2024. május 20., hétfő

Castel Gandolfo

0 az 5-ből

A Rómától 20 kilométerre található Castel Gandolfo pápai palotában töltötték a pápák 400 éve a nyarakat.

Ezzel a hagyománnyal Ferenc pápa szakított, 2016 októberében múzeumnak ajánlotta fel az Albanói-tó (Lago di Albano) partján található Castel Gandolfó-i nyári rezidenciáját.

Az 55 hektáros komplexumot a 17. század eleje óta a pápák nyári rezidenciaként használták. Két kastélyt és parkszerű területet, valamint mezőgazdasági területeket és épületeket foglal magában.

A látogatók betekintést nyerhetnek a pápák életének zárt világába, láthatják például azt az ágyat, ahol XII. Pius pápa és VI. Pál is meghalt, de ebben az ágyban lábadozott II. János Pál is az 1981-ben ellene elkövetett merénylet után. Megtekinthető a könyvtár és az iroda, ahol az egyházfők nyaranta vendégeiket fogadták.

Legutóbb XVI. Benedek töltött ott néhány nyári napot a lemondása utáni első években.

Ferenc pápa 2016-ban múzeummá alakíttatta át a pápai villákat, amelyek évente több ezer látogatót vonzanak.

Ferenc pápa a Castel Gandolfóban lévő pápai nyári rezidenciát ökológiai oktatási és mezőgazdasági központtá alakíttatta át.

Az ökológiai oktatás és mezőgazdaság központja a „Borgo Laudato Si” nevet kapta. Nevét Ferenc pápa 2015-ben kiadott, azonos című környezetvédelmi és szociális enciklikájáról kapta.

Az 55 hektáros pápai kertet a legszebb itáliai parkok között tartják számon. A területen gyümölcsös, olajfa ültetvény, zöldségkert és tehénfarm is található: ezek termékeit egyenesen a Vatikánba szállítják.

(Fotó: (c) wikipedia/Gugganij)

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lazio
Castel Gandolfo

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Közeli látnivalók

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Circus Maximus

A Palatinus-dombon még ma is állnak az ókori Circus Maximus grandiózus romjai, ahol ókorban kocsihajtóversenyeket rendeztek.