2024. május 20., hétfő

Bologna

0 az 5-ből

Az észak-olaszországi történelmi város szuperlatívuszok sokaságát kínálja. Ha Olaszországban szeretnél városnézésre indulni, Bologna mindenképpen szerepeljen a bakancslistádon. Emilia-Romagna régió fővárosa gazdag történelemmel, kultúrával és gasztronómiával rendelkezik.

Az egyetemi várostól az Adriai-tenger partja alig másfél órányi autóútra található. Velence, Firenze, Milánó és Róma is könnyen megközelíthető Bolognából. De nem csak a fekvése tökéletes egy változatos nyaraláshoz, maga a város is sok mindent kínál.

Bologna: kulturális metropolisz izgalmas történelemmel

Bologna történelme több mint 2000 évre nyúlik vissza, és különböző kulturális hatások jellemzik, amelyek ma is tükröződnek a városképben: Az etruszkok alapították „Bononiát” az ókorban, pontosabban az i. e. negyedik században. Idővel a várost meghódították a rómaiak, és a kereskedelem és a közlekedés fontos csomópontjává vált. A középkorban Bologna a tudományok fénykorát élte: A bolognai egyetemet, az Alma Mater Studiorumot 1088-ban alapították, amely a „nyugati világ legrégebbi egyeteme”.

A reneszánsz idején a város a művészetek és a humán tudományok központja volt. Olyan uralkodók, mint a Bentivoglio család és az egyház segítették a kulturális élet virágzását. A város a mai napig megőrizte történelmi pompáját.

Palazzo dell’ Archiginnasio

Az 1562-63-ban épült palotában működött 1803-ig a bolognai egyetem. Jelenleg városi könyvtár. Az épületben látogatható a hajdani anatómiai előadóterem, valamint az udvar árkádjai alatt és a folyosók, ahol rengeteg festett címert láthatunk, az egykori hallgatók emlékeit, akik között néhány magyarral is találkozhatunk. A bolognai egyetemen ugyanis magyar diákok is tanulták az orvoslás tudományát. Ezt bizonyítják azok a freskók is, amelyek az 1553-ban Szondy Pál által alapított Collegio Ungarico mennyezetét és falait díszítik.

Piazza Maggiore

A nyüzsgő Piazza Maggiore Bologna főtere. A város találkozási pontja és nevezetessége a díszes Neptun-kút, amely a piazza közelében található. A téren számos kávézó és a turisztikai információs központ mellett a város egyik legfontosabb épülete, a Palazzo d’Accursio vagy Palazzo Comunale is található.

Ebben az épületegyüttesben több mint 600 éve a város közigazgatásának ad otthont. Két panorámateraszra, valamint az óratoronyra is felmászhatsz, és onnan betekinthetsz a palota udvaraiba.

A városi művészeti gyűjteményekben, amelyek szintén a palotában találhatók, festményeket, tárgyakat és textíliákat csodálhat meg a középkortól napjainkig. Az óratorony és a városi művészeti gyűjtemények megtekintéséhez a Bologna-Modena turisztikai terület honlapján foglalhat időbeosztást és online jegyeket.

Nem hagyhatja ki a főtéren álló Basilica di San Petronio-t sem, amelynek csodálatos homlokzata uralja a teret. Ez Bologna legnagyobb temploma, Olaszország negyedik legnagyobb temploma, sőt a világ ötödik legnagyobb temploma.

A Basilica di San Petronio 130 méter hosszú, 60 méter széles és 45 méter boltozatmagasságú. A gótikus remekmű, amelynek építése 1390-ben kezdődött, még nem fejeződött be. Belsejében további szuperlatívuszok várnak rá: közel 68 méteres magasságával a világ leghosszabb meridiánsorát tartalmazza. A napóra fénye egy 27 méter magasan lévő lyukon keresztül esik be a földbe. A zenekápolnában található a világ legrégebbi működő orgonája is. Lorenzo da Prato építette 1470-ben.

Vásárcsarnokok: Mercato di Mezzo és Mercato delle Erbe

A régió kulináris kincseinek felfedezéséhez érdemes ellátogatni a helyi piacokra. Ezek közé tartozik a Via Clavature utcában található Mercato di Mezzo. A piac mindössze két perc sétára található a Piazza Maggiore térről, és naponta 9 órától éjfélig tart nyitva.

A Via Ugo Bassi utcában található Mercato delle Erbe (gyógynövénypiac) további vásárlási lehetőségeket kínál. Ez a legnagyobb fedett piac a város történelmi központjában. A nyüzsgő piaccsarnokban helyi termékeket, például friss gyümölcsöt, zöldséget, húst, sajtot és bort vásárolhatsz a hagyományos standoknál. A csarnokban számos üzlet és étterem is található.

Montagnola park és botanikus kert

Mindezen benyomások után talán egy pihentető séta vagy egy szieszta a legmegfelelőbb. A Bologna központjában található Montagnola park ideális erre. A hathektáros terület a város „legrégebbi kertjeként” ismert. A parkba vezető monumentális lépcsőről a régi Galliera erőd romjaira tekinthetünk, mielőtt az árnyas platánfák sétálásra vagy szundikálásra invitálnak.

A Bolognai Egyetem botanikus kertje az egyetemi negyedben, a Via Irnerio utcában található. A kertet 1568-ban alapították, és az egyik legrégebbi Olaszországban. A látogatás összekapcsolható a történelmi egyetemi könyvtár megtekintésével.

A Portico di San Luca árkádsor

A város arculatát 60 kilométernyi árkádsor jellemzi. Az Unesco 2021-ben tizenkét legreprezentatívabb árkádsorát a világörökség részévé nyilvánította. Az egyik ilyen lenyűgöző árkádsor a barokk bazilikához, a Santuario della Madonna di San Luca bazilikához vezet fel egy dombon.

A mintegy négy kilométer hosszú, 666 ívből álló Portico di San Luca a világ leghosszabb fedett oszlopcsarnokának számít. Az első a Porta Saragozza városkapunál található a központban. Innen a zarándokút mintegy 215 métert emelkedik fel a Colle della Guardiára. Számos fotóhelyen lehet szusszanni. A hegyről fantasztikus kilátás nyílik a városra és a környező vidékre. A csodálatos templomot is érdemes megnézni.

Piazza Cavour

A kis park szélén található a Portici di Piazza Cavour. Az árkádok szintén az Unesco által elismert oszlopok, és két kilométer hosszan húzódnak az üzletek, kávézók és a Banca d’Italia mellett.

Piazza Santo Stefano

A Piazza Santo Stefano szintén a város és a bolognai élet egyik nevezetessége. A kis teret számos étterem, kávézó és számos szentély szegélyezi. Ezek között található a Basilica di Santo Stefano hét egymáshoz kapcsolódó templomból álló komplexum.

Chiesa di Santo Stefano – Jeruzsálem negyed. Bologna legmisztikusabb látnivalója a Jeruzsálem-negyed, ahol hitbuzgó városi polgárok elhatározták, hogy megteremtik a maguk Szentföldjét. Ezért felépítették a Santo Stefano 7 templomból álló templomegyüttest! Itt található Petronius sírja és egy márványtál, amiben a hagyomány szerint Pilátus mosta kezét Krisztus elítélésekor.

A Due Torri Asinelli és Garisenda

A Piazza Santo Stefanótól mindössze öt perc séta a következő csúcspont: a két ferde ikertorony, az Asinelli és a Garisenda szintén Bologna nevezetességei.

A történészek szerint a városban kétszáz torony állt az 1200-as években. Az építményeket gazdag családok húzták fel katonai céllal. A Dante által, az Isteni színjátékban is emlegetett toronyház (casatorre), a Garisenda (az építtető család neve miatt), valamint az Asinelli (asinello=csacsi) nevű ma is áll. Az egyiket 1119-ben Asinelli kezdett meg, és róla is neveztek el, 97,6 méter magas, 1,23 méternyi elhajlással. 498 lépcsőfok leküzdése után bárki gyönyörködhet a fantasztikus panorámában. A másikat 1110-ben építették, amelyet szintén építésze után Torre della Garisendának hívnak, 48 méter magas, 3,22 méternyi elhajlással. A látványosság azóta zárva van, hogy 2023 októberében repedéseket fedeztek fel a tornyon. A körülötte lévő területet széleskörűen lezárták.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Bologna

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók