2024. július 25., csütörtök

Abruzzo

0 az 5-ből

Abruzzo hegyvidéki régiója drámai, merőben változatos tájairól ismert. „Vadnyugaton” fenséges folyók és tavak, buja erdők, sziklás hegygerincek és hófödte csúcsok dominálnak, míg keleten 133 km hosszú tengerpartot találunk, a homokos strandokat, amelyeket lágyan simogat az Adriai-tenger vize.

Abruzzót a középső bronzkorban az Appennineket benépesítő törzsek telepítették le, majd végül a rómaiak foglalták el. A 12. században normann fennhatóság alá került. Az uralkodó dinasztiák nemzedékei következtek egészen Olaszország 1861-es egyesítéséig.

Abruzzo vitathatatlanul Olaszország egyik kevésbé ismert régiója, ennek ellenére az évek során a nemzetközi filmes stábok kedvelt forgatási helyszínévé vált. Az itt forgatott legnevezetesebb filmek közé tartozik A rózsa neve (1986) Sean Connery főszereplésével, Umberto Eco regénye alapján; a Ladyhawke (1985) Rutger Hauer, Michelle Pfeiffer és Matthew Broderick főszereplésével; valamint a The American (2010 ) című krimi George Clooney főszereplésével. A filmet a 2009-es földrengés után hatalmas megpróbáltatásokat elszenvedő L’Aquilában és környékén forgatták, így a forgatási helyszíneket Clooney, aki régóta olasz lakos, támogatásának gesztusaként értékelte.

A legjobb látnivalók Abruzzo területén

A régiót kanyargós utak hálózata szeli át, amelyek összekötik az ősrégi, dombtetőn fekvő városokat egy maroknyi nagyobb várossal, köztük L’Aquila (a főváros), Pescara (a legnagyobb város), Chieti, Teramo és Sulmona. Abruzzo közepes méretű városai rengeteg látnivalót kínálnak, de lassabb, kevésbé frenetikus tempóban.

Pescara a kikötőváros széles, homokos strandokkal, nagy kikötővel, történelmi templomokkal, néhány kiváló múzeummal, köztük a Museo delle Genti d’Abruzzo (Piazza Garibaldi 41/2) és pezsgő éjszakai élettel rendelkezik.

Pescarától nyugatra található L’Aquila, Abruzzo fővárosa, amelyet sajnálatos módon 2009-ben a már említett földrengés sújtott. Közel 15 évvel később a város még mindig a romok alól bújik elő. Sétáljon végig a város gyönyörű oszlopcsarnokain, amelyek a főútvonalat, a Corso Vittorio Emanuele-t szegélyezik, és a Piazza Duomóhoz (a helyiek gyakran Piazza del Mercato néven emlegetik), Olaszország egyik legnagyobb teréhez vezetnek. Mielőtt elhagyná a várost, ne hagyja ki a 13. századi, titokzatos Fontana delle 99 Cannelle-t, amely a vasútállomás közelében, a Szent Vito kis templommal szemben található.

A tengerparton feljebb található Teramo, a Gran Sasso hegységben fekvő város, amelyet a Tordino és a Vezzola folyók vesznek körül. Pescarától délre és nyugatra Chieti ad otthont a Museo Archeologico Nazionale d’Abruzzo Múzeumnak, ahol a híres Kapisztrán János harcos szobra található, amelyet egy Kr. e. 6. századból származó nekropoliszban fedeztek fel. Vasto tengerparti város, az Arany-öbölre (Golfo d’Oro) néz.

Várak

Az Abruzzo vidékét a régió félelmetes katonai múltjának maradványai tarkítják.

Rocca Calascio apró, magasan fekvő falucskája (kevesebb mint 200 lakos) valójában egykori fellegvár és az azonos nevű borgo. Az évszázadok során nemes tulajdonosai végül elhagyták, és az 1700-as évek végén egy földrengés következtében még inkább elhagyatottá vált. Napjainkban a területet lassan újjáélesztették, és a falucskában lévő házakat újra benépesítették, és itt-ott néhány üzlet és étterem is felbukkant. Csodálatos módon az erőd és a 10. századból fennmaradt őrtorony még mindig áll, mintegy 1460 méter magasan, ami az Appenninek legmagasabb erődjévé teszi. Itt forgatták a Ladyhawke és A rózsa neve című filmeket.

A 10. században fontos katonai előőrsnek épült Castello di Salle Vecchio feltehetően 400 éve ugyanazon genovai nemesi család tulajdonában van. A védett nemzeti műemlékként nyilvántartásba vett kastélyban egy kis történelmi múzeum található, amelyben a család középkori fegyver-, páncél- és dokumentumgyűjteménye látható, valamint egy nyáron nyitva tartó étterem. Tegyen egy túrát, hogy bepillantást nyerjen a kastély magánszobáiba, ahol egykor Napóleon aludt.

Túrázás, kerékpározás és síelés Abruzzo nemzeti és regionális parkjaiban

Abruzzo határain belül három nemzeti park található: Parco Nazionale d’Abruzzo, Lazio e Molise, Gran Sasso és Monti della Laga Nemzeti Park és Parco Nazionale della Maiella. Ezen kívül mintegy 40 állami és regionális természetvédelmi terület, valamint egy tengeri védett terület, a Torre del Cerrano található.

Ezek a parkok együttesen nagyszerű gyalogos útvonalakat, hegyi kerékpárutakat és sípályákat kínálnak. Az Abruzzóban honos vadon élő állatok közé tartozik az apennini farkas, a zerge, az aranysas és, ami a legfontosabb, a marsicano – egy ritka barnamedve-fajta, amely a régió és egész Olaszország kedvelt kabalafigurájává vált.

Fogjon halat a Lago di Scanno tavon

Dőljön hátra, lazítson és dobjon ki egy zsinórt. A szív alakú Lago di Scanno Abruzzo legnagyobb természetes tava, amely feltehetően több mint 3000 évvel ezelőtt keletkezett. Az Abruzzói Nemzeti Parktól északra található, körülbelül egy négyzetkilométeres, maximális mélysége körülbelül 36 méter.

A tavat benépesítő halfajok közé tartozik a csuka, a fekete sügér és a királyi sügér, valamint a ponty, a domolykó, a pufajka, a pisztráng és más édesvízi fehérhal-fajták. Béreljen csónakot, vagy horgásszon a partról. Ha Ön nem pescatore (horgász), a kristálytiszta víz a meleg hónapokban kiválóan alkalmas úszásra vagy napozásra.

A legális horgászathoz „B” típusú engedély szükséges. Ez beszerezhető a scannói önkormányzati hivatalban vagy a Bar Dei Salici (Viale del Lago 202) üzletben. És ha már Scanno szóba került, ez a kedves középkori falu a tóra néz, és tagja a Borghi più belli d’Italia (Olaszország legszebb falvai) egyesületnek.

Barlangászás és búvárkodás az Isole Tremiti barlangjaiban

Az Isole Tremiti kijelölt tengeri rezervátum technikailag nem a régióban, hanem Pugliában található. Mégis, ezek a kis szigetecskék szupernépszerű célpontok az Abruzzóban élők számára, mivel könnyen megközelíthetők hajóval a partvidék vizes kikötővárosaiból.

A legenda szerint a Tremiti a görög király, Diomédész által a trójai háborúból való visszatérésekor a vízbe dobott kavicsokból jött létre. Az öt varázslatos öböl San Nicola, Capraia, Cretaccio, Pianosa és San Domino. Az utóbbi (és egyben a legnagyobb sziget) tele van gyönyörű grottákkal (barlangokkal), amelyek a búvárok számára rejtett barlangok elsüllyedt alvilágát kínálják, köztük a Grotta delle Rondinelle (a fecskék vonulásáról nevezett), a Grotta delle Viole és a Grotta del Bue Marino.

Ha nem a búvárkodás szerelmese, San Domino rengeteg szárazföldi tevékenységet is kínál, például pihenést a Cala delle Arene-n, a szigetcsoport egyetlen homokos strandján.

Egy kis ízelítő Abruzzóból

Mivel Abruzzo egyedülállóan ötvözi a hegyeket, a síkságokat és a tengert, a régió konyhája éppoly változatos, mint a terep.

Az arrosticini egy faszénparázson sült húsnyárs (általában bárány).

A Spaghetti alla chitarra friss tojásos tészta, amelyet fakeretben, a gitárra emlékeztető fémhuzalok segítségével készítenek. Amikor a tésztát átnyomják a „húrokon”, szögletes csíkokra vágják (ami megkülönbözteti a hagyományos spagettitől).

A konfetti (nem tévesztendő össze a coriandolival, ami olaszul a színes papírdarabkákat jelenti ) a régióból származó, kemény, pasztellszínű cukorkával bevont mandula.

A Montepulciano d’Abruzzo DOC egy vörösbor, amelyet az Appenninek és az Adriai-tenger között termesztett Montepulciano szőlőből készítenek. Ha a fehérek az erőssége, a Trebbiano d’Abruzzo DOC jól párosítható a napi fogáshoz, és kiváló aperitifnek is.

Szeretne egy aromás likőrt? Próbálja ki a Genziana-t, egy erős digestifet, amelyet az Appenninekben növő sárga virág, a La Genziana Maggiore gyökereivel öntöttek fel.

Az Abruzzo legjobb eseményei és fesztiváljai

Mastrogiurato – augusztus vége-szeptember eleje

Lanciano városa egy egész hetet szentel középkori gyökereinek, és történelmi rekonstrukciókat, felvonulásokat, piacokat, zenét és táncot rendez. Az utolsó vasárnapon ünnepélyesen beiktatják a Mastrogiurato-t (a város elöljárójának tiszteletére, amelyet II. Anjou Károly a 14. században alapított).

A Celesztinai Megbocsátás Fesztiválja – augusztus közepe-vége

Az UNESCO 2019-ben felvette az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára, és ez a L’Aquilában megrendezett fesztivál több mint 700 kiadást tudhat maga mögött. A középpontban a város falain kívül található Santa Maria di Collemaggio bazilika áll, mivel az V. Celesztin pápához kapcsolódik, és augusztus 28-án és 29-én megkegyelmezett a bűnökért mindazoknak, akik elzarándokolnak a templomba. Ma felvonulásokat, koncerteket és rengeteg helyi showműsort találunk az előző hetekben.

Sant’Antonio Abate ünnepe – január közepe

A Collelongo hegyi városában tartott ősi rituális ünnep a több mint öt méter magas tölgyfa fáklyák ( torcioni ) meggyújtásával kezdődik. A fáklyákat körmenetben viszik végig a városon, majd ezt követi a panarda nevű vacsora, amely egész éjjel tart.

Infobox
részletes adatok

Olaszország

Abruzzo

Ezt mindenképpen látnod kell!

Ha az előzőeket láttad és még van időd!

Ha több napot töltesz itt, ezekre is szánj időt!

Hírek az országból