2024. május 20., hétfő

Spanyol lépcső

0 az 5-ből

A római Spanyol lépcső a világ minden tájáról vonzza a turistákat, olaszul a Trinita dei Monti névre hallgat a tetején álló templom után.

Az 1723 és 1726 között Francesco De Sanctis római építész által emelt a 135 fokból álló lépcső Róma egyik legelegánsabb terét, a Piazza di Spagnát köti össze a magaslat tetején álló Trinitá dei Monti templommal. A lépcsőt 1725-ben XIII. Benedek pápa avatta fel az akkori szentév alkalmából.

A lépcsőt egy Étienne Gueffier nevű francia diplomata rendelte meg, és Francesco de Sanctis és Alessandro Specchi olasz építészek építették 1723 és 1725 között. A templom építését francia pénzből finanszírozták. Tekintettel arra, hogy az építés mögött francia hatás áll, miért nevezik spanyol lépcsőnek? Csupán azért, mert a 17. században a spanyol követség költözött a térre.

A tér közepén, a lépcsővel szemben található a „Barcaccia”, ami annyit tesz: „csúnya csónak”, és Róma egyik legszebb barokk szökőkútja. A szökőkutat Gian Lorenzo Bernini és apja 1627-ben építtette VIII. Orbán pápa megbízásából, és nevét a jellegzetes süllyedő bárka formájáról kapta. A művet a Tiberis folyó 1598-as áradása ihlette, amely a csónakokat éppen a szökőkút jelenlegi helyére sodorta. Valójában zseniális módon az út szintje alá tervezték, mintha félig elsüllyedt volna.

A lépcsőtől jobbra található a Casina Rossa (kis piros ház), ahol John Keats angol költő élt és halt meg 1821-ben. A 20. század eleje óta itt található a Keats-Shelley Emlékház, amelynek könyvtárában az angol romantika egyik legteljesebb műgyűjteménye található.

Ha megmásztad a híres lépcsőt, és belépsz a templomba, mindenképpen nézz fel, mert a belső kápolnákban a freskók Daniele di Volterra munkái, ugyanazé a művészé, akit IV. Pius pápa felkért, hogy fedje el az Utolsó ítélet meztelenségét a Sixtus-kápolnában.

A templomból kilépve, tehát a lépcső tetején a Sallusti obeliszkről az Örök Város egyik legszebb panorámája tárul elénk. Nevét Sallust római történetíróról kapta, mivel egykor az ő kertjében állították fel, és úgy tervezték, hogy a híres egyiptomi monolitokat utánozza feliratokkal és hieroglifákkal.

Európa leghosszabb és legszélesebb lépcsőjén 1951 óta ünneplik a tavasz érkezését, a barokk művészet legjellemzőbb virágával, azáleákkal díszítik a lépcsőfokokat. A növényeket Róma faiskoláiban termesztik S. Sisto-ban, ahol az azálea virágzik körülbelül egy évszázada. A virágzás megszűntével a növények visszakerülnek a városi faiskolákba jövő tavaszig.

A Piazza Mignanelli téren, a Spanyol lépcsőtől néhány méterre áll a Szeplőtelen Fogantatásnak szentelt oszlop, amelyet 1857. december 8-án avattak fel. Minden év december 8-án a pápa és az egész város tiszteleg Szűz Mária előtt, gyönyörű virágokkal díszítve a szökőkutat.

A Spanyol lépcső imázsa és ábrázolása a divatmárkák számára olyan fontos, hogy ez számos vállalatot, például a Bulgarit arra késztetett, hogy 2016-ban 1,5 millió eurós restaurálási tervet finanszírozzon a pompa fenntartása érdekében. Az első Bulgari-ékszerboltot az örmény származású Sotirio Bulgari (eredeti nevén Sotirios Voulgaris) 1884-ben nyitotta meg a római Sistina utcában a Spanyol lépcső tetején.

A Spanyol lépcső előtt található az elegáns Via Condotti, amely a térről indul és a Largo Goldoni-ig tart. A Via Condotti a nevét azokról a csövekről kapta, amelyek a Pantheon közelében lévő Agrippa meleg forrásokhoz vezették a vizet. Itt találod az olasz felső kategóriás márkák üzleteit, például a Gucci, Armani, Versace és sok más cég boltjait.

Bár sokan a Spanyol lépcsőt a hosszú séták után pihenőhelynek is tekintik, a 2019-ben egy új szabályozás értelmében tilos a lépcsőn ülni. A lépcsőn ülők, fekvők vagy a lépcsőt beszennyező személyek büntetése 400 euróig terjed, a lépcsőt pedig városi rendőrök őrzik, hogy megakadályozzák, hogy bárki is megszegje a rendeletet.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lazio
Róma
Spanyol lépcső

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.