2024. május 20., hétfő

Lecce

0 az 5-ből

Barokk épületek mindenütt. a Puglia régióban található Lecce egyetemi városában a világos-mézszínű mészkőből készült épületek a napfényben ragyognak a kék égbolt ellenében.

Lecce aranyló ragyogása

Az épületek világos színű mészköve enyhén aranylóan izzik a napfényben, és különleges fénybe burkolja a 16-18. századból származó épületeket. A Pietra di Lecce nevű puha tufakő, amelyből Lecce számos épületét építették, különösen könnyen megmunkálható és  díszíthető. A korábbi évszázadokban tejben áztatták, hogy ellenállóbbá tegyék a környezeti hatásokkal szemben.

A világos színű mészkőből épült épületek városszerte megtalálhatók. Ez adta Lecce-nek a „Dél Firenzéje” becenevet is. A remekművek közé tartozik az impozáns Santa Croce-bazilika, amelynek homlokzatát számtalan részletes kőfaragvány díszíti. Lecce gazdagon díszített székesegyházának harangtornyából felvonóval megközelíthető kilátóterasz nyílik.

A 95 000 lakosú városban számos templom és palota található, amelyek barokk együttest alkotnak. A Piazza del Duomo, amelyet szinte teljesen körbevesznek az épületek, szintén csodálatos látványt nyújt a régi épületekre.

A Piazza Sant’Oronzo téren megbúvó római amfiteátrumot is érdemes megnézni, amely a barokk Lecce városában tett időutazás része. A 2. században 20 000 néző töltötte meg itt a padsorokat, és éljenzett a gladiátorviadalokon és a színházi előadásokon. Az amfiteátrum csak a 20. század elején, az építkezések során került ismét napvilágra, és ma is rendezvényekre használják.

Kézműves mesterművek és finomságok

Lecce-ben sok helyen megtalálhatóka filigrán, rendkívül élethűnek tűnő papírmasé figurák. Ennek a mesterségnek évszázados hagyománya van Lecce-ben. Cartapesta a neve ennek a művészetnek, és Lecce az egyetlen hely Olaszországban, ahol ezt a mesterséget még mindig gyakorolják.

Az így készült figurák például a leccei Chiesa di Santa Chiaria templom mennyezetét díszítik. A papírmasé-figurák a karácsony előtti időszakban mindenütt jelen vannak a vallásos művészeti motívumokra specializálódott városban. Számos ilyen cartapesta műhely és bolt található Lecce központjában, ahol megtalálhatók a figurák és megtekinthetők a készítésük. Időközben világi motívumok is megjelentek.

Lecce újabb kézművessége, amelyet nemcsak megnézni, hanem megkóstolni is érdemes, és amely minden édesszájú embert boldoggá tesz.

A leccei hagyományos süteménykészítés finomsága, a pasticciotti, a pudingos krémmel töltött torta. E finomságon kívül a Lecce környéki területre jellemzőek a zeppelone, egyfajta krémes puffancs, és a cartellate, a mézzel bevont vékony tésztacsíkok.

Nem az édesseég, de a Rustico leccese. A béchamellel, mozzarellával és paradicsomszósszal töltött leveles tésztadarabok elolvadnak a szádban.

Események Lecce-ben

Lecce-ben egész évben rendezvényeket tartanak. A város például nagy színpaddá válik a Notte della Taranta zenei fesztivál idején, amelyet Salento több helyszínén is megünnepelnek. A látogatók rejtett gyöngyszemeket fedezhetnek fel a Cortili Aperti rendezvényen, ahol a leccei paloták egyébként megközelíthetetlen belső udvarainak kapuit nyitják meg.

Az augusztusi hagyományos Festa di Sant’Oronzo rendezvényen pedig három napon át minden Szent Orontius, a város védőszentje körül forog. A rendezvény csúcspontjai az első napon a körmenet, az utolsó napon pedig a nagy tűzijáték.

Lecce hangulata

Aligha van még egy hely, amely olyan varázslatosan foglalja magába Dél-Olaszország hangulatát, mint Lecce.

A város tökéletesen alkalmas arra, hogy gyalogosan fedezd fel, sétálj a kanyargós sikátorokban és a festői tereken, és élvezd a la dolce vita-t például egy krémes fagylalttal a Baldo gelato-tól.

Felejthetetlen élmény barangolni a lenyűgöző katedrálisok és templomok körül, laza kávézással, és élvezni a helyi „caffe leccese”-t, jeges kávét mandulatejjel és „pasticiotto”-t.

Gyönyörködj a változatos konyhában, merülj el a város varázslatos építészetében, és fedezz fel olyan szokatlan dolgokat, mint a Museo Ferroviario della Puglia kisvasúti múzeum a történelmi gőzmozdonyokkal vagy a Museo della Cartapesta papírmasé múzeum, amely a Castello di Lecce parti erődítményben kapott helyet.

Kirándulások a nagyszerű strandokra

Lecce nem közvetlenül a tengerparton fekszik. De gyorsan és könnyen megközelíthető, körülbelül egy óra alatt elérhetők az egész régió legszebb strandjait. Ezek közé tartozik a Polignano e Mare-ban található Lama Monachile festői kavicsos öble, amelyet sziklák vesznek körül.

Az Otranto közelében található idilli Baia dei Turchi, amely tiszta vízével és finom homokjával csábítja a látogatókat, valamint a Torre Dell’Orso strand dűnéivel és mészfehér szikláival szintén a legjobb strandolási lehetőségek közé tartozik Lecce környékén.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Puglia
Lecce

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

Közeli látnivalók

Polignano a Mare

Fehér, egy sziklára épült, álomszép öbölre néző szikla: Polignano a Mare az Adriai-tengerre néző egyik legszebb pugliai város. Az egyik legtöbbet fényképezett hely az Adriai-tenger partján.