2024. május 20., hétfő

Portofino

0 az 5-ből

Portofino, a festői szépségű, Genovától délkeletre fekvő halászfalu leginkább a kis kikötőjéről ismert, ahol a gazdagok és híresek hajói kötnek ki, valamint luxusbutikjairól és elegáns éttermeiről.

Portofinóban az 1950-es évek óta találkozik az olasz felső tízezer. Azonban a kevésbé tehetős nyaralókat is régóta elvarázsolja a város.

Az olasz statisztikai hivatal, az Istat adatai szerint Portofinóban mindössze mintegy 400 ember él. Bár a világ egyik legdrágább üdülőhelyének tartják, a város állítólag a főszezonban naponta akár 100 000 nyaralót is vonz. A mindössze két négyzetkilométeres területen ezért nagyon zsúfolt tud lenni. A sok turista miatt Portofinóban gyakorlatilag nincs parkolóhely a kívülről érkező látogatók számára, és a nem túl messze lévő nyilvános parkolókban való parkolás 5,50 euróba kerül – óránként! Az önkormányzat ezzel az árazással is próbálja valamelyest megfékezni a rohamot.

Portofinóról a legtöbb embernek a híres kikötője és a környező butikok, kávézók és éttermek jutnak eszébe. A híres Via Román és a központi piazzán rengeteg vásárlási és étkezési lehetőség van. Az árak a szokásos ügyfélkörhöz igazodnak, és ennek megfelelően magasak. A kis településnek azonban a nyilvánvaló látnivalókon túl is vannak olyan helyei, amelyeket érdemes megnézni, és amelyek látogatása jóval kevesebbe kerül.

Portofino látnivalói

Castello Brown

Portofino egyik leghíresebb látnivalója, amelyet érdemes meglátogatni, a Castello Brown. A történelmi erődítmény egy dombon trónol, és lenyűgöző kilátást nyújt a városra és a tengerpartra. Egy kis múzeum is található benne, amely a helyi történelemnek van szentelve.

Faro di Portofino

A Faro di Portofino nevű világítótorony egy másik figyelemre méltó látványosság a környéken. A Capo di Portofino hegyfokán áll, és nem látogatható, de hajókról könnyen megtekinthető.

Portofino Nemzeti Park

Ha hosszabb ideig maradsz, mindenképpen tervezz egy látogatást Portofino természeti parkjába. Ezen keresztül a part mentén (többek között a világítótorony mellett is) a szomszédos Camogliba túrázhatsz, és a halászfalu szépségében semmivel sem marad el Portofino mögött. Útközben elhalad a San Fruttuoso kolostoregyüttes mellett, ahol csodálatos fürdőzésre nyílik lehetőség.

San Martino templom

A San Martino templom egy domb tetején található. Onnan kilátás nyílik a kisvárosra és a Földközi-tengerre. A templomot Tours-i Szent Mártonnak szentelték, története pedig a 12. századig nyúlik vissza. Román-gótikus stílusban épült, belül vallásos művészettel és sok aranyozott részlettel díszített.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Liguria
Portofino

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók