2024. május 20., hétfő

Lošinj

0 az 5-ből

Lošinjban a 19. századi Habsburg nemesek pazar palotákat építettek. I. Ferenc József császárt azonnal elcsábította a vadnövények állandó illata.

Lošinj a 13. század közepéig többnyire lakatlan volt, a 19. századra itt alakult ki az Adriai-tenger legnagyobb kereskedelmi flottája.

Lošinj, a Horvátország északi részén, a Kvarner-öbölben fekvő 75 km2-es sziget az ízletes és kiváló minőségű olajbogyóiról is ismert. Ősszel szedik le a kis zöld gyümölcsöket, és folyékony arannyá dolgozzák fel őket.

Csontos, öreg olajfaligetek, vadul elszórtan vagy kis kőfalakkal körülvett sorokban, árnyékot kereső juhok és kecskék által benépesítve – ez Lošinj.

Lošinjt klímája, tiszta levegője és megóvott természeti környezete miatt már a 19. század óta a pihenést és a gyógyulást szolgáló eszményi szigetként azonosítják. A sziget két fő városa, Veli és Mali Losinj olyan gyógyüdülőhely, amelyek levegőjének állítólag méregtelenítő hatása van.

Lošinj szigete felett évente több mint 2600 órán át süt a nap. Ez a szigetet Európa egyik legnaposabb területévé teszi, és ősszel, amikor máshol ködös és szürke az idő, jó időjárási alternatívát is kínál. A Lošinj körüli tenger 20 fok körüli vízhőmérsékletével egészen októberig vonzza a fürdőzőket. Az öt közeli szigeten 220 kilométernyi jól karbantartott túraútvonal húzódik, amelyek hajóval vagy híddal könnyen megközelíthetők.

A mediterrán éghajlat szubtrópusi növényzetet biztosít pálmafákkal, fenyőkkel, agavékkal és oleanderekkel. Ilyen körülmények között az olajbogyó is különösen jól érik itt, és kifejleszti saját aromás ízét.

Októberben és novemberben teljes pompájukban lógnak a ligetekben, csak arra várva, hogy leszedjék őket, és feldolgozzák a számos népszerű termékké. A kiváló minőségű olívaolaj előállításához egy dolog elengedhetetlen: a kézi munka a fák gondozásától a szedésig és az évszázados olajsajtoló malmokban történő préselésig.

Lošinj szigete bővelkedik sétányokban, melyek közül az egyik legismertebb a Lošinj-sziget déli részét behálózó „Delfinek útja” elnevezésű sétány. Nevét annak köszönheti, hogy az úton sétálva gyakran láthatunk a tengerben ugrándozó delfineket, melyek Lošinj szigetének és az azt körülvevő tengervíznek egyik fő látványossága.

Infobox
részletes adatok

Horvátország
Horvát szigetek
Mali Lošinj

Hasonló látnivalók

Portofino

A Ligur-tenger partján fekvő Portofino a szuper gazdagok nyaralóhelye.

Chania

Kréta második legnagyobb városa romantikus hangulatával ragad magával. Chania óvárosa az egyik legszebb a Földközi-tenger térségében.

Orta-tó

Nyaralás az Orta-tónál: Olaszország alulértékelt hegyi idillje.

Közeli látnivalók