2024. május 20., hétfő

Salzkammergut

0 az 5-ből

A Salzkammergut varázslatos vidéke 76 tavával és a Traun folyóval Ausztria legváltozatosabb és legérdekesebb régiói közé tartozik. A hegyek és tavak lenyűgöző birodalmát nyugatról a Fuschlsee, keletről az Almtal, északról az Attergau, délről pedig a Dachstein fejedelmi hegyvonulata határolja. A táj jelenlegi képét a jégkorszaki Dachstein gleccser alakította ki, amely visszahúzódása során tavak és lápok sokaságát hagyta maga mögött.

Salzkammergut Ausztria egyik legnépszerűbb üdülőrégiója. A hegyek és tavak varázslatos tája mágnesként hat, és Felső-Ausztria, Stájerország és Salzburg tartományokra terjed ki. A Hallstatt-Dachstein régió is ide tartozik, 1997 óta az UNESCO világörökség része, és több ezer éves múltra tekint vissza.

A terület egykor a Habsburgok kamarai birtoka volt, és a sótermelés hozta a pénzt. Ez magyarázza a „Salzkammergut” elnevezést.

Hall kelta eredetű, és sót jelent – és ez évezredek óta jellemzi a területet, és egykor fontosabb volt, mint az arany.

CSÁSZÁRI VILLA ÉS EGYÉB LÁTNIVALÓK

Bad Ischl-t még mindig gyakran „császárvárosként” emlegetik, ünnepli „a császár születésnapját”, és más tekintetben is meglehetősen császári, ami tovább növeli a város varázsát. Kihagyhatatlan: a császári villa megtekintése, amely Sophie főhercegnő nászajándéka volt a császári párnak. Hogyan kezdődött mindez? Sophie főhercegnő, aki sokáig nem lett terhes, Bad Ischlbe utazott , hogy a sósvízben fürödjön, a következő évben megszületett Ferenc József. A császár 82 nyarat töltött Bad Ischlben, innen intézte a birodalom ügyeit, és a fürdőváros lett a „titkos főváros”, ahol történelmet írtak.

Ahol a császár megszállt, ott volt az udvara is. Ennek következtében számos impozáns villa épült, a sétányon sétálgattak az emberek, és az udvari cukrász Zauner is itt telepedett le. A Zaunerstollen híres, a cukrászda egyik legfontosabb terméke, bár Ferenc József császár a Gugelhupfot kedvelte. Franz Lehár is elválaszthatatlanul kötődik Bad Ischlhez; ide járt nyári vakációra, és a Traun folyó partján volt egy villája, amely ma egy múzeumnak ad otthont. Az ő tiszteletére rendezik meg évente júliusban és augusztusban a Lehár Fesztivált Bad Ischlben (2024. július 6-tól augusztus 24-ig).

MÁGIKUS HELYEK

Bár Bad Ischl a főváros, érdemes körülnézni Gmundenben, amely a Traunsee északi partján fekszik. Itt is van egy Esplanade nevű tóparti sétány, egy fürdőpark, egy kastély (Seeschloss Ort, amelyet filmekben „Schloss Orth” néven használtak), kiállítások és természetesen kiváló konyha.

Gmundenben 1492 óta készítenek kézzel kerámiát. Minden egyes darab egyedi, és ez ma is így van. A „lángolás” kifejezés a felismerhető minta felvitelére utal a kerámiadarabokon. A gmundeni hagyományos kézművesség nem csak a történelemmel átszőtt, hanem világszerte elismert.

Infobox
részletes adatok

Ausztria

Salzkammergut

Ezt mindenképpen látnod kell!

Bad Ischl

Bad Ischlben igazi k.u.k hangulat fogadja a látogatókat, de azok sem csalódnak a városban, akiket a császári hangulat nem vonz. Túrázhatnak a gyönyörű alpesi környezetben, vagy a termálfürdőben pihenhetnek.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Ha az előzőeket láttad és még van időd!

Ha több napot töltesz itt, ezekre is szánj időt!

Hírek az országból