2024. május 20., hétfő

Padova

0 az 5-ből

A Padova Velencétől alig 30 perces utazás nagysebességű vonattal.

Az 1222-ben alapított, Olaszország második legrégebbi egyetemének otthont adó Padova megőrizte az egyetemi város élénk hangulatát, nyüzsgő terekkel és árkádos utcákkal, rengeteg kávézóval és bárral.

Basilica di Sant’Antonio: Szent Antal ereklyéje

Bár nem a város katedrálisa, a Szent Antal-bazilika Padova legtiszteletreméltóbb vallási helyszíne, mivel itt található Szent Antal, a város védőszentjének sírja. A zarándokhelyen mindig sokan tolonganak a Cappella del Santo körül, ahol a szentet eltemették.

A 13. században épült bazilikájával Padova a legjelentősebb zarándokhely Venetóban, és a világ minden részéből érkező zarándokok úticélja. Szent Antal a katolikus egyház legnépszerűbb szentje, a padovai bazilikát évente 4 millió hívő és zarándok keresi fel.

Az épület különböző stílusok keveréke, a román stílusútól a bizánci stíluson át a gótikáig. Az építkezés 1232-ben kezdődött, egy évvel Szent Antal halála után, és 1310-ben fejeződött be, de az épület a reneszánsz idején több átalakításon is átesett.

Belül számos figyelemre méltó síremlék és freskó található. Szent Antal ereklyéit a főoltár mögötti barokk kincstári kápolnában őrzik. Itt találhatóak a reneszánsz mester, Donatello csodálatos domborművei is. A Szent Szentség kápolnában található a híres reneszánsz condottiero Gattamelata sírja.

A Szent Antal kápolna, ahol a szent sírja található csodás reneszánsz alkotás, építése az 1500-as években kezdődött és még abban az évszázadban be is fejeződött. Díszítésén a kor legnagyobb szobrászai dolgoztak: a falakon kilenc Szent Antal életét és csodatevéseit megjelenítő márvány dombormű látható, mint például Szent Antal beöltöztetése, Szent Antal feltámaszt halálából egy ifjút, Egy vízbefúlt leány életre keltése, vagy A levágott, majd visszaforrasztott láb csodája. Középen áll Szent Antal oltár-sírja, Tiziano Aspetti munkája 1594-ből.

Szent Antal testének vizsgálata 750 évvel halála után, 1981-ben történt meg, II. János Pál pápa engedélyével. 1263 óta először elvégzett vizsgálatok tökéletes állapotban találták a Szent földi maradványait az azokat magába záró kis dobozban, amit a legrégebbi és durva kivitelezésű, eredetileg a Szent Antal koporsójául szolgáló ládában őriznek.

Az orvosi és történészi vizsgálatok eredményeképp megállapították: körülbelül 1.70 m magas, nem túl erős testalkatú, 40 év körüli férfi lehetett, nemes arcéle meglehetősen hosszú és keskeny, mélyen ülő szemekkel, hosszúkás kezek és keskeny ujjakkal. Rendkívüli esemény volt a Szent épségben lévő hangképző szerveinek megtalálása, ezzel kiegészül az 1263-as feltárás során előkerült a szent hibátlan épségű nyelve.

Szent Antal csontvázát tartalmazó, tölgyfa borítású kristálykoporsó 1981. március 1-én került a jelenlegi fülkesírba.

Az Ereklye Kápolnában a középső fülkében látható Giuliano da Firenze aranyműves csodálatos ereklyetartója 1436-ból, amely Szent Antal épségben lévő nyelvét őrzi, feljebb egy padovai művész munkája a Szent állkapcsának ereklyetartója 1350-ből. A kápolna őrzi Szent Antal csuháját és azt a koporsót, amelybe halálakor a holttestet belehelyezték.

Szent Antal körül a padovai ferencesek óriási üzletet építettek ki az elmúlt századok alatt. Nyolc nyelven adják ki a ,”Szent Antal üzenete” című kiadványt, amely 12 millió példányban eljut a világ 150 országába. Évente 150 ezer levelet írnak mindenfelől a szenthez. A Bazilikában képeslapok, könyvek, színes prospektusok kaphatók. Nem is beszélve a különböző kegytárgyakról és zsibárusi portékákról, amelyek mind a népszerű szent alakja köré fonódnak: kulcstartók, fülbevalók, nippek, kis műanyagbúra, amelyben Szent Antal a hóesésben prédikál.

A bazilika előtt áll Donatello csodálatos lovasszobra, amely Gattamelata velencei tábornokot ábrázolja. Az 1453-ban készült alkotás az első teljes méretű lovas bronzöntvény az ókor óta, amelyet a római Capitolium-dombon található Marcus Aurelius lovas szobor ihletett.

 Santa Giustina-bazilika: Lukács evangélista ereklyéje

A Lukács evangélista ereklyéje a hagyomány szerint Lukács evangélista csontváza. A koponya nélküli csontokat Padovában, a Santa Giustina-bazilikában őrzik. A VIII-IX. században szállították át Padovába, feltehetően a bizánci képrombolások miatt, Iulianus uralkodása idején. A csontváz 1177 óta pihen a padovai bazilikában. sírt 1562-ben nyitották fel, majd négyszáz év után, kutatás céljából 1998-ban. A vizsgálatok megerősítették, hogy valóban Lukács evangélista maradványai vannak a sírban.

Prato della Valle

A Prato della Valle Padova egyik nevezetessége, egy 90 000 négyzetméteres ellipszis alakú tér, a legnagyobb Olaszországban és az egyik legnagyobb Európában. A történelmi központ déli szélén található, és a helyiek kedvenc gyülekezőhelye, akik „il Prato” néven emlegetik.

A tér mindig is a város társadalmi és gazdasági életének egyik központja volt, ahol a római idők óta piacokat, vásárokat, fesztiválokat, előadásokat és versenyeket rendeztek, sőt Szent Antal is itt tartotta prédikációit.

A monumentális tér közepén a zöld terület a megrendelő podestáról Isola Memmia-nak neveztek el. Egy csatorna veszi körül, amelyet a múlt híres paduai alakjainak 78 szobra díszít.

Scrovegni-kápolna: Giotto freskói

Giotto freskóciklusát a Scrovegni-kápolnában a nyugati művészet egyik legfontosabb remekművének tartják.

A freskók, amelyeket Enrico Scrovegni jómódú paduai bankár az 1300-as évek elején rendelt meg a toszkán művésztől, Szűz Mária és Krisztus életét ábrázolják a korábbi és a kortárs művészettől eltérő módon. Az alakok már nem hosszúkásak vagy stilizáltak, mint a bizánci stílusban, természetes módon lógó ruhákat viselnek, háromdimenziósak – más szóval „valóságosnak” tűnnek. Giotto a perspektívát is alkalmazta, ami abban az időben nem volt általános.

Enrico Scrovegni Padova egyik leggazdagabb patríciusa volt. Apja, Rinaldo olyannyira ismert bankár, a kor fogalmai szerint uzsorás volt, hogy Dante is megemlékezett róla az Isteni színjátékban, a pokol hetedik körébe helyezve őt. Enrico elhatározását, a palotája melletti telken felépítendő magánkápolna megalkotását minden bizonnyal apja rossz hírének elhomályosítása, és az egyházi átok miatti vezeklése motiválta. Az egyik freskón maga, Enrico Scrovegni is látható, amint a kápolna makettjét kezében tartva, művét felajánlja Szűz Máriának.

A Scrovegni-kápolna a Piazza Eremitani téren található, rövid sétára a vasútállomástól. Az előzetes foglalás kötelező, és a Scrovegni-kápolna weboldalán lehet foglalni.

Scrovegni-kápolna freskói 2021-ben a Világörökség részévé váltak.

Palazzo del Bo és anatómiai színház

A Palazzo Bo történelmi épület, a Padovai Egyetem otthona. Nevét, a bót (magyarul ökröt) az egyik az egyetemhez csatolt épület korábbi vendégfogadó funkciójáról kapta. A vendégfogadó cégérében szerepelt az ökör.

Az egyetem mindig is Padova egyik legfontosabb épülete volt. A tanárai között Galileivel, Kopernikusszal és a világ első női filozófiai doktorával, Eleonora Lucrezia Cornaro Piscopiával büszkélkedő egyetem 1539 óta a Bo palotában kapott helyet, amelyet kizárólag 45 perces idegenvezetés keretében lehet meglátogatni.

A Padovai Egyetemet a bolognai egyetemről a nagyobb szabadságot kereső tanárok és diákok „elvándorlása” nyomán alapították.

Az épület a híres „Cortile Antico” (Régi udvar), egy kétszintes loggia köré épült, kettős oszlopsorral.

A Palazzo del Bo egyik legszembetűnőbb látványossága a nagyszámú címer, festmény és dombormű, amelyek az előcsarnokot, az árkádokat és számos tantermet, köztük az Aula Magnát díszítik.

A lenyűgöző Anatómiai Színház, a világ legrégebbi állandó anatómiai tanulmányokat szolgáló építménye 1594-ben épült, és még mindig tökéletes állapotban van. A boncasztalt hat kör alakú, faragott diófa doboz veszi körül. Az Anatómiai Színházban való megállás a vezetett látogatás részét képezi.

Janus Pannonius a 15. században 20 és 24 éves kora között tanult Padovában. Janus Pannonius helyet kapott az intézmény negyven híres külföldi diákját felsorakoztató Negyvenek Csarnokában, akárcsak egy másik magyar humanista, Zsámboki János (Johannes Sambucus) és Báthori István erdélyi fejedelem, lengyel király is.

Caffé Pedrocchi

Padova másik nevezetessége, a Caffé Pedrocchi azért olyan fontos a város és az ország történetében, mert az 1848-as Habsburg-monarchia elleni lázadások idején a hazafiak egyik fő gyülekezőhelye volt. 1848. február 8-án egy egyetemi hallgató megsebesítése a kávézóban vezetett az első felkelésekhez, amelyek később az olasz Risorgimento részét képezték.

A Caffé Pedrocchi 1841-es megnyitása óta az értelmiségiek, művészek és írók kedvelt törzshelye is volt. A 18. és a 19. század között a kávéfogyasztás elterjedt Olaszországban, és az emberek a kávéházakban kezdtek gyülekezni, nem pedig a polgárság nappalijainak magántermeiben. Padovában a diákok, professzorok és üzletemberek jelenléte ösztönözte a kávéházak mint társasági helyek fejlődését.

Padovai Botanikus Kert

A padovai botanikus kert a világ legrégebbi botanikus kertje, amelyet 1545-ben a Velencei Köztársaság hozott létre.

Ez a világ legrégebbi akadémiai botanikus kertje, amely még mindig az eredeti helyén van, és megőrizte eredeti elrendezését – a világot szimbolizáló kör alakú, amelyet egy vízgyűrű vesz körül.

A padovai botanikus kertet a természetes gyógymódokat előállító gyógynövények, az úgynevezett „egyszerű növények” (Orto dei semplici) termesztésének szentelték, és arra is hivatott volt, hogy segítsen a diákoknak megkülönböztetni a valódi gyógynövényeket a hamisaktól. „A botanikus kertek a történelem során fontos szerepet játszottak nemcsak az eszmék és koncepciók, hanem a növények és a tudás kommunikációjában és cseréjében is” – írja az Unesco, amely 1997-ben a világörökség részévé tette Padova botanikus kertjét.

Padova botanikus kertje különösen az orvostudomány és a botanikai tudományok történetében játszott alapvető szerepet, és a reneszánsz kertek építészeti stílusának is jelentős példája.

A Padovai Egyetemhez tartozó kert különleges gyűjteményeiről és történelmi kialakításáról is ismert. Két fontos gyűjteménynek ad otthont: a könyvtárnak, amely több mint 50 000 történelmi kötetet és bibliográfiai jelentőségű kéziratot tartalmaz, valamint a herbáriumnak, amely a második legkiterjedtebb Olaszországban.

A kertben hagyományosan különösen ritka növényeket is gyűjtöttek és termesztettek. Jelenleg több mint 6000 faj található, rendszerezett, használati és ökológiai-környezeti szempontok szerint rendezve, valamint tematikus gyűjteményekben.

„A padovai botanikus kert kivételes a kísérletezés, az oktatás és a gyűjtés szempontjából magas tudományos értéke, valamint elrendezése és építészete miatt” – írja az Unesco. „Herbáriuma és könyvtára továbbra is a világ legjelentősebbjei közé tartozik. Nagymértékben hozzájárult számos modern tudományág, nevezetesen a botanika, az orvostudomány, az ökológia és a gyógyszerészet fejlődéséhez.”

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Veneto
Padova

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók

Chioggia

A velencei lagúna legdélibb pontján fekvő halászkikötőt, Chioggiát gyakran nevezik Velence kistestvérének.