2024. május 20., hétfő

Bergamo

0 az 5-ből

Bergamo, Milánótól 40 km-re északkeletre rengeteg látnivalót kínál, akár egy napra, akár hosszabb időre maradsz, hogy felfedezd a környéket.

Bergamo két részből áll: Città Alta, a domb tetején fekvő régi, fallal körülvett város, és a modern rész a közvetlenül alatta elterülő síkságon. Ha csak egy napod van, maradj a felső résznél, ahová siklóvasúttal érdemes eljutni, mert így látványosabb a bejárás az óvárosba.

A siklóvasút 120 éve köti össze Bergamo modern központját a középkori szívvel, átkelve az ősi velencei falakon, amelyek megvédték a várost az ellenséges támadásoktól, és csodálatos kilátást nyújtva útközben.

Kezd látogatást a tökéletesen megmaradt velencei falak körbesétálásával (ingyen!), hogy megcsodálhasd a hatalmas panorámát, amely a Città Bassa-tól az alatta elterülő lombard síkságig, tiszta időben egészen Milánóig és az Appennini-hegységig terjed. Az 1561-től kezdődően a Velencei Köztársaság által épített, az UNESCO által jegyzett falakra valójában soha nem volt szükség, mivel a várost megkímélték az ostromoktól. A falak 14 bástyából, két emelvényből, 100 ágyúnyílásból, két puskaporos hordóból, négy kapuból, valamint egy átjárókból és alagutakból álló bonyolult földalatti világból állnak. A falak építéséhez több mint 250 épületet romboltak le; ezek egy része vallási épület volt, ezért a munkálatok során nyolc kiátkozás történt.

A Piazza Vecchia a város ősi magja. A térre több, harmonikusan elrendezett ókori palota néz, köztük a 12. századi Palazzo della Ragione, amely a középkorban Bergamo közigazgatási székhelye volt. A palota homlokzatán Szent Márk oroszlánja látható, amely a velencei uralom hosszú időszakáról tanúskodik.

230 lépcsőfok (vagy lift) vezet az 53 méter magas Polgári toronyba, a Campanone-ba, amely Lombardia legnagyobb harangjának ad otthont. A panoráma pazar! Feltétlenül térj vissza este 10 óra előtt, a velencei uralom óta minden este 10 órakor a harang 100-szor megkondul. A középkorban ez figyelmeztette a polgárokat a kapuk bezárására és a kijárási tilalom kezdetére.

A tér túloldalán áll a Palazzo Nuovo, impozáns fehér márványhomlokzatával. Ma Olaszország egyik legjelentősebb könyvtárának, az Angelo Mai Könyvtárnak a székhelye, amely értékes inkunábulák, 16. századi nyomtatványok, kéziratok és más értékes könyvek értékes gyűjteményével rendelkezik. A Tassiana-terembem megtekinthető Vincenzo Maria Coronelli, a Velencei Köztársaság kozmográfusának csodálatos földgömbjei. Ezek az 1600-as évek végéről származnak, közel 3,5 méteres kerülettel rendelkeznek, és 50 illusztrált lapból készültek.

A tér közepén áll a Contarini-kút, amelyet Alvise Contarini podestà adományozott Bergamónak, aki Velence nevében igazgatta a várost. Amikor építették, a házi használatra szolgáló víztartalékként szolgált. Medencéje körül vízzel teli szfinxek, kígyók és oroszlánok szobrai állnak, amelyek a La Serenissima jelképei.

A város monumentális szíve a Piazza Duomo, a székesegyházzal, a Santa Maria Maggiore bazilikával, a Colleoni-kápolnával és a Keresztelőkápolnával.

Próbáld ki a szerencsét hozó rítust, amelyet a helyi nonne állítólag ajánlott: ez pedig a „Colleoni golyóinak megérintése”. A legenda szerint a Colleoni-kápolna kapuján látható címerben látható három fényes szimbólum Bartolomeo Colleoni heréi. És azt mondják, hogy ha megdörzsöljük őket, az szerencsét hoz. A Colleoni-kápolnát Bartolomeo Colleoni, a Bergamo közelében született rettenthetetlen condottiero, a Velencei Köztársaság főkapitánya sírjának elhelyezésére építették. Bergamo egyik legimpozánsabb épülete. Vörös és fehér márvánnyal díszített homlokzata az olasz reneszánsz mesterműve; belső tere ugyanilyen lenyűgöző, számos műalkotással, köztük Colleoni lovas szobrával és teljesen márványba ágyazott szarkofágokkal.

Nem kevésbé érdekes a Santa Maria Maggiore-bazilika, amelynek szigorú román stílusú külső megjelenése ellentétben áll a belső barokk pompával (amely egy 17. századi beavatkozás eredménye – az eredeti templomot 1137-ben emelték). Az impozáns bazilikát, Bergamo lakosságának legkedveltebb templomát Szűz Máriának tett fogadalomból építették, miután a polgárok a védelmét kérték, amikor egy szörnyű pestisjárvány söpört végig Észak-Itálián. A bazilikának nincs központi bejárata, mivel a homlokzat a szomszédos épülettel egy falat alkotott, így a templom négy bejárata az oldalakon található.

A történelmi utcákon bolyongva rejtett középkori sarkokra, freskós homlokzatokra, szökőkutakra és árkádos folyosókra bukkanhatunk.

A Via Corsarola út mentén található számos történelmi üzletben való böngészéssel; itt, a Città Alta főutcáján nem nemzetközi üzletláncokat találunk, hanem inkább kézműves műhelyeket és független boltokat, ahol ruhákat, kiegészítőket és ajándéktárgyakat vásárolhatunk. Ezután csak sétáljon a történelmi központ utcáin, hogy rejtett középkori sarkokra, freskós homlokzatokra, szökőkutakra és árkádos folyosókra bukkanjon.

Bergamói finomságok

A hagyományos casoncelli, egy friss, félhold alakú ravioli, amelyet száraz kenyérrel, Grana Padano sajttal, húsokkal, amarettivel, körtével és fűszernövényekkel töltenek, és olvasztott vajjal, szalonnával, fokhagymával, zsályával és reszelt sajttal tálalnak.

Tudtad, hogy a stracciatella fagyit Bergamóban találták fel? Az olasz gyerekek kedvence, ez a panna (krém) étcsokoládé darabkákkal, 1961-ben a La Marianna étteremben született, ezért látogass el ebbe a történelmi fagylaltozóba, hogy megtudd, hogyan jöttek rá az ötletre.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lombardia
Bergamo

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók

Milánói dóm

A milánói dóm római Szent Péter-bazilika után Olaszország második legnagyobb temploma.

Santa Maria delle Grazie

Santa Maria delle Grazie-templom és -kolostor legfőbb nevezetessége, hogy itt látható Leonardo da Vinci Az Utolsó vacsora c. freskója.

Sforza-kastély, Milánó

A Castello Sforzesco Milánó egyik legjelentősebb építészeti alkotása. A 15. századi kastély egykor a milánói hercegek rezidenciája volt, ma múzeumoknak ad helyet.