2024. május 20., hétfő

San Andrea della Valle

0 az 5-ből

A San Andrea della Valle egy nagyszabású barokk templom, amelynek a kupolája a második legnagyobb egész Rómában a Szent Péter bazilika után.

A templom építését 1591-ben kezdték meg. Az évek során több építész is dolgozott rajta: csak a kupolát ketten tervezték, Lanfranco és Domenichino. A két építész ugyanahhoz a műhelyhez tartozott, és akkora volt a vetélkedés köztük, hogy Domenichino megvádolta Lanfrancót, hogy lelökte őt az emelvényről. Cserébe Lanfranco azzal vádolta Domenichinót, hogy lemásolta őt. Végül Lanfranco jött ki rosszabbul a vitából, mert menekülnie kellett Rómából, és végül Nápolyban kötött ki.

A kupola festményeit Lanfranco készítette, ez a barokk illuzionizmus első példánya. Annyira jól sikerült, hogy ezután évszázadokig másolták a világ minden táján.

A homlokzat tervezésekor egy másik építész, Carlo Rainaldi annyira elégedetlen volt az arányaival, hogy a tetejére elhelyeztetett egy darab hatalmas kőangyalt, amelynek hatalmas szárnya – a római szóbeszéd szerint – a homlokzat megtámasztására szolgál. Eredetileg két angyalt is tervezett, csakhogy miután elkészült az első, annyian kritizálták a szobrászt, Ercole Ferrarit, hogy az megsértődött, és nem készítette el a másodikat. A legenda szerint a kritikusok között volt VI. (Chigi) Sándor pápa, akinek Ferrari csak annyit válaszolt:

“Ha akar egy második angyalt is, csinálja meg ő maga!”

A templom mellett állt a Piccolimini család palotája. Ebből az okból, amikor felújították a Szent Péter bazilikát, a két Piccolimini pápa, II. és III. Piusz síremlékét áthozták ide. Eközben derült ki, hogy a két holttest eltűnt, így csak a mesterműnek számító síremléküket és üres koporsójukat lehet megcsodálni a Sant’Andreában. II. Piusz volt az a pápa, aki nagy erőkkel próbálta megakadályozni a törökök magyarországi terjeszkedését, és Hunyadi Jánost is nagyra becsülte. III. Piusz kevésbé volt jelentős, uralma mindössze 26 napig tartott.

Az egyik kápolnát, a Barberinit a köznyelvben csak Tosca kápolnájának nevezik; itt játszódik ugyanis Puccini Tosca című operájának első felvonása.

Az oltárképeket Domenichino alkotta, amelyeket Stendhal is nagyra becsült.

Belépés: Ingyenes

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lazio
Róma
San Andrea della Valle

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Közeli látnivalók

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.