2024. május 20., hétfő

Largo di Torre Argentina

0 az 5-ből

A Largo di Torre Argentina régészeti zóna area sacra (szent terület) – az a hely, ahol Julius Caesart állítólag meggyilkolták, a legtöbb helybéli számára azonban inkább közlekedési csomópontként és macskamenhelyként ismert – látogatható. Korábban a helyszín csak az utcaszintről volt látható, de az új fejlesztések a Bulgari olasz luxus ékszermárka finanszírozásával váltak lehetővé.

A helyszín híres macskái még mindig itt vannak, de mostantól az emberi látogatók is szabadon felfedezhetik, a süllyesztett területet körbejáró magasított ösvényeken sétálva.

A kerekesszékkel és babakocsival járható útvonalakon közelről láthatók a négy római köztársasági templom maradványai, amelyeket egyszerűen „A”, „B”, „C” és „D” jelzéssel láttak el.

A látogatók felfedezhetik a Curia di Pompeo (Pompeius színháza) maradványait is, ahol Julius Caesart a feltételezések szerint i. e. 44-ben, március idusán meggyilkolták.

Két új kiállítási területet is érdemes megemlíteni: a középkori Papito tornyát és a Via di Nicola de’ Cesarini utcaszint alatti több helyiséget. Az új terek az elmúlt évszázadban feltárt leletek kincsestárát mutatják be, köztük feliratok, szarkofágok, építészeti díszítések és két nagyméretű márványfej, amelyek a környéken imádott istenségek szobraihoz tartoznak.

Largo di Torre Argentina
Bejárat a Via di S. Nicola de Cesarini felől
Nyitva tartás: 9.30-tól 19.00 óráig (télen 18.00 óráig), kedd-vasárnap. Utolsó belépés zárás előtt egy órával.
Jegyek: 5 €

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lazio
Róma

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Közeli látnivalók

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.