2024. május 20., hétfő

Nápoly

5 az 5-ből

Nápoly a világ egyik legszebb öblénél fekszik.

Nápoly, olaszul Napoli, a dél-olasz Campania tartomány fővárosa. Róma és Milánó után az ország harmadik legnagyobb metropolisza. Az utazó a Vezúv lábánál fekvő kikötővárosban déli temperamentumot és életörömöt, finom ételeket és rengeteg látnivalót talál. Érdemes időt szánni a városrészek bebarangolására és titkaik felfedezésére. A családok, a művészetkedvelők és a kalandvágyók itt bőven találnak látnivalót és élményt.

A pálmákkal szegélyezett kikötői sétányon élvezheted a tengeri levegőt és a kilátást a Nápolyi-öbölre, Capri szigetére és a Vezúvra egy eszpresszó mellett. Az óváros utcái tökéletesek egy sétára, akárcsak az elegáns bevásárlóárkád, a Galleria Umberto I. A görög-római Neapolis nyomai nemcsak a Régészeti Múzeumban találhatók. Különösen ajánlott: a panoráma a Vomero hegyről, ahová stílusosan siklóvasúttal lehet feljutni.

Nápoly történelmi központja kanyargós sikátoraival és kis boltjaival az UNESCO Világörökség része. Számos jelentős templom is található itt, mint például a csodálatos San Lorenzo Maggiore, a Sansevero kápolna a fátyolos Krisztus alakjával vagy az Il Gesù Nuovo templom a homlokzatán látható titokzatos pentagrammal.

Nápoly alvilága, a Napoli Sotterranea még baljóslatúbb és misztikusabb. A katakombák a város alatt találhatók, a mintegy 80 kilométer hosszú labirintus több szakasza látogatható.

A San Martino kolostor kertjéből és más kilátópontokról Nápoly egy különös jellegzetessége látható: egy hét utcából álló városi útvonal egyenes vonalban osztja ketté az óvárost a központban. A helyiek ezt az útvonalat a köznyelvben Spaccanapolinak („kettészeli Nápolyt”) nevezik. A Santa Chiara kolostor kerengőjének színes motívumait, a díszesen kidolgozott majolika csempéket feltétlenül érdemes megnézni. A Posillipo negyedben pedig Nápoly két legszebb fürdőhelye várja a fürdőző nyaralókat: a Bagno Ideal és a Bagno Elena.

A dél-olasz város körül is rengeteg felfedezni való van, például a Vezúv, Pompeji és Herculaneum régészeti lelőhelyei, a hátország a csodálatos casertai Palazzo Reale-val és természetesen Ischia, a Nápolyi-öböl legnagyobb szigete.

Nápoly környékének egyik leglátványosabb kirándulóhelye az 1281 méter magas Vezúv vulkán. Ez az egyetlen aktív vulkán az európai szárazföldön. Az érdeklődők meglátogathatják és megnézhetik kráterét, vagy túrázhatnak a környező nemzeti parkban. Pompeji és Herculaneum ókori városai, amelyeket a Vezúv Kr. u. 79-ben történt kitörése temetett maga alá, szintén látványosak. Mindkét hely ideális egynapos kirándulásra, és egyedülálló betekintést nyújt egy ókori római város mindennapi életébe.

Infobox
részletes adatok

Olaszország

Nápoly

Ezt mindenképpen látnod kell!

Sfogliatella

Nápoly leghíresebb süteménye egy szerzetesi köpenyre hasonlít.

Ha az előzőeket láttad és még van időd!

Procida

Procida egy csendes, aprócska sziget a Nápolyi-öbölben.

Ha több napot töltesz itt, ezekre is szánj időt!

Hírek az országból

Nápoly káprázatos város, ahol az élet vibrál, és az ember a tengerparti sétányon érezheti az olasz szenvedélyt. Az ízek és színek találkozása varázslatos hangulatot teremt, amely felejthetetlen élményt jelentett az egész családnak. Nápoly nekem a Vezúvról, Maradonáról és természetesen Bud Spencerről szól. Na meg a pizzáról.Nápoly