2024. május 20., hétfő

Il Gesù

0 az 5-ből

Az Il Gesù templom a jezsuita rend főtemploma. Ez volt az egyik első nagyszabású barokk templom, és annyira jól sikerült, hogy a későbbi templomoknak az Il Gesù volt a mintája.

A templom építése a rend alapítójához, Loyolai Szent Ignáchoz kötődik, akit itt is temettek el. Szent Ignác Párizsban alapította az akkor még Jézus Társaságának nevezett egyesülést a 16. században, később költözött Rómába, egy, a mai templom mellett álló egyszerű házba. Itt akarta megvalósítani nagy tervét, ami olyannyira sikerült, hogy a rend főnökét a mai napig “fekete pápának” nevezik.

A templomot még Szent Ignác halála előtt elkezdték tervezni. Sokat elárul a terv népszerűségéről, hogy az építést elsősorban a Borgiák finanszírozták, és utolsó éveiben Michelangelo is dolgozott rajta.

Az Il Gesù belseje bár tele van híres alkotásokkal, az egész templombelsőt Szent Ignác síremléke és oltára uralja. A szent szobrát eredetileg színezüstből öntötték, azonban ezt VI. Piusz pápa beolvasztani kényszerült, hogy fizetni tudja Napóleonnak a hadisarcot. A mai egy valamivel olcsóbb másolat, ugyanis csak félig ezüstből készült.

A szobrot általában az egyik főépítész, Andrea Pozzo a szentet ábrázoló festménye fedi. Minden nap 17:30-kor zene kíséretében leengedik a festményt, és feltűnik mögötte Szent Ignác ezüst szobra. A barokk szerkezetet maga Pozzo tervezte, hogy, mint egy színházban, megelevenedjen Szent Ignác útja a szentté válás felé. Az előadás közben a fények is felgyulladnak a templomban, és láthatóvá válnak a mennyezetet fedő freskók.

A síremlék felett egy hasonlóan értékes tárgy látható: a Szentháromság allegóriájában az angyalok által közrefogott földgömb ugyanis a világ legnagyobb lapis lazulija!

A lapis lazuli egy rendkívül értékes, kék színű féldrágakő, amely az ókorban és a középkorban többet ért, mint az arany. A legértékesebb egyiptomi szobrok, a királyok ékszerei mind lapis lazuliból készültek; a középkori festményeken Mária köpenye is ezért lett kék.

Szent Ignác háza a mai napig látható, a szoba, ahol lakott, pedig szinte teljesen érintetlenül megmaradt. Ma az épület többi részét jezsuita papnövendékek lakják.

Belépés: Ingyenes

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lazio
Róma
Il Gesù

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Hallstatt

Hallstatt az egyik legszebb és legromantikusabb kisváros Ausztriában, parányi főterét pedig méltán a legszebbnek tartják. Hallstatt és Dachstein-Salzkammergut régió az UNESCO világörökség része.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Közeli látnivalók

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.