2024. május 20., hétfő

Chania

0 az 5-ből

Kelet Velencéje

Kréta északnyugati partján fekszik a nyüzsgő kikötőváros, Chania, amelyet erős velencei hatása miatt „Kelet Velencéjének” is neveznek.

Az arabok és a bizánciak után 1252-ben a velenceiek hódították meg, majd 1669-ben a törököknek adták át, később 1913 decemberében Eleftherios Venizelos és I. Konstantinos király kormányzása alatt a görög államhoz csatolták a várost.

A velencei, de az egyiptomi és oszmán hatások már a történelmi világítótoronyban is megmutatkoznak, amely a híres 14. századi kikötő bejáratánál áll. A velenceiek építették 1570-ben, majd 1830-ban az egyiptomiak átépítették, és ettől kezdve őrzi jelenlegi állapotát.

Bár a valamivel több mint 70 000 lakosú Chania nem éppen kicsi, mégis könnyen felfedezhető gyalogosan. A kikötőből érdemes sétát tenni az óvárosban, amelyet színes házhomlokzatok és éttermek jellemeznek.

Semmi sem utal arra, hogy a történelmi magot a történelem során többször is szinte teljesen elpusztították. Chania óvárosa még mindig az egyik legszebb a Földközi-tenger térségében. Érdemes megnézni a Kucuk Hasan mecsetet, a központi piacot és a Koum Kapi negyed vízparti sétányát is.

Infobox
részletes adatok

Görögország
Kréta
Chania
Chania

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók