2024. május 20., hétfő

Metéora kolostorok

0 az 5-ből

A metéorai kolostorok egyedülálló elhelyezkedésükkel nyűgöznek le. Szédítő magasságból néznek le a tengerre. Görög szerzetesek építették őket több mint 1000 évvel ezelőtt, nagy erőfeszítések árán.

Ezeket a különleges kolostorokat a szerzetesek a Kr. u. 935-ben történt török invázió után építették. A következő évszázadok során 24 ortodox kolostort építettek ott. Ezek közül hat ma is látogatható.

A homokkősziklákon magasan fekvő szokatlan elhelyezkedésük az, ami évről évre számtalan látogatót vonz a Metéora-kolostorokhoz. A szerzetesek célja a biztonság és az utolérhetetlenség volt, de az is, hogy így közelebb kerüljenek Istenhez. Ez magyarázza a magasságot is. Néhány szikla akár 500 méter magas is lehet. A szerzetesek a hátukon cipelték fel az építőanyagokat, vagy kosarakkal húzták fel őket. Ez hihetetlenül fáradságos munka volt, amely sok évig tartott.

Ha valaki be akart jutni valamelyik kolostorba, meredek és sziklás, néha veszélyes emelkedőt kellett bevállalnia, sziklapárkányokat kellett leküzdenie, és kötéllétrákat kellett megmásznia.

Ma gyalogösvény és drótkötélpálya vezet fel a legjobb állapotban fennmaradt kolostorokhoz, amelyek közül Megálo Metéoro a legnagyobb és legszebb. Az Agia Triada kolostor mintha a levegőben lebegne. Nem csoda, hiszen a „Metéora” jelentése is „a levegőben lebegő”. A sziklába vájt 139 lépcsőfok vezet fel a tetejére.

Agia Triada, Metamorfózis, Roussanou, Agios Stefanos, Varlaam és Nikolaos Anapavsas kolostoraiban ma is apácák vagy szerzetesek laknak, és a turisták is látogathatják őket.

A lenyűgöző kolostorok még a filmvászonra is felkerültek: a „James Bond 007: Halálos küldetésen” című filmben a gyilkolásra engedéllyel rendelkező ügynök, akit annak idején Roger Moore alakított, felmászik a hegyre, az Agía Tradában található híres Metéora-kolostorokhoz. Nemcsak a kockázatos hegymászó manőver nyűgözi le a nézőket, hanem a festői háttér is.

Infobox
részletes adatok

Görögország
Thesszália
Kalambaka
Meteorák

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Közeli látnivalók