2024. május 20., hétfő

Garda-tó

0 az 5-ből

A Garda-tó alig 370 négyzetkilométerével nemcsak a legnagyobb az észak-olasz tavak közül, hanem egyben Olaszország legnagyobb tava is. Veronától északnyugatra, magas hegyek, olajfaligetek és szőlőültetvények között fekszik.

Lélegzetelállító szépségének különlegessége a tájképi sokszínűségében rejlik: északon a partot a Garda-hegység több mint 2000 méter magas hegyvonulata veszi körül, amely a legjobb feltételeket és kilátást kínálja a túrázóknak és a hegyi kerékpárosoknak. Dél felé, a Pó-síkság felé a part egyre síkabbá válik, és mediterrán báj veszi körül. A mediterrán ciprusok, agavék, pálmák és – különösen a nyugati parton – a citrom és a narancs mindenütt virágzik.

A tó körüli autóút a világ leghíresebb panorámaútjai közé tartozik. Salo és Riva del Garda közti szakaszon 33 alagút található! A Strada della Forra-t (SP 38) a „világ legszebb útjának” tartják. Winston Churchill a világ nyolcadik csodájának nevezte. A Forra di Tremosine szerpentines útról valóban egyedülálló kilátás nyílik a tóra. Az út volt az a hely, ahol a 2008-ban forgatott James Bond-saga egyik epizódja, a “Quantum csendje” forgatása is zajlott. Ebben az epizódban Daniel Craig teljes sebességgel szelte a Forra kanyarjait.

A Garda-tóról érdemes ellátogatni Veronába is. A világ leghíresebb szerelmeseinek otthona, Shakespeare Rómeó és Júlia című drámájának színhelye. A város központjában, a Via Cappellón található a Casa di Giuletta, a legendás erkéllyel, ahol állítólag Júlia várta Rómeót.

Íme, a hat legjobb nyaralóhely a Garda-tónál.

Malcesine

Malcesine talán az egyik legismertebb üdülőhely a Garda-tónál. A keleti parton, közvetlenül a Monte Baldo – a környék legmagasabb hegye – lábánál fekvő nyugodt városka évről évre számos turistát vonz. Ennek eredményeképpen nyaralók paradicsoma alakult ki itt éttermekkel, üzletekkel és szabadidős tevékenységekkel.

A város mindazonáltal megőrizte jellegzetes báját. Sétálhat a macskaköves utcákon a történelmi óvárosban, felfedezheti a kis kikötőt, vagy a városképet uraló Skaliger-kastélyt. A népszerű tengerparti üdülőhelytől délre az utazók számos fürdőhelyet és az érintetlen Val di Sogno félszigetet is megtalálják festői öblével, ahol a kutyákat is szívesen látják.

A város legnépszerűbb strandjai közé tartozik a Spiaggia Campagnola, a Spiaggia di Paina és a Navene strand.

Azok az utazók, akik a tengerparti nyaralásuk során szeretnének a magasba jutni, Malcesine-ből felszállhatnak a felvonóval 1760 méter magasra, a Tratto Spino – a Monte Baldo egyik csúcsára. Onnan túrázni és kerékpározni lehet a hegyvidéki tájban, vagy gyönyörködni a tóra nyíló kilátásban.

Sirmione

Egy félsziget, amely mintegy négy kilométerre nyúlik ki a Garda-tóba – ez a népszerű üdülőhely, Sirmione. A színes kisváros varázslatos óvárosával, számos étteremmel és üzlettel a tó legélénkebb helyének számít. A látogatók a vízről is megcsodálhatják a város egyik nevezetességét: a gyönyörű fehér várkastélyt.

Ha érdekli a történelem, érdemes ellátogatni a „Catullus barlangjaihoz” is. A római kori villa romjai közvetlenül a Garda-tó partján találhatók. A félsziget közvetlen közelében egy igazi egészségügyi oázis is található: a kénes Boiola gyógyforrás. A népszerű fürdővárosban ma már két termálfürdő is kapcsolódik hozzá.

A város legszebb strandja közvetlenül a barlangok alatt található: a Lido delle Bionde. Itt napozóágyak, hűsítő strandbár és különféle vízi sportok várják a vendégeket. Sirmione további népszerű strandjai közé tartozik a Lido Brema, a Porto Galeazzi és a Spiaggia Grotte di Catullo.

Lazise

Lazise történelmi üdülőhelye a Garda-tó délkeleti partján található. A kis sikátorokkal és érdekes üzletekkel rendelkező, autómentes óváros mellett a nyüzsgő tóparti sétány is népszerű célpontja az üdülőhelynek.

A város szélén a kultúra iránt érdeklődő turisták a hattornyú Scaliger-kastélyt, valamint a népszerű Gardaland és Canevaworld vidámparkokat is megtalálják. Lazise környéke igazi paradicsom a tóparti nyaralók számára. Bármelyik irányba is utazunk, a tópart szinte minden sarkon idilli, érintetlen strandokat kínál.

Egyébként Lazise-ban kempingezés is lehetséges. A homokos strand egy része magánterület, és a kempinghez tartozik.

A wellness rajongói a közelben, Colá-ban egy 13 hektáros természetes gyógyfürdőt találnak két termálvízzel és forró forrásokkal, a Villa dei Cedri termálparkot.

Desenzano del Garda

Bár Desenzano alig 20 000 lakosával messze a Garda-tó legnagyobb városa, mégsem tartozik a régió turisztikai fellegvárai közé. A nyüzsgő városka azonban mindenképpen alkalmas egy tóparti kirándulásra vagy egy városlátogatásra. Kiemelt látnivalói közé tartozik a változatos sétány, a lenyűgöző kikötő és a pezsgő éjszakai élet.

A Garda-tó déli partján fekvő legnagyobb város a környék gazdasági központja, és számos vásárlási lehetőséget kínál.

Ha a kultúra iránt érdeklődik, érdemes felkeresni a Villa Romanát. A késő antik villában még mindig jól megőrzött padlómozaikokat láthat a rómaiak életéből vett mindennapi jelenetekkel.

A szomszédos, hat kilométerre fekvő Lonato városában a nyaralók az egész Garda-tó egyik legnépszerűbb strandját is megtalálják: a Coco Beachet. A pálmafákkal díszített fehér strandra, ahol számos étterem és strandbár található, különösen a fiatalabb fürdőzők özönlenek. Porto di Rivoltella és La Zattera további népszerű strandok Desenzanóban.

Garda

Egy zöld öböl közepén, olajfákkal és ciprusokkal körülvéve fekszik Garda népszerű üdülőhelye. A tónak a XII. században adta nevét a kis, természetes település. Ma a nyaralók kedvelt célpontja. Garda számos palotának és a római korból származó romoknak ad otthont.

Az utazók szívesen sétálnak a tóparti sétányon, lakomáznak a számos étterem vagy kávézó egyikében, vagy felfedezik a történelmi, jellegzetesen olasz óváros központját. Azok a turisták, akiknek Garda túlságosan zsúfolt, kirándulhatnak a szomszédos Costermano városába. Ez a tó dombos hátországában található, és mindenekelőtt két dolgot kínál: a természetet és a nyugalmat.

A fürdőző nyaralóknak viszont mindenképpen érdemes megnézniük a gardai strandokat. A legjobbak a Baia delle Sirene, a Spiaggia del Corno és a Cavalla strand.

Salò

Kicsi, de hatalmas – ez valószínűleg igaz Salò kisvárosára a Garda-tónál. A tótól dél-nyugatra fekvő, az olasz felső tízezer hotspotjaként ismert üdülőhely óvárosában számos olasz tervező kis elegáns butikja, valamint egy festői tóparti sétány várja a látogatókat.

A kultúra iránt érdeklődőknek érdemes felkeresniük az impozáns Duomo di Santa Maria Annunziata dómot. A katedrálist a Garda-tó legszebb templomának tartják.

A kisváros varázsa ellenére főként olasz nyaralókkal találkozhat itt. Ők inkább a város kiterjedt kavicsos strandján tombolnak, vagy az óváros üzleteiben sétálgatnak. A fő strandon kívül Salò közelében két másik népszerű tóparti üdülőhely is található: a Riva Granda strand és a Spiaggia Rimbalzello.

Riva del Garda

A Garda-tó második legnagyobb városa Riva del Garda. Az északi parton fekvő bájos városka számtalan vásárlási lehetőséget kínál, a szűk utcácskákban kis butikok, antikváriumok és csemegeboltok sorakoznak. Havonta kétszer, szerdánként nagy piacot tartanak az óvárosban.

Érdemes megnézni a Torre Apponale-t. A több mint 30 méter magas óratorony az óváros közepén, a régi kikötő közelében, egy piactéren áll, ahol számos kávézó és étterem található. A 13. századi torony a tervek szerint 2023 tavaszán nyitja meg újra kapuit. 160 lépcsőfok leküzdése után gyönyörű kilátás nyílik a város háztetőire és a tóra.

A kikötőnél lévő La Rocca középkori várerődöt is érdemes megnézni. Ma a városi múzeumnak ad otthont. Riva del Gardából mintegy fél óra juthatunk fel a velencei bástya tornyára, amely a várost és a tópartot uralja. 2020 nyara óta egy új panorámaliftnek köszönhetően körülbelül két perc alatt fel lehet feljutni az erődbe, ahonnan kilátás nyílik a trentinói partra.

A Varone-vízesés a Riva város fölötti hegyekben található, körülbelül három kilométerre Tenno irányába. Az alsó és felső kanyonon keresztül látogatható, amely lépcsőkön és gyaloghidakon keresztül könnyen megközelíthető. A felső kanyonhoz egy keskeny, meredek ösvényen és 115 lépcsőfokon keresztül, egy botanikus kert mentén juthatunk el. A víz a tetején mintegy 100 méter magasan látványosan lezuhan. A Cascata del Varone egész évben látogatható.

Limone sul Garda

Limone kis egykori halászfalu a Garda-tó meredek nyugati partján fekszik, és Riva felől autóval könnyen megközelíthető. Már a megközelítés a Strada Gardesana Occidentale úton is élmény: különböző alagutakon keresztül hol kilátással, hol kilátás nélkül az olívaültetvények és citromfás üvegházak mellett. A város elején és végén többszintes parkoló található, mivel az óváros teljesen autómentes.

A felújított és virágokkal díszített falu turisztikai mágnesként vonzza a turistákat. A látogatók azonban a város múzeumában továbbra is ingyenesen megtekinthetik, hogyan nézett ki Limone sul Garda egykor. A látnivalók közül kiemelkedik a Limonaia del Castel, egy felújított 18. századi citromos üvegház, amely áprilistól októberig látogatható. Nyáron koncerteket is tartanak itt.

A gyalogosok és a kerékpárosok számára Limone könnyen megközelíthető az úgynevezett Cyclopista – a tó fölé épített, látványos kerékpár- és túraútvonal, amely nagyrészt az úttesten kívül vezet. Jelenleg Limonétól mintegy két kilométerre, Riva del Garda felé húzódik. A tervek szerint a keleti parton Malcesine-ig meghosszabbítják.

Az új Cyclopistához vezető úton, az óváros északi végén található a San Rocco kis templom – érdemes megnézni reneszánsz freskóit és napóráját. Innen fentről, különösen nyáron, nyugodtan figyelheti a kompkikötő nyüzsgését, és remek fotókat készíthet a naplementében.

Gardone Riviéra

A Gardone Riviera nyugati partján számos pompás szálloda, például a Gran Hotel és egy kis vízparti sétány található. A városka azonban elsősorban Gabriele D’Annunzio olasz költő extravagáns, kilenc hektáros parkjáról ismert, amelyben mauzóleum, szabadtéri színház és villa található. A Vittoriale degli Italiani parkja kiterjedt, és arra hívja a látogatókat, hogy elidőzzenek és megcsodálják a számos vízesést és szobrot. Érdekes fotómotívum például a függő víziló vagy a kék ló az amfiteátrumnál, ahol nyáron zenei fesztiválokat rendeznek.

A szabadtéri színházból vagy a Vittoriale parkban lévő hadihajó fedélzetéről nagyon szép kilátás nyílik a tó közepén fekvő Isola del Gardára. A sziget magántulajdonban van, és áprilistól októberig csak előzetes bejelentkezés alapján, vezetett túra keretében látogatható. A hajóátkelés Gardone Riviera, Portese, Salò, Sirmione, Garda, Bardolino és Barbarano kikötőiből lehetséges.

D’Annunzio parkjához nagyon közel, a Heller-kertet is érdemes meglátogatni. André Heller osztrák művész botanikus kertje szinte meditatív, nyugodt oázis D’Annunzio sokkal ismertebb parkjához képest. Olyan neves művészek alkotásait és szobrait csodálhatjuk meg, mint Keith Haring és Auguste Rodin.

Peschiera

A Garda-tó déli partján fekvő Pesciera kisváros három lakott szigetből áll a Mincio folyó folyásán, és egy hatalmas erődkomplexum uralja. A mára meglehetősen leromlott állapotú erődítmény falain nyugodt sétát tehetünk, bár számos része katonai korlátozás alá eső terület. Fentről nézve Peschiera szigetszerű fekvése különösen jól látható.

A várost átszelő csatornákon kényelmes városnéző túrát tehet elektromos csónakkal. Többek között benyomást szerezhet az erődítmény méreteiről.

A kultúra iránt érdeklődőknek érdemes felkeresniük a Madonna del Frassino zarándoktemplomot, amely Peschierától mintegy három kilométerre található. Aki a sportos, az kerékpártúrát tehet a Mincio folyó mentén Vallegio sul Mincio idilli falujába. Ott mindenképpen érdemes meglátogatni a Parco Giardino Sigurtá nagy tájvédelmi parkot.

Bardolino

Bardolino nagyon népszerű az utazók körében a gyönyörű óvárosa miatt, és az azonos nevű boráról ismert, amelyet ezen a vidéken termesztenek. Kicsit a város fölött, a Zeni pincészet bormúzeumában megismerkedhetünk a szőlőműveléssel egészen a bor palackozásáig. Az olívaolaj története iránt érdeklődőknek érdemes felkeresniük a Cisano faluban található Dell’Olio d’Oliva Múzeumot.

Torri del Benaco

Ha a Garda-tó túlsó partjáról szeretne Torri del Benacóba utazni, akkor a Toscolano Maderno-ból induló autós komppal teheti meg, amely márciustól októberig minden nap rendszeresen közlekedik.

A fő látványosság a Castello Scaligero, amelyet az 1980-as években pazarul restaurálták. Ma látogatható múzeumnak és citromos üvegháznak ad otthont.

Érdemes egy rövid kitérőt tenni a Torri del Benaco feletti Albisano városrészbe is. A festői fekvésű temető mellett a falu kápolnája melletti árnyas padok hívogatnak elidőzni, és gyönyörködni a tóra nyíló gyönyörű kilátásban.

Nem messze innen található Punta San Vigilio népszerű öble. Jól megtömött pénztárcával itt a turistaáradattól távol, a drága szállodák egyikében szállhat meg. De akár csak egy fürdőzésre, sétára vagy „dolce far niente”-re is beugorhat. De remek egy teraszon a naplementében egy Aperol Spritz társaságában való pihenésre. Ha teheti, mindenképpen látogasson el ide motorcsónakkal.

Infobox
részletes adatok

Olaszország

Hasonló látnivalók

Zotter csokoládégyár

A csokoládégyárban bepillantást nyerhetünk a csokigyártás kulisszatitkaiba. A kóstolóexpedícióhoz magyar nyelvű Audio Guide áll a látogatók rendelkezésére.

Großglockner Hochalpenstraße

Ausztria legmagasabb csúcsa a Großglockner (3.797 m), a Großglockner Hochalpenstraße pedig Ausztria legszebb panorámaútja.

Ausztria leghosszabb szánkópályája

A világ leghosszabb szánkópályája 14 kilométer hosszú.

Közeli látnivalók