres tengerszint feletti magasságban lévő csúcsán. Egyes utak egy bizonyos szintig a leglátványosabb tájakon vezetnek fel, amelyek fenyőerdőkkel kezdődnek, villákkal, éttermekkel és nyaralókkal benépesítve, majd fokozatosan idegen lávaköves tájjá válnak.

Télen Nicolosi síközpontjai, a Piazzale Rifugio Sapienza (déli oldal) és Piano Provenzana – Linguaglossa (északi oldal), felvonókkal, síiskolákkal és felszereléskölcsönzéssel rendelkeznek.

A csúcshoz közeli területek az Etna déli és északi oldaláról egyaránt megközelíthetők, a kráterekhez vezető kirándulások szakértő vezetők és megfelelő ruházat segítségével biztonságosan megtehetők. Túracipőre és szélkabátra még nyáron is szükség van.

21) Circumetnea vasútvonal

A vonatok szerelmeseinek ott van a történelmi Circumetnea vasútvonal, amelyet 1889-ben építettek, hogy összekösse a várost az Etna melletti termékeny hátországgal, és amelyet az olasz királyi család is használt szicíliai látogatásai során. A vasút Catania metróövezetéből az Etna előhegyei köré és a vulkán túlsó oldalára vezet. A Circumetnea vonatok, Catania- Stazione Borgo állomásról indulnak és egész évben kényelmes tempóban érkeznek Riposto-ba.

22) Etnaland

Nyáron a Cataniától nem messze fekvő Belpassóban található Etnaland vidámpark tökéletes hűsölést nyújt vízi csúszdás attrakcióival és vidámparkjával. A világ 20 legjobb vízi parkja közé sorolták, ideális családi nyaraláshoz a szicíliai nyár szokásos tikkasztó hőségében.

23) Kirándulások

A Szicília Küklopsz Riviérájaként ismert területen számos festői kisváros található, ahol meg lehet állni túrázni, sznorkelezni és búvárkodni. 12 kilométer hosszú, zord tengerpartot Cataniától északra, Acireale, Aci Trezza és Aci Castello között.

Számos társaság kínál vitorlás egynapos kirándulásokat is, amelyek Catania kikötőjéből indulnak. A vitorlás túrák általában az Iliászban szereplő Odüsszeusz ősi útvonalát követik, megállnak Aci Castello középkori váránál, úszni lehet az Acitrezza Faraglioni szikláknál lévő természetes tengeri rezervátumban, tengeri herkentyűs ebédet szolgálnak fel a hajón, és rengeteg szabadidő áll rendelkezésre Acitrezza ősi halászfalujának felfedezésére.

Cataniából egy kicsit távolabb, a Messina tartományban található, érintetlen Lipari-szigetekre is eljuthatsz komppal.

Az 1693-as földrengés okozta pusztítás mértéke Szicília délkeleti részén, különösen a Val di Noto-völgyben a városok és települések átfogó újjáépítését eredményezte. Az egész terület újjáépítésének eredménye a városok sora, amelyek mindegyike a késő barokk stílusban épült, amelyet az európai barokk művészet csúcspontjaként és végső virágzásaként jellemeznek. Ma a Val di Noto lenyűgöző barokk remekművek sora, amelyeket Cataniából indulva autóval Caltagirone, Militello in Val di Catania, Modica, Noto, Palazzolo Acreide, Ragusa és Scicli felé lehet felfedezni.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Szicília
Catania

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók