2024. május 20., hétfő

Palazzo Barberini

0 az 5-ből

A római Barberini-palota gyűjteményében az itáliai festészet immár több mint másfélezer remekműve csodálható meg, köztük Filippo Lippi, El Greco és Cavaraggio jelentős műveit.

Az olasz főváros központjában levő palotát 1625-ben Carlo Maderno tervei alapján építette a VIII. Orbán pápaként ismert Maffeo Barberini. A palotán a barokk Róma két másik építésze, Gian Lorenzo Bernini és Francesco Borromini is dolgozott. Itália egységesítése után vált képtárrá, majd a második világháborút követően állami múzeummá. A palotában a Barberini, a Chigi, a Torlonia és az Odescalchi családok gyűjteménye kapott helyet, azokkal a festményekkel, amelyeket a múzeum a római zálogházból váltott ki.

A képtár a 13. századtól a neoklasszicizmusig mutatja be az olasz festészet remekműveit, köztük a Caravaggio festette Judit és Holofernészt és a La Fornarinát Raffaellótól.

Hans Holbein VIII. Henriket ábrázoló híres festménye is látható Palazzo Barberini kiállításán.

A Barberinik múzeumukról váltak ismertté, de Rómában leginkább a „Quod non fecerunt barbari, fecerunt Barberini” latin mondás terjedt el róluk, vagyis hogy amit a barbárok nem tettek meg, azt megtették a Barberinik.

Emléküket őrzi a Barberinik családi címeréből ismert méhecske, amelyet a Pantheon egyik ókori oszlopfőjén hagytak mementóként. A templom kupoláját fedő bronzlemezekből öntötte Bernini a Szent Péter bazilika baldachinos főoltárát – a Barberini-pápa, VIII. Orbán parancsára.

Belépő: Minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lazio
Róma

Hasonló látnivalók

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Bernini útikalauz Rómában

Bernini a barokk korszak zsenije volt, aki kitörölhetetlen nyomot hagyott Róma művészeti és építészeti örökségén.

Orvieto

Orvieto egy tökéletes kirándulási célpont Rómából.

Közeli látnivalók

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.