2024. május 20., hétfő

Tropea „Calabria gyöngyszeme”.

0 az 5-ből

Tropea igazi bennfentes tipp az olaszországi nyaraláshoz – az olaszok imádják a helyet. Nemrég az ország legszebb falujának választották.

Régi város egy sziklán, strandok és vöröshagyma: Tropea erről a három dologról ismert. A jó 6000 lakosú város Calabria tengerpartján található. A színes házak egy 40 méter magas sziklán állnak, némelyik egészen a függőleges szikla szélére épült. A lakóknak így szabad rálátásuk van a tengerpartra és a tengerre. Ha jó az idő, még az Aeoli-szigetekig is el lehet látni a folyamatosan fortyogó Stromboli vulkánnal.

„Calabria gyöngyszemét” még Olaszország legszebb településének is megválasztották. A Rai3 közszolgálati televíziós csatorna „Il Borgo dei Borghi” („A falvak faluja”) című olasz utazási és kulturális sorozatában minden évben 20 különösen vonzó falut mutatnak be minden olasz tartományból. A nyolcadik évadot Tropea nyerte.

A város leghíresebb látnivalója a Santa Maria dell’Isola temploma, amely a tengerparti homokkő sziklán áll. A két impozáns bejárati kapuval rendelkező épületet a normann időkben építették, és a földrengések okozta károk miatt többször is helyre kellett állítani. Ha valaki meg akarja látogatni, meredek lépcsőket kell megmásznia.

De megéri: a tetejéről fantasztikus kilátás nyílik a városra, a Földközi-tengerre, a rejtett öblökre és a környező hegyvidéki tájra. A székesegyházhoz tartozó, szeretettel gondozott kertet is érdemes megnézni – számos kaktusz és más mediterrán növény nő itt.

A székesegyház lábánál két népszerű homokos strand található. Meredek lépcsőkön keresztül közelíthetők meg az óvárosból, és a napozóágyak főszezonban különösen forgalmasak. Nem csoda, hiszen az átlaghőmérséklet meghaladja a 30 fokot, és naponta tíz órát süt a nap. A nyaralók különösen szép látványt kapnak rájuk, amikor a Corso Vittorio Emanuele sugárúton sétálnak a tenger felé – az utca végpontja különösen naplementekor népszerű.

Érdemes megnézni a központban található számos 17. és 18. századi történelmi házat is, különösen érdemes végigsétálni a Via Boiano szűk sikátorán és a Largo Galluppi téren. Itt barokk épületeket és a San Demetrio templomot találjuk a 14. századi lenyűgöző kápolnával.

A Corso Vittorio Emanuele, a város kedvenc sétánya kávézókkal, éttermekkel és egyéb üzletekkel szegélyezett. Esténként a lakosok és a turisták egyaránt szívesen fogyasztanak pizzát vagy más hagymás ételt, mivel a vörös Cipolla Rossa di Tropea regionális specialitás. Calabriában termesztik, és enyhén édes íze van. Még saját fesztivált is szenteltek neki: a „Tropeai zsíros hal és vöröshagyma Sagra” a hagyományos konyha előtt tiszteleg. Júliusban több ezer látogatót vonz, hogy megkóstolja a specialitásokat.

Tropea ideális kiindulópont kirándulásokhoz is. A várostól délre található a híres Capo Vaticano kilátó. Ricadi településen, a Monte Poro hegység egyik szikláján található, ahol a Gioia Tauro és a Sant’Eufemia öböl patakjai találkoznak. A turisták meglátogathatják a sziklán található barlangot, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a tengerre, a csillogó fehér strandokra és az olyan szigetekre, mint Lipari, Vulcano és Stromboli az azonos nevű vulkáni kúpjával.

Kirándulás Stromboli vulkanikus szigetére

Aki nem csak nézelődni szeretne: a turisták Tropeából egynapos kirándulással is könnyen elérhetik a szigetet. Az út Strombolira hajóval vagy komppal például körülbelül másfél órát vesz igénybe. Odaérve érdemes megmászni a 900 méter magas hegyet, de ez csak vezetett csoportokban lehetséges.

Az Unesco Világörökség részét képező sziget fekete strandjai a Stromboli vulkánkitöréseiről tanúskodnak. És még mindig aktív, naponta többször is történnek kisebb-nagyobb kitörések – néha hamu, néha izzó láva is kiáramlik a vulkáni kúpból.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Calabria
Tropea

Hasonló látnivalók

Zotter csokoládégyár

A csokoládégyárban bepillantást nyerhetünk a csokigyártás kulisszatitkaiba. A kóstolóexpedícióhoz magyar nyelvű Audio Guide áll a látogatók rendelkezésére.

Großglockner Hochalpenstraße

Ausztria legmagasabb csúcsa a Großglockner (3.797 m), a Großglockner Hochalpenstraße pedig Ausztria legszebb panorámaútja.

Ausztria leghosszabb szánkópályája

A világ leghosszabb szánkópályája 14 kilométer hosszú.

Közeli látnivalók