2024. május 20., hétfő

Salzburg

0 az 5-ből

Salzburg ötvözi a hagyományt és a modernitást, a művészetet és a kultúrát, valamint az alpesi tájat és az építészetet. Salzburg számos látnivalót kínál, mutatjuk a legszebbeket!

1997-ben a teljes óváros felkerült az UNESCO kiemelten védett kulturális világörökségeinek listájára.

Salzburgot sokan Észak Rómájának tartják. A Salzburgi Hercegséget több mint 1000 éven át a nagyhatalmú hercegérsekek irányították. Vatikán után Salzburg volt a legjelentősebb egyházi metropolis. A só- és ércbányáknak, valamint a drágaköveknek köszönhetően Salzburg hatalmas gazdagságra tett szert, amely jelentős mértékben a hercegérsekek élénk építtetői tevékenységében nyilvánult meg. Mintegy 400 évvel ezelőtt láttak neki a grandiózus feladatnak, hogy a várost az Alpoktól északra fekvő területek barokk gyöngyszemévé varázsolják. Az épületek és a városkép kialakításához a pompázatos Róma szolgált mintaként. Ennek köszönhetően olasz mintára és olasz építőmesterek segítségével épültek fel a Salzburgot ma is meghatározó épületek: a dóm, a templomok, a kápolnák, a kolostorok és a temetők. A szinte egymást érő díszes építmények és egyházi épületek, valamint az óváros tágas terei Róma városképére emlékeztetnek.

Salzburgi dóm

A salzburgi dóm a város legfontosabb egyházi épülete. A központban álló dóm monumentális kora barokk épület, hatalmas kupolájával és két tornyával uralja a városképet.

A dóm különleges kincsei közé tartozik a keresztelőmedence, amelyben Wolfgang Amadeus Mozartot is keresztelték, a muzsikáló angyalokkal körülvett, Rupert és Virgil figurájával koronázott, pompás főorgona. Wolfgang Amadeus Mozart udvari orgonista és koncertmester korában számos csodálatos egyházzenei művet komponált itt.

2021 őszétől belépődíjat kell fizetni.

Óvárosi séta

A régi városközpontban sétálva eljuthat a Residenzplatzra.

A történelem a város szívében található Dómnegyed pompás termeiben elevenedik meg. A Dómnegyed központi eleme az érseki palota pompásan berendezett dísztermei és az épületben kialakított képzőművészeti gyűjtemény, a Residenzgalerie. Egy vezetett túra során a látogatók többek között megtekinthetik az egyedülálló galériát, ahol a 16. századtól a 19. századig európai festők lenyűgöző festményei láthatók.

A palota előtti tér, a Residenzplatz közepén egy 15 méter magas kút uralkodik, a Residenzbrunnen. A mozgalmas barokk kompozíció 1661 óta ékesíti a teret. A tér déli oldalát a Dóm, a keletit pedig a Neue Residenz épülete foglalja el, melynek fő látványossága az 1705 óta mindennap megszólaló, 35 harangból álló harangjáték (Glockenspiel).

A harangjáték jelenleg 40 zenedarabot játszik, főként Johann Michael Haydn, valamint Mozart és apja műveit. A harangjáték megszólalásának időpontjai: 7.00, 11.00 és 18.00 óra.

Az óvárosban található Régi Piactéren impozáns sorokban állnak a polgárházak, amelyek közül sok kora modern jellegű és színes. Itt található Salzburg legkisebb régi polgárháza is, amely mindössze 1,42 méter széles.

A Getreidegasse-ban – Salzburg óvárosának szívében – áll Wolfgang Amadeus Mozart szülőháza, ami ma múzeum. A híres zeneszerző szülőháza sok Mozart-rajongót és történelemkedvelőt vonz a világ minden. Salzburg leghíresebb utcája aranyozott cégérekkel van tele.

Salzburg vára

A város fölé magasodik a Hohensalzburg erőd, amely 360 fokos kilátással csábítja a látogatókat. Ez Közép-Európa legnagyobb, teljes egészében fennmaradt vára, amely gyalog vagy siklóval is megközelíthető, és különböző múzeumokat és gyakori rendezvényeket kínál.

Hohensalzburg erődjét meglehetősen hosszú fennállása alatt egyetlen ostromlójának sem sikerült bevennie. A vár sok éven át működött védő erődítményként, időnként a hercegérsekek rezidenciájaként, de ha kellett kaszárnyaként és börtönként is használták.

Hellbrunn 

A város déli részén található Hellbrunn kastély különleges, meglepetésszerű hatást keltő hely. Hellbrunn világhírű mind pompás reneszánsz épületéről, mind pedig rejtett fúvókákkal ellátott trükkös szökőkútjairól, amelyek kicsiknek és nagyoknak egyaránt nagyszerű szórakozást nyújtanak.

Mirabell-kert

A Mirabell-kastély és a hozzá tartozó Mirabell-kert a virágpompával és a székesegyházra és a Hohensalzburgi várra nyíló tökéletes kilátással minden romantikust megnyer. A kastély márványterme az esküvői ceremóniák kedvelt helyszíne.

A kertben 1715-ből származó márványtörpéket láthatunk. Ezek a figurák egy olasz ütős labdajáték tartozékai, egykor Salzburgban élt valós személyekről mintázták őket. A Zwerglgarten a maga nemében a legrégibb európai szoborparkok egyike.

Természet Háza

A Haus der Natur bejáratánál életnagyságú dinoszauruszok fogadnak minden vendéget. A Természet- és Technológiai Múzeum sokféle aspektust kínál, az űrutazás mérföldköveitől a változatos víz alatti világokig.

Állatkert

A város déli részén található Salzburgi Állatkert ideális kirándulási célpont az egész család számára, köszönhetően fajgazdag állatvilágának. Itt 14 hektár áll rendelkezésre, hogy a nagymacskák, medvék, kőbakok és sok más állat rászére.

Hegyek Salzburg körül

Salzburg négy heggyel büszkélkedik. A Mönchsberg, a Kapuzinerberg, a Nonnberg és a Rainberg főleg nyáron kellemes sétára invitálnak.

A város hegyei, például a Kapuzinerberg, ideálisak a túrázáshoz. Innen csodálatos kilátás nyílik a Salzach folyóra és a salzburgi erdőkre.

Mönchsberg

Három gyorslift visz föl Salzburg legszebb kilátóteraszára, egyben a Mönchsbergen álló Modern Múzeumhoz. A völgyállomás 425 méteres, a hegyi állomás 485 méteres magasságban van, az útvonal hossza 60 méter. A Mönchsberg sziklafalában található a Mönchsberg-felvonó bejárata.

Museum der Moderne a salzburgi Mönchsbergen található. Itt négy emeleten, stílusos környezetben mutatják be a nemzetközi művészeti kincseket.

Események

Júliusban és augusztusban a városban rendezik meg a világhírű Salzburgi Ünnepi Játékokat. Ez a klasszikus zene és az előadóművészet rajongóit vonzza a világ minden tájáról.

Salzburgi finomságok

Egy nap sok mozgással a friss levegőn serkenti az étvágyat. Élvezze a kiadós salzburgi specialitásokat, például a gombócokat, a sörben sült húst, a kolbászokat és a sajtgombócokat. A Kaiserschmarrn tökéletes kísérője a az ebédnek vagy a délutáni kávénak.

A komló, az árpa és a maláta rajongói a sörkocsmákban és sörkertekben élvezhetik a salzburgi sörfőzési kultúrát 11 sörfőzdével.

Infobox
részletes adatok

Ausztria

Salzburg

Ezt mindenképpen látnod kell!

Ha az előzőeket láttad és még van időd!

Ha több napot töltesz itt, ezekre is szánj időt!

Hírek az országból