2024. május 20., hétfő

Colosseum

0 az 5-ből

Közvetlenül Róma szívében áll a világ egyik leghíresebb épülete közel 2000 éve: a Colosseum. Fénykorában a legszörnyűbb célt szolgálta. Mert a gigantikus arénában számtalan ember halt meg brutális versenyeken mások szórakoztatására.

A világ legnagyobb amfiteátrumát, amely i. sz. 80-tól 523-ig fogadta a nézőket, ma évente több mint 7,5 millió látogató keresi fel.

A Colosseum 1980 óta az UNESCO Világörökség része, 2007-ben pedig beválasztották „A világ hét modern csodája” közé. Róma vitathatatlanul első számú turisztikai látványossága.

2023 óta panorámalifttel lehet feljutni a római Colosseum magasabb szintjeire. Az acélból és üvegből készült felvonószerkezet a Colosseum második és harmadik emeletét köti össze egymással. A lift az akadálymentesítést szolgálja a fogyatékossággal élő emberek számára, de száz meredek lépcsőfok megmászását takarítja meg az idősebb látogatók, a gyerekek és a Colosseumot nagy forróságban felfedező többi turista számára is.

A harmadik emeleten újdonság is várja a látogatókat: a travertin mészkőből emelt falakon restaurálva láthatnak a harmadik század elejéről származó feliratokat. A Colosseum egy részét 217-ben tűz pusztította el, öt évre le is zárták, és a falakat helyreállító ókori munkások vörös festékkel hagyták hátra nemcsak neveiket, hanem a munka közben felmerülő gondolataikat is.

A látogatók feljuthatnak – egyelőre még csak gyalog – a Colosseum legfelső emeletére is, amelyet az amfiteátrum megnyitása utáni években Titus császár emeltetett az épület bővítéseként. Ezzel a Colosseum magassága megközelítette az ötven métert.

Az amfiteátrum homlokzati restaurálása három év után 2016-ban ért véget.

December 25. és január 1. kivételével a Colosseum minden nap 10:30-tól 19:15-ig tart nyitva, utolsó belépés 18:15-kor. A város hivatalos honlapja nem tanácsolja a hétvégi látogatást az állandó turistatömeg miatt. A november és február közötti utószezonban is lényegesen kisebb a tömeg a megszokottnál.

A legolcsóbb jelenleg 18 euró, amely a Forum Romanumra és a Palatinusra is feljogosít. Vezetett túra már 40 euró alatt elérhető. Vannak olyan ajánlatok is, mint például a „The Colosseum at Night” vagy különleges látogatás a pinceboltozatokhoz, amelyek árban nagyon eltérőek.

Infobox
részletes adatok

Olaszország
Lazio
Róma

Hasonló látnivalók

Monteriggioni

Monteriggioni-t a Sienai Köztársaság építette az 1200-as évek első felében, Firenze megállítására. A fallal körülvett középkori erődítmény tornyai ma a toszkán várak legépebben maradt, szép példái.

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Közeli látnivalók

Castel Gandolfo

Castel Gandolfo a középkor óta híres a szépségéről és a gyönyörű panorámájáról.

A római Pantheon

Csaknem kétezer évvel építése után a Pantheon dómja ma is a világ legnagyobb vasalatlan beton kupolája.

Tivoli

Tivoli az ókor óta népszerű, a római császárok kedvelt nyaralóhelye volt. Híres látnivalója, a Villa d'Este mesebeli szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.