2024. május 20., hétfő

Bad Ischl

0 az 5-ből

Bad Ischl egyesek számára a császári nyári üdülőhely és a finom Zaunerstollen az egykori k.u.k udvari cukrásztól. Másoknak a környező hegyek jutnak eszébe a csodálatos kilátással. Aztán ott vannak a salzkammerguti termálfürdők, a történelmi villák és a csodálatos építészet.

Császári villába és a Márványpalota

Ausztria utolsó császára, I. Ferenc József császár és felesége, Erzsébet (Sisi) szerette Bad Ischl-t. A császári pár itt jegyezte el magát, és a császár édesanyja, Zsófia az ifjú párnak nászajándékba adta a császári villát. A nyári hónapokat szívesen töltötték Bad Ischlben.

Ma a császári villa azon szobái látogathatók, ahol a császári pár annak idején megszállt. A császári villa mellett a császári parkban található a Marmorschlössl, egy Tudor stílusú márvány teaház is. A császári pár itt szokott reggelizni, és Sisi is szeretett ide visszavonulni. Ma a teaházban a Habsburg-házról, az udvari kultúráról, a nyári elvonulásokról és sok más témáról szóló kiállítások láthatók.

Zauner Cukrászda

Az édesszájúaknak kötelező meglátogatniuk a Zauner cukrászdát, ahol nagy múltra tekint vissza a Zaunerstollen, az Ischler Krapferl, a Kaisergugelhupf, a Zauner Kipferl és a Kaisertorte finom édességek készítése. Az 1832-ben alapított cukrászda mellé Viktor Zauner 1927-ben nyitotta meg a „Café Esplanade Zauner” kávézót közvetlenül a Traun folyó partján, amely még ma is létezik. Philipp Zauner a 7. generációban vezeti a családi vállalkozást. Mint egykori k.u.k. Egykori császári és királyi udvari cukrászként és udvari szállítójaként a vállalat legfőbb prioritása a hagyományok ápolása, a beváltak megőrzése, ugyanakkor nyitottság a modernitás felé.

A Pfarrgasse-ban található zászlóshajó üzlet és az Esplanade-on található Grand Café egyaránt nosztalgikus finomságok kóstolására invitál.

Siriuskogl

A Siriuskogl egy csodálatos kilátópont Bad Ischlben, és egy 20 perces túrával érhető el. A csúcson egy 1885-ben épült, fából készült kilátótorony, a „Kaiser Franz Josefs Warte” áll.

Közvetlenül mellette található Christoph „Krauli” Held étterme. Kreativitása és szenvedélye a friss, autentikus és mindenekelőtt kozmopolita konyha iránt szinte ragályos. Krauli védjegye az egyszerű, szokatlan, de mindenekelőtt elkötelezett főzési mód. Szakmai és magánéletében konyhai lázadóként, szeretetteljes makacs emberként és látnokként ismert. Krauli számos német nyelvű televíziós műsorból ismert.

Gondolázás a Katrinon

Be a gondolába és fel a Katrinra! A nosztalgia rajongók szíve megdobban, amint felszállnak a bájos és szeretettel megtervezett és 1959 óta üzemelő gondolák egyikére. 15 perces utazás után máris elérik a Katrin Alm hegyi állomást.

A csúcson jól kiépített túraútvonal-hálózat várja a látogatókat: a lenyűgöző kilátópontoktól a Katrin és a Rosskopf csúcskeresztjéig. A Katrin csúcsán egy via ferrata (B/C nehézségi szint) is található, amely a csúcskeresztnél ér véget. A túra után, vagy csak a napfényt élvezve, számos hütte áll rendelkezésre, ahol megállhat egy hangulatos pihenőre.

Télen a Katrin Alm a sítúrázók és a hótalpasok kedvelt célpontja.

Töltsön egy napot a termálfürdőben

A festői Salzkammergutban fekvő Bad Ischl termálfürdője birodalmi hely a kikapcsolódásra és a test, az elme és a lélek felfrissítésére a nyugtató wellnesskezelésekkel. Erősítse védekezőképességét a Relaxium szaunavilágában, mártózzon meg a sós vizes medencében, vagy ússzon egy kört a szabadtéri folyóban. A vendégek wellness- és szépségkezelések széles választékából is választhatnak.

A termálfürdőn kívül Bad Ischl számos szabadidős tevékenységet is kínál, többek között futóutakat, nordic walking útvonalakat és a Salzkammergut Golfközpontot.

Trinkhalle

Ha Bad Ischlben sétálgat, egy épület mellett biztosan elhalad – a „Trinkhalle”. A Trinkhalle története 1829-ig nyúlik vissza, amikor „Wirerbad” néven épült – nevét Dr. Franz Wirerről, az Ischl-i fürdő alapítójáról és a császári család személyes orvosáról kapta. Franz Xaver Lössl bécsi építész a „Soolenbadhaus”-t görög templom stílusában tervezte.

Az évek során bővítették, de a központi főbejárat és az oszlopok megmaradtak. Eredetileg ivókúrák sétálótermeként használták, a belső tér később a fürdőzene színpadaként is szolgált. Ma a Trinkhalle a vendégek első számú célállomása.

Kongresszusi és színházi épület

Ez a pompás épület, az egykori Kurhaus 1875-ben épült, hogy koncerteknek és báloknak adjon helyet I. Ferenc József és Erzsébet császári pár vendégei számára. 1965-ben egy pusztító tűzvész nagyrészt elpusztította az épületet; csak a színházterem menekült meg a lángoktól.

A színházat csaknem ugyanúgy újjáépítették. 1997-ben teljesen felújították, és átkeresztelték „Kongress & Theaterhaus”-ra. Ma bálok, kulturális rendezvények és a híres Bad Ischl-i Lehár Fesztivál különböző előadásai zajlanak itt.

Lehár-villa

A Bad Ischl-i Lehár-villa a híres zeneszerző, Franz Lehár (1870-1948) nyári rezidenciája volt. Franz Lehár 1912-ben vásárolta meg a villát, és haláláig szinte minden évben ott élt a nyári hónapokban. Lehár szívesen vonult vissza a Traun folyó partján álló villájának magányába. Itt merített erőt és ihletet műveihez. Olyan nagyszerű operetteket alkotott, mint „A víg özvegy”, „A luxemburgi gróf”, „Paganini”, „A cárevics” és „A mosoly országa”.

A lenyűgöző, eredetileg megőrzött villa ma múzeumként működik, és lenyűgöző látványossága a régiónak, de jelenleg felújítás alatt áll. Franz Lehár tiszteletére minden évben megrendezik Bad Ischlben a Lehár Fesztivált – Ausztria legnagyobb operettfesztiválját.

Bad Ischl város múzeuma

Bad Ischl város múzeuma egy történelmi épületben található, amely egykor a Seeauer sógyároscsalád, majd a Hotel Austria tulajdona volt. Itt ünnepelte eljegyzését az ifjú Ferenc József császár és Erzsébet bajor hercegnő is.

Ma a múzeum Bad Ischl fejlődését mutatja be, különös tekintettel a sógyártás jelentőségére, valamint a fürdővárossá és császári nyári rezidenciává válására. A kiállítási tárgyak között szerepelnek Ferenc József császár egyenruhái és tárgyi emlékei, vadászpuskák és festmények. A népi kultúrát többek között az eredeti berendezésű parasztszalonok, valamint az olyan évszázados szokásokról tanúskodó tárgyak képviselik, mint a Glöcklerlauf vagy a farsang. A múzeum egy része Hans Sarsteiner kelet-ázsiai gyűjteményének ad otthont. A túra a századfordulós Ischl témájával zárul.

Infobox
részletes adatok

Ausztria
Oberösterreich
Bad Ischl

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.