2024. május 20., hétfő

Piazza Navona

0 az 5-ből

Domitianus császár Kr. u. 86-ban alakíttatta ki a teret. A hosszúkás formát azért alakították ki, mert eredetileg atlétikai versenyek megrendezésére szánták. A Római Birodalom bukása után sok ház épült, de a tér üresen maradt.

Ma a téren olyan látnivalók sorakoznak, mint a Sant’Agnese in Agone templom és a Palazzo Braschi, amelyben a Museo di Roma található, valamint három szökőkút.

Piazza Navona: Navona: Róma barokk mesterműve

A Piazza Navona, Róma vitathatatlanul egyik legfestőibb tere, nemcsak esztétikai vonzerejével, hanem gazdag történelmi múlttal és vibráló hangulatával is kitűnik. Ez az építészeti csoda, amelyet Bernini gyönyörű márványszobrai és az ókori római stadion maradványai díszítenek, továbbra is rabul ejti a látogatókat a világ minden tájáról.

Elvégre hány tér mondhatja el magáról, hogy Bernini márványszobrai, valamint gladiátorharcok és színpadias tengeri csaták színhelyei vannak?

Ez a barokk szépség nappal is lenyűgöző, a turisták tömegei ellenére. De hogy igazán értékelni tudjuk a pompáját, a legjobb, ha éjszaka látogatjuk meg. A holdfényben a három mesés szökőkút – a Fontana di Quattro Fiumi, a Fontana del Moro és a Fontana del Nettuno – különösen varázslatossá válik.

Bár a 15. században leaszfaltozták, és így alakult ki a mai formájában, a tér kerek formája egy régi, az első századból származó stadion, a Domitianus Stadion tetején lévő alapokból származik.

A Piazza Navona történelmi pompája

Az ókori Rómában gyökerező Piazza Navona egyedülálló ovális alakja a Kr. u. 86-ban épült Domitianus Stadionra vezethető vissza. Eredetileg atlétikai versenyek helyszíne volt, 30 000 néző befogadására alkalmas, később pedig gladiátorviadaloknak és tengeri harcoknak adott otthont, ezért kapta a Navona, azaz „nagy hajó” nevet. A 15. században a ma látható lenyűgöző barokk térré alakítása csak tovább növeli a varázsát, tökéletes harmóniában ötvözve a régit az újjal.

A három szökőkút

Bernini Fontana di Quattro Fiumi szökőkútja az a hely, ahol a látogatók özönlenek, hogy lefényképezzék magukat. A világ négy kontinensének négy nagy folyóját ábrázolja, amelyeket a pápai hatalom irányít: Gangesz, Nílus, Duna és Rio de la Plata, középpontjában egy impozáns obeliszk áll. A szökőkutat 1651-ben készítették X. Ince pápa számára, akinek családi palotája, a Palazzo Pamphili a térre nézett.

A Fontana del Moro a Piazza Navona déli végén található. Négy titán veszi körül, egy mór egy delfinnel birkózik egy kagylón. Bár a mór szobrát később Bernini adta hozzá, az eredeti szökőkút Giacomo della Porta műve volt.

A piazza másik oldalán található Fontana del Nettuno (Neptunusz-kút) eredetileg Giacomo della Porta műve volt, amelyet XIII. Gergely pápa szponzorált 1574-ben. De mit ér egy szökőkút egy polippal harcoló Neptunusz szobor nélkül? Szerencsére 1878-ban, az olasz királyság egyesítését követően Antonio della Bitta megvalósította ezt a törekvést, és Gregorio Zappalà néhány cupidóval és rozmárral egészítette ki.

A tér varázsa éjszaka még jobban érvényesül, amikor a holdfény a három fő szökőkút vizén táncol, és a nyüzsgő tér nyugodt paradicsommá változik. A Fontana di Quattro Fiumi, a Fontana del Moro és a Fontana del Nettuno mindegyike egy-egy történetet mesél el, a világ nagy folyóinak ábrázolásától a mitológiai csaták bemutatásáig, tükrözve a barokk kor művészi zsenialitását.

Az Obeliszk

1647-ben a Via Appia mellett álló Maxentius császár cirkuszából szállították át az obeliszket a térre.

Sant’Agnese in Agone temploma

X. Ince pápa támogatta a 17. században ennek a barokk templomnak az építését, amely a mártírhalált halt Szent Ágnesről, a szüzesség és a tisztaság védőszentjéről kapta a nevét, akinek koponyáját a templom egyik kápolnájában őrzik.

A templomot a család saját magánkápolnájaként hozták létre, mivel a Pamphili-palota nagyon közel volt a Piazza Navonához. A homlokzatot a Pamphili család kedvenc építésze, Girolamo Rainaldi és fia, Carlo tervezte, de az apa-fia párost később Bernini ősriválisa, Borromini váltotta fel.

Ma a templom nemcsak vallási szertartásoknak, hanem klasszikus koncerteknek, kamarazenei előadásoknak és operáknak is otthont ad. Bernini Négy folyó szökőkútja közvetlenül a templom előtt található.

Domitianus Stadion

A Colosseum tűzkárát követően atlétikai versenyekre és gladiátorbemutatókra használt stadion Róma egyetlen falazott stadionja, amely a Kr. u. 1. századból származik. A Piazza Navona az eredeti stadion épülete fölött áll – és a tér végén lévő romokra is le lehet pillantani.

Túrákat is szerveznek, amelyeken megnézhetjük ennek az egyedülálló műemléknek a régészeti maradványait, és megismerhetjük az egykor itt rendezett atlétikai erőpróbák történeteit. Az egyik oka annak, hogy a stadionból nem sok minden maradt meg, az, hogy a középkorban a szegények annyira kétségbeesettek voltak, hogy az omladozó épületekből köveket loptak saját otthonaikhoz.

Palazzo Pamphili

A X. Ince pápa családjának palotája a Piazza Navonával szemben áll, és Brazília római nagykövetségének ad otthont. A téren állva felnézhetsz, és láthatod a díszesen díszített mennyezeteket az épület belsejében.

És a kilátás sem rossz a piazzára: a tetőterasz a nagyközönség számára is nyitva áll, és pompás kilátást nyújt egy ital mellett.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lazio
Róma
Piazza Navona

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.