2024. május 20., hétfő

Cinque Terre

0 az 5-ből

Élénk színű házak magasan a part fölött, körülöttük semmi más, csak tenger és hullámok: Az olaszországi Cinque Terre híres látványos tájairól. Bemutatjuk a Cinque Terre öt faluját és legszebb üdülőhelyeit.

Az Észak-Olaszország nyugati partvidékén fekvő Cinque Terre világszerte ismert. A tizenkét kilométeres partszakaszon öt falu sorakozik, amelyek a meredeken lejtő partvonal fölött látványosan magasodó színes kis házikóikról híresek. A falvakat és a környező területet 1997-ben az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

Monterosso al mare

Az öt település közül a legnagyobb Monterosso al mare, vagy röviden Monterosso.

Körülbelül 1700 lakos él itt. A falut egy tengerparti sziklás kiemelkedés osztja két részre, amelyen egy középkori torony áll: a Torre Aurora őrtorony a 16. századból származik, innen a régi városközpontból az új Fegina negyedbe lehet eljutni. A tornyot Auróráról, a hajnal istennőjéről nevezték el. És joggal: a falu keleti részén fekvő helyének köszönhetően csodálatos napfelkeltéket láthatunk itt.

Az óváros megőrizte középkori arculatát: a szűk sikátorokban újra és újra fel lehet fedezni harangtornyokat, várfalakat és védelmi épületeket. Az egykor itt álló 13 védelmi és kilátótorony közül három ma is áll.

Az óváros szűk utcáin szállodák, éttermek és üzletek sorakoznak. A sétány mentén számos kávézó, bár és fagylaltozó is található.

Monterosso különlegessége a strand: a településnek van az egyetlen homokos strandja Cinque Terre-ben!

A település két, alagúttal összekötött részből áll. Az alagút mindkét oldalán összesen mintegy 1,5 kilométernyi homokos és kavicsos strand található. Az ősi kolostor, az öreg falu és a közel 1000 méter magas Cinque Terre hegyvonulat hátterében igazi élmény az úszás, a búvárkodás, a sznorkelezés, a kenuzás vagy a pedálos csónakázás.

Vernazza

Vernazza egy kis félszigeten fekszik, és sok nyaraló a Cinque Terre legszebb falujának tartja. Vernazzába még Disney is beleszeretett: a falu szolgált inspirációul a Pixar „Luca” című filmjéhez! Vernazza szíve a kikötő, színes házaival és a kikötőmedencében ringatózó halászhajókkal.

Vernazza híres vallási épületeiről. A Santa Margherita Antiochia 1318-ból származó temploma közvetlenül a kikötőmedencénél található, míg a Vernazza feletti temető, ahonnan látványos kilátás nyílik Vernazzára, és a Nostra Signora di Reggio tizenegyedik századi zarándoktemploma is megér egy látogatást.

Kiemelt látnivaló a Doria-kastély és a szomszédos Belforte-torony, amely Vernazza jelképe. A 14. században épült erődítmény maradványai egy sziklán fekszenek, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a falura, az öbölre a kikötővel és a nyílt tengerre.

Corniglia

Corniglia egy magas sziklaperemen fekszik, szőlőültetvényekkel körülvéve. A Cinque Terre öt települése közül a legkisebb – és egyben az egyetlen, amely nem közvetlenül a tengerparton van. A központba való eljutás némi erőfeszítést igényel: a vasútállomásról 377 lépcsőfokot kell megmászni, hogy elérjük a falu főutcáját, a Via Fieschit.

A jutalom a legszebb kilátás a környező falvakra, hiszen Corniglia magas fekvése miatt egyik halászfalu sem nyújt jobb panorámát. A falu szíve a Via Fieschi a kávézókkal, éttermekkel és szuvenírboltokkal, valamint a San Pietro plébániatemplommal. A Via Fieschin keresztül Corniglia főterén keresztül a Santa Maria panorámás teraszára vezet az út felfelé.

Manarola

Manarola közvetlenül a tenger fölé épült színes házaival.

Az útikönyvek általában Manarola panorámáját választják a Cinque Terre szépségének bemutatására. A bájos falu a sziklás hátteréről és a színes kis házikókról híres, amelyek közül néhányat egymásra és egymás mellé építettek. Manarola még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

Manarola a Cinque Terre legrégebbi faluja, amely sokáig festőfaluként volt híres. Sok művész érkezett ide, hogy vászonra vigye a falu egyediségét. Itt dolgozott többek között Renato Birolli, a 20. század egyik legjelentősebb olasz festője.

A helyben termesztett Sciacchetrà likőrbort már a rómaiak is ismerték.

Az alig 1000 lakosú faluban még ma is egy olyan dialektust beszélnek, amelyet még az olaszok számára is nehéz megérteni.

Riomaggiore

Riomaggiore a Cinque Terre legkeletibb települése, amely középkori hangulatával és szorosan egymás mellett álló toronyházaival varázsolja el a látogatókat. A kikötőmedencétől jobbra és balra három-négy emelet magasan tornyosulnak ezek a jellegzetes liguriai színekre festett házak.

Riomaggiore három részre oszlik: a vasútállomásra, a falu központjára és a halászok negyedére. Mivel a város dombos, az összes részt földalatti alagutak kötik össze. A szűk utcákban számos étterem, kis bár és kávézó található. Érdemes megnézni a Riomaggiore várat, amely a falu fölé magasodik, a San Giovanni Battista templomot és a Santa Maria Assunta templomot.

Riomaggiore meglátogatása után frissítő fürdőt vehetünk az azúrkék tengerben. A nagy kövekből álló strand a kis kikötőtől balra található. A helyiek a partot védő nagy hullámtörő sziklákon terítik ki törölközőiket.

Riomaggiore kis panzióiban és szállodáiban a turistáknak csak kis százaléka talál helyet. Nyáron és ünnepnapokon nagy a kereslet a faluban található maroknyi étterem és bár iránt is. A napozás a kis kikötőben és a sziklákon is népszerű, akárcsak a fürdőzés a kristálytiszta, mélykék tengerben.

Riomaggiore-ban csak néhány látnivaló van, de nem ezek teszik ki a hely varázsát. Végül is semmi sem múlja felül a kilátást a falu felső részén található ösvényekről és a tengerparti túraútvonalakról Portovenere, Manarola vagy Monterosso al Mare felé.

Levanto

Bár Levanto hivatalosan nem tartozik a híres tengerparti falvak közé, a „Cinque Terre kapujának” nevezik. A kis falu közvetlen szomszédságában található, és ideális kiindulópont a régióban tett kirándulásokhoz. Kevésbé zsúfolt és csendesebb, és a szállás is valamivel olcsóbb.

Az időjárás is ideális: mivel Levantóban kedvezőek a szélviszonyok, sok vízi sportok kedvelője jár ide. Számos szörfiskola kínál tanfolyamokat és felszerelést. Ha szeretsz túrázni, Levanto remek kiindulópont a Cinque Terre Nemzeti Park tájainak gyalogos felfedezéséhez.

Portovenere

Portovenere körülbelül tíz kilométerre délre található Cinque Terrétől, és titokban a Cinque Terre hatodik falujának tartják.

Cinque Terre és a közeli Palmaria, Tino és Tinetto szigetekkel együtt Portovenere 1997 óta az Unesco Világörökség része.

Portovenere-ben körülbelül 3300 ember él. A falu szíve a kis kikötő, amelyet színesre festett házak vesznek körül, és a főutca, a Via Cappelini. Itt kis boltok, kávézók és éttermek találhatók. A falu fölött magasodik a nagy vár, amely egykor erődítménynek épült. A San Pietro és a San Lorenzo templomokat is érdemes megnézni.

La Spezia

Ha a híres falvakban töltött nyaralást egy kis városi hangulattal szeretnéd ötvözni, La Spezia a megfelelő hely. A kikötőváros a Golfo dei Poeti partján, Liguria és Toszkána határán fekszik, és ideális kiindulópontja a Cinque Terre körútnak. Az árak itt általában alacsonyabbak, mint a Cinque Terre városaiban.

A La Spezia-Cinque Terre vonalon gyakran közlekednek regionális vonatok, így az öt település néhány perc alatt elérhető. A vonal északnyugatról délkelet felé kanyarog, és mind az öt települést összeköti. Genovába, Pisába, Luccába és Firenzébe egynapos kirándulásokat is tehetsz vonattal.

La Spezia különleges látnivalói az óváros fölött található Castello San Giorgio, amely a XII. században épült, és ma egy régészeti múzeumnak is otthont ad, a kikötő a Tengerészeti Múzeummal, a XIII. századi Santa Maria Assunta templom, a modern Cattedrale di Cristo Re és a neoklasszikus Palazzo delle Poste, amely ma a főpostának ad otthont.

HASZNOS TIPPEK

Cinque Terre turista szezonon kívül

Cinque Terre kultikus úti cél. Az öt liguriai falu egész évben látogatott, divatos üdülőhely, így nehéz elkerülni a tömeget. Sok múlik azonban igazából azon, hogy mikor utazol – vannak hónapok, amikor a nyüzsgés kicsit alábbhagy.

A júliusi és augusztusi főszezonban érkezik a legtöbb turista. Ilyenkor a falvak gyakran zsúfoltak. Ha el akarod kerülni a nyüzsgést, akkor az előszezonban érdemes utazni. Késő ősszel és télen a legcsendesebb.

Hétközben mindig kevesebben vannak, mint hétvégén. Ennek oka, hogy sok helyi lakos szombaton és vasárnap is ellátogat a Cinque Terre-be.

Általános szabály: minél korábban, annál csendesebb. Ha kora reggel indulsz a falvakba, elkerülheted a nyüzsgést. A klasszikus nappali látogatók vagy hajóutasok ugyanis mindig később érkeznek – és késő délutánra el is mennek. Ezért van az, hogy estefelé kicsit üresebb a hely.

A megfelelő parkoló

Ha autóval szeretné bejárni az öt települést, tisztában kell lennie azzal, hogy nehéz lehet parkolóhelyet találni. A falvak kicsik, és szinte sosincs parkolóhely.

Az egyik trükk az, ha La Speziában kezdjük a túrát. A városban rengeteg parkolóhely van. Innen már csak egy kőhajításnyira van vonattal az öt falu. La Spezia vasútállomásán például van egy többszintes parkolóház.

Utazás vonattal

A Cinque Terre felfedezésének legjobb módja a vonat. Mind az öt települést vonat köti össze. A falvak közötti menetidő mindössze néhány perc. A Cinque Terre Express vonatok rendszeresen közlekednek a Levanto-Cinque Terre-La Spezia útvonalon.

A menetidőközök szintén rövidek. A nyári hónapokban a vonat körülbelül 15 percenként, szezonon kívül körülbelül 30 percenként közlekedik. Praktikus: az egyes települések vasútállomásai mindig csak néhány lépésnyire vannak a központtól.

Cinque Terre kártya

A Cinque Terre Express vonatokhoz a Cinque Terre Card kártyára van szükség. Ezt vagy online lehet beszerezni indulás előtt, vagy a helyszínen, a falvak bármelyik vasútállomásán. A Cinque Terre Cardnak két változata létezik: a Cinque Terre Card Treno és a Cinque Terre Card Trekking. A Cinque Terre Nemzeti Park néhány fő túraútvonala díjköteles.

A kártyák különböző érvényességi időt és szolgáltatásokat kínálnak. A Trekking Card például egy napra 7,50 €-tól, illetve két napra 14,50 €-tól kapható. A Cinque Terre Card Treno a vonat- és túraútvonalakra érvényes, és egy napra körülbelül 18,20 eurótól, két napra 33 eurótól, három egymást követő napra pedig 47 eurótól kerül.

Hajóval a Cinque Terre mentén

Ha szeretnél más perspektívát, ne csak sétálj végig a falvakon, hanem nézd meg a Cinque Terrét a vízről. A vízről nézve a Cinque Terre falvai új arcukat mutatják.

A hajók március végétől november 1-jéig közlekednek a part mentén. Levantóból, La Speziából és Portovenere-ből indulnak személyhajók a Cinque Terre egyes falvaiba. A hajók megállnak Monterosso, Vernazza, Manarola, Riomaggiore és Portovenere településeken

A napijegy felnőtteknek 39 eurótól, gyerekeknek 15 eurótól kapható. Ez lehetővé teszi, hogy tetszés szerint szálljon fel és le, és látogassa meg a falvakat. A jegyek az indulás napján közvetlenül a leszállóhelyek közelében lévő jegypénztáraknál kaphatók. Az online foglalás nem ajánlott, mivel a hajók rossz időjárási körülmények vagy magas hullámok esetén nem indulnak.

Kajakos túra

A turistaklasszikusoktól távol eső tevékenység a kajaktúra a Cinque Terre csodálatos hátterével szemben. Kajakkal evezhetsz végig a tengerparton, elhaladva a színes falvak és lenyűgöző sziklák mellett.

Különböző szolgáltatók különböző túrákat kínálnak. Ezek között vannak rövidebb kajakos kirándulások és egész napos túrák is tapasztalt vezetőkkel. Van idő a búvárkodásra is, és a liguriai partok víz alatti világának felfedezésére.

Búvárkodás

A Cinque Terre tengeri rezervátumot a fajok sokféleségének és életkörülményeinek védelme érdekében hozták létre. A víz alatt rengeteg felfedezni való van, mivel a látási viszonyok kiválónak számítanak. Láthatunk többek között sügéreket, homárokat, tengeri keszegeket, murénákat és polipokat.

Riomaggiore-ban, Monterossóban és Levantóban búváriskolák vannak, amelyek minden szintnek kínálnak merüléseket és tanfolyamokat.

Túraútvonalak

A legszebb panoráma a Cinque Terre falvai fölött sétálva tárul elénk. Mind az öt falut jól jelzett túraútvonalak kötik össze.  Összesen mintegy 120 kilométer hosszan húzódnak az ösvények a Cinque Terre Nemzeti Parkban.

Csak a Monterosso és Vernazza, valamint a Vernazza és Corniglia közötti két tengerparti túraútvonal fizetős. A többi ingyenes. A túraútvonalak egész évben nyitva vannak. A november 4. és március 15. közötti főszezonban az összes túraútvonal ingyenes, és a Cinque Terre-kártya nem szükséges. Praktikus: a nemzeti park igazgatóság túraútvonal-alkalmazása létezik, amely minden információt megad az ösvények állapotáról.

A megfelelő cipő

Vigyázat: Cinque Terre területén törvényi előírás van a helyes lábbelire vonatkozóan. Ha szandálban vagy papucsban akarsz végigmenni a nemzeti park túraútvonalain, megbüntetnek.

A rendszert 2019-ben vezették be. A hatóságok ezzel szeretnék megelőzni a turisták által többször elszenvedett számos sérülést. Akit rajtakapnak, azt 50 és 2500 euró közötti bírsággal sújtják.

Gyakori, hogy a megsérült turistákat költséges mentőakcióval, helikopterrel kell a nemzeti park területéről kimenteni.

Újdonság 2024-ben

A Via dell’Amore túraútvonal 2012 óta volt lezárva egy földcsuszamlás miatt, és az elmúlt években teljesen helyreállították. Egy szakasza 2023-ban korlátozott időre újra megnyílt.

A Via dell’Amore 2024 júliusától várhatóan teljesen újra megnyitja kapuit. A túrázók akkor végre újra végigjárhatják a Riomaggiore és Manarola falvak közötti mintegy egy kilométer hosszú utat, és gyalogosan is élvezhetik a látványos panorámát.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Cinque Terre

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók