2024. május 20., hétfő

Hallstatt

5 az 5-ből

A Hallstatti-tó hírnevét Hallstatt városának köszönheti. Egyrészt a település régi – a hegyek és tópart közé szorított – a XV-XVI. századból származó házai kölcsönöznek a helynek különleges hangulatot, másrészt pedig a vidék régészeti leletei és a világ legrégebbi sóbányája (bányászat már i. e. 1200 óta) tették híressé a környéket. Neve a kelta hagyományok szerint „a só helye” kifejezésből származik.

Hallstattban csaknem 800 ember él itt kis, színes, fából készült erkélyes házakban, közvetlenül egy alpesi tó mellett. Azt hihetnénk, hogy itt nem sok minden történik, de néhány évvel ezelőtt ez a hely vírusként terjedt el. Google, Instagram, YouTube – az internet tele van hallstatti fotókkal. Ma már a világ minden tájáról közel egymillió turista zarándokol évente az idilli alpesi faluba. Mindannyian szelfit akarnak készíteni az álomháttér előtt.

 

Látnivalók Hallstattban

 

Történelmi piactér. A piactér elrendezése a 14. századra nyúlik vissza. A piactér jobb oldalán kizárólag magánházak állnak. A bal oldalon található házak a Hallstatt község tulajdonát képezik. A tér közepén álló Szentháromságszobrot egy Hallstatt-i sókereskedő házaspár ajándékozta a városnak a 18. század közepén. A pestis oszlopok, más néven Szentháromság-oszlopok, olyan emlékművek, amelyek a pestis idejének emlékeztetőjéül szolgálnak, vagy amelyeket hálából adományoztak a pestis végetértéért.

Gótikus katolikus plébánia templom. A katolikus templom egy római erőd maradványaira épült, amiről ma a 12. századi hatalmas torony tanúskodik. 1311-Ben Hallstatt megkapta a vásártartási jogot, 1320- ban megszentelték a kibővített, második román stílusú templomot. A templomban bal oldalon egy neogótikus keresztoltár, jobb oldalon a csodálatos késő gótikus szárnyas oltár áll.

Csontház (Beinhaus). A helyszűkével küzdő kisváros különös és egyben bizarr nevezetessége a Mária Mennybemenetele gótikus plébániatemplom kertjében található teraszos temető, amely egy bizonyos határon túl már nem tudott továbbterjeszkedni, ezért a 16. század óta, ahogy a korábbi sírokat fokozatosan felszámolták, az azokból előkerült koponyákra díszes virágmotívumokat festettek. Az elhunyt nevét kalligrafikus betűkkel ráfestették és a Csontkamrában helyezték el. Nyitva májustól októberig.

Hajózás a Hallstätterseen. A gőzhajók bevezetése előtt Hallstattot csak vízen lehetett megközelíteni. A sót a Traun folyón szállították Hallstattból az úgynevezett Salzmutzen segítségével. 1880-ban megalakult a Hallstatttól Obertraunig tartó vasút, így megszüntették a hagyományos sóhajózást. 1862-ben megkezdődött a személyszállítás is. Napjainkban a hajózás lehetővé teszi a turisták számára, hogy a tóról csodálják meg a várost. A hajó naponta indul a vasútállomásra.

Museum Hallstatt. A múzeumban megismerhetjük Hallstatt történelmét. A világörökségi város, Hallstatt története a kőkorszaktól napjainkig különböző állomásokon keresztül kerül bemutatásra. Az interaktív múzeum izgalmas módon ejti ámulatba a gyerekeket és a felnőtteket.

Evangélikus templom. A 16. században Martin Luther reformációs tanításai Inneres Salzkammergutban termékeny talajra találtak. Az ellenreformáció után II. József császár „Türelmi rendelete” (1781) lehetővé tette a protestánsok számára vallásuk gyakorlását. A hallstatti evangélikus templomot 1785. október 30-án imaházként építették. I. Ferenc József rendelete garantálta a protestánsok számára a teljes házhoz való jogot és az egyenjogúságot mind az egyházi, mind a politikai életben. 1863. októberében, mindössze öt évnyi építés után, befejezték az új templomot.

Infobox
részletes adatok

Ausztria
Oberösterreich
Hallstatt
47° 33′ 44.7377″, 13° 38′ 57.80285″

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók

Bad Ischl

Bad Ischlben igazi k.u.k hangulat fogadja a látogatókat, de azok sem csalódnak a városban, akiket a császári hangulat nem vonz. Túrázhatnak a gyönyörű alpesi környezetben, vagy a termálfürdőben pihenhetnek.
Nagyon szépHallstatt