2024. május 20., hétfő

Trogir

0 az 5-ből

A horvátországi Trogir városáról azt mondják, hogy minden háza egy-egy drámát, minden kápolnája egy-egy legendát, minden erkélye pedig a szerelem és a remény katakombáját rejti. Számos egyedülálló építészeti emléke miatt a város régi központja az UNESCO védelme alatt áll.

Dubrovnik mellett Trogir az egyetlen olyan város Dalmáciában, amely megőrizte középkori városképét, ezért Dubrovnikhoz hasonlóan „Horvátország gyöngyszemének” tartják.

A 3000 lakosú kis múzeumváros, amelynek szűk kapuin nem lehet autóval áthajtani, egy mesterséges szigeten fekszik, amelyet csak egy kőhíd és egy felvonóhíd köt össze a szárazfölddel, Ĉiovo szigetével. A város teljes mértékben a turizmusra van kihegyezve, és ebből él.

A város előtti zöld síkságon és a Čiovo szigeten új épületek épülnek, míg az óváros változatlanul megmarad. Változatlanul több mint 200 éve – és ezért valószínűleg a világ legjobban megőrzött velencei gótikus és reneszánsz épületegyüttese.

Szűk, kanyargós sikátorok vezetnek végig az óváros központjában. Gyakran számos ékszerüzlet, galéria és butik sorakozik bennük, míg végül egy boltíves átjárón keresztül templomokkal, palotákkal és kávézókkal teli tereken érnek véget.

A „Trogir” név a „Tragurion”, a kecskesziget szóból ered. Ezt a nevet kapta a sziget, amikor a Siracusból származó görögök a Kr. e. 3. században letelepedtek itt. Ekkor a város még egy félszigeten feküdt, és végül egy csatorna választotta el a szárazföldtől. A rómaiak később Trogirt kereskedelmi kikötővé fejlesztették. A történelem során számos pusztítás, fosztogatás és felkelés következett. Jöttek szlávok és avarok, szaracénok és mongolok.

Aztán 1420-ban egész Dalmáciát eladták a velencei dózséknak, majd 1806-ban a franciáknak, 1814-ben pedig az osztrákoknak. A k. u. k. Az Osztrák-Magyar Monarchia alatt a város elsorvadt, nem voltak új beruházások, és így – akaratlanul – jól megmaradt a régi formájában.

Mivel Trogir évszázadokon át tartományi központnak számított, és nemcsak az erőviszonyok, hanem a kereskedelmi útvonalak is megváltoztak, a város a feledés homályába merült, és ma úgy tűnik, mintha valamikor üvegbúrát húztak volna fölé. Egy olyan előny, amely ma még inkább növeli ennek a kis dalmát gyöngyszemnek a varázsát.

Infobox
részletes adatok

Horvátország
Dalmácia
Trogir

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók