2024. május 20., hétfő

Insula del’Ara Coeli

0 az 5-ből

Róma már az ókorban is hatalmas város volt, sokkal nagyobb lakossággal, mint amekkora rendesen elfért volna. Éppen ezért csak nagyon keveseknek adatott meg a fényűző villa a Capitoliumon vagy Esquilinuson, az emberek többsége olcsó bérházakban (insula) lakott: gyakran egy alig pár négyzetméteres szobában 5-6 ember is összezsúfolódott!

Sajnos ezekből a bérházakból nagyon kevés maradt meg, Rómában az egyetlen a Viktor Emmanuel-emlékmű oldalában található. Az insula del’Ara Coeli az időszámításunk szerinti második században épült, abban az időben, amikor a lakosság egyre nőtt, a beépíthető terület viszont egyre csökkent.

Az insula legalább ötemeletes volt, és körülbelül 400-an lakhatták.

Az utcáról lenézve látni lehet, hogy hol volt régen az utcaszint; pár méterrel lejjebb, mint most. A földszinten boltok és műhelyek kaptak helyet, ezeknek a tulajdonosai laktak az első emeleten. A második szinten található tágasabb és világosabb lakásokat a felső-középosztályba tartozó családok bérelték, felfelé haladva egyre kisebbek voltak a szobák, és így a bérleti díjak is olcsóbbak.

Az 1930-as években fedezték fel az insulát, amikor Mussolini felújíttatta a Capitolium-negyedet. A középkorban átalakították templommá, innen származik az oldalában található 14. századi, Jézust ábrázoló freskó is.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lazio
Róma
Insula del’Ara Coeli

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

Közeli látnivalók

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.