2024. május 20., hétfő

A római Pantheon

0 az 5-ből

A Pantheon, a római ókor egyik legjobb állapotban fennmaradt épülete a római városközpont közepén, nem messze a Piazza Navonától található. A Kr. e. 27 és 25 között épült, impozáns kupolával rendelkező épület Hadrianus császár idején készült el. Körülbelül 1700 évig a világ legnagyobb belső átmérőjű kupolája volt.

A 6. században szentelték fel templommá. Római katolikus templomként hivatalos olasz neve ma Santa Maria ad Martyres. A Pantheonban számos híresség, köztük Raffaello (1483-1520) festőművész és olasz királyok vannak eltemetve.

Jelenleg évente kilencmillió ember látogatja meg a Pantheont. Ezzel a hatalmas rotunda a kupolában lévő kilenc méter átmérőjű nyílással Róma egyik leglátogatottabb műemlékévé vált.

Augustus császár a születésnapján, szeptember 23-án mindig a Pantheon közepén mutatkozott meg a római népnek. Nem sokkal déli tizenkét óra után az őszi napéjegyenlőség napján a nap sugarai a Pantheon kupoláján levő nyíláson keresztül beragyogták az alakját.

A 11-12. századtól kezdve a Pantheon adott otthont a Dominica de Rosa nevű szertartásnak, amelynek során pünkösdkor rózsákat dobtak le a kupola tetejéről az épület belsejébe, ezzel szimbolizálva a Szentlélek visszatérését.

Manapság, pünkösd vasárnapján tűzoltók több ezer szirmot hullajtanak a kupolába, és igazán felemelő látvány, ahogy 43 méteres magasságból peregnek a szirmok a látogatók felé, leérkezvén pedig egybefüggő vörös szőnyeget alkotnak. Az esemény rendkívül kedvelt látványosságnak számít Rómában, ilyenkor már a Pantheon megnyitása előtt órákig állnak a látogatók sorba, igaz, egyszerre csak 800 ember fér be az épületbe.

A turistáknak 5 eurós belépődíjat kell fizetniük, a 25 év alatti látogatók 2 euróba kerül a belépés. A belépés ingyenes marad a római lakosok, az istentiszteleteken részt vevők és a 18 év alattiak számára.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lazio
Róma
Piazza della Rotonda

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

Circus Maximus

A Palatinus-dombon még ma is állnak az ókori Circus Maximus grandiózus romjai, ahol ókorban kocsihajtóversenyeket rendeztek.

Közeli látnivalók

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Circus Maximus

A Palatinus-dombon még ma is állnak az ókori Circus Maximus grandiózus romjai, ahol ókorban kocsihajtóversenyeket rendeztek.